Crna rotkva i med borci protiv suvog kašlja

Zdravlje iz prirode

by | mart 31, 2020
rotkva i med sirup

Crna rotkva i med su prirodni sastojci u borbi protiv suvog kašlja. Oni su odlično rešenje ukoliko kod sebe nemate neki od već gotovih, kupovnih sirupa.

Crna rotkva i med osim što zaustavljaju kašalj odlični su antioksidanti i preperati za podizanje imuniteta.  Ukoliko vas ili nekoga iz porodice muči dosadni suvi kašalj onda je crna rotkva sa medom odlično rešenje. Ovaj recept sa prirodnim sastojcima su pravile naše bake. Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan. Ukus je jako bitan zbog toga što znamo da deca baš i nisu raspoložena da piju raznorazne sirupe.

Prirodni lek je odlično sredstvo za iskašljavanje kod bolesti gornjeg respiratornog trakta, a sirup se priprema dan ranije.

crna rotkva zdravlje

Članak se nastavlja posle reklama

Potrebno:

Veća crna rotkva
2 pune kašike meda ili 4 kašike šećera

Crna rotkva i med priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

Rotkvu lepo operite i osušite. Ako se desi da ne stoji ravno odsecite malo donji deo da bi stajala. Takođe isecite i malo gornjeg dela koji će vam poslužiti kao poklopac. Zatim u rotkvi nožem napravite udubljenje i neka vam zidovi ostanu debljine 2 cm, nešto slično kao kad pripremate punjene tikvice.

U rotkvu sipajte med, treba da napunite više od pola ili šećer ako ste alergični na med ili ga nemate u kući. Poklopite je vrhom ste prethodno isekli i ostavite preko da stoji noći. Tokom noći će se u rotkvi formirati lekoviti sirup koji vam pomaže u borbi sa suvim kašljem. Ovaj sirup mogu koristiti i deca, jer rotkva i ako je možda ljutkasta gubi ljutinu kada u nju stavite med.

Članak se nastavlja posle reklama

cimet i med lepota dijeta

Primena sirupa

Ovaj lekoviti sirup od crne rotkve i meda možete da konzumirate 4-5 puta dnevno, nekoliko minuta pre jela. Odrasli koriste po 1 supenu kašiku, a deca po 1 kafenu kašičicu.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da dopunite sirup:

Sirup ćete iskoristiti u toku jednog dana, naročito ako ga pije više osoba. Zbog toga u istu rotkvu uveče dodajte istu količinu meda ili šećera i sirup će ujutru ponovo biti spreman za korišćenje. Rotkvu možete dopunjavati dva ili tri dana i nakon toga uzmite novu.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovaj sirup će vas brzo osloboditi kašlja, ali je preporuka da dijabetičari i deca mlađa od godinu oprezno konzumiraju ovaj sirup, jer veća količina meda može izazvati alergiju. Uprkos lekovitosti, postoje kontraindikacije za korišćenje: akutne bolesti gastrointestinalnog trakta, jetre, žučne kese i bubrega.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty