Kako ublažiti suvi kašalj prirodnim putem

by | oktobar 31, 2023
Kako ublažiti suvi kašalj prirodnim putem; đumbir je odličan lek za suvi kašalj

Respiratorne infekcije su se već razmahale, a jedan od glavnih simptoma je kašalj. Potražili smo odgovor na pitanje kako ublažiti suvi kašalj.

Kašalj je odbrambeni mehanizam koji pomaže da se oslobodite sluzi i patogena. Ali ponekad to može biti veoma bolno. Suv kašalj izaziva dosta neprijatnosti, pa je preporučljivo da usta i nos budu vlažni. Da biste sprečili napade neproduktivnog suvog kašlja, pomoći će vam proverene prirodne metode.

Medicyst®

Kako ublažiti suvi kašalj: Teže se podnosi od produktivnog

Postoje dve vrste kašlja: suvi i produktivni. Suvi kašalj se teže podnosi i praćen je bolom u grudima i grloboljom. Pored toga, lečenje ove vrste kašlja često traje duže. Produktivni kašalj prolazi brže zbog izlučenog sekreta iz bronhija. Takođe, trajanje kašlja može biti periodično ili konstantno. Periodični kašalj je tipičan za prehlade, virusne infekcije i bronhitis. A trajni kašalj se javlja u slučaju ozbiljnijih bolesti.

Kako smiriti suv kašalj noću

Uz jednostavne prirodne preparate možete zaustaviti napad suvog kašlja noću.

Inhalacija

Ako vas muči suvi kašalj, jedan sat pre odlaska na spavanje, inhalirajte se petnaestak minuta. Sipajte u šerpu litar vode i dve kašike morske soli. Zagrevajte to do ključanja, pa sklonite sa šporeta. Nakapajte u šerpu desetak kapu ulja eukaliptusa, nagnite glavu (preko prebacite veliki peškir) i udišite paru.

Starinski napitak

Upržite supenu kašiku šećera da se dobije karamel i u to sipajte šolju mleka. Zagrevajte do ključanja i dok se karamel potpuno ne otopi. Sklonite sa šporeta i sipajte u šolju. Dodajte kašičicu guščije masti ili putera. Popijte dok je još toplo. To će ublažiti suvi kašalj.

Med sa đumbirom

Narendajte komad korena đumbira i pomešajte s medom (raznera 1:2). Uzimajte 3 do 4 puta dnevno po kašičicu mešavine. Nemojte je odmah progutati već je pustite da se polako otapa u ustima. A možete i po kašičicu mešavine dodati u čaj od: nane, lipe, šipurka (koji god volite).

Da biste olakšali stanje i ublažili suvi kašalj, spavajte s podignutim uzglavljem (možete staviti dva jastuka) i u dobro provetrenoj prostoriji.

Medicyst®

Liudmila Chernetska/gettyimages.co.uk