Bela rotkva čisti organizam

by | januar 26, 2015

Zdrava i pravilna ishrana, pre svega kod gurmana, treba da sadrži belu rotkvu.  Fitoncidi, prirodni antibiotici nalaze se u beloj rotkvi pa se zato ona preporučuju u ishrani ljudi koji vole da konzumiraju masti životinjskog porekla. Tada bela rotkva čisti organizam i pomaže u oslobađanju od toksina.

foto: pixabay, hans

foto: pixabay, hans

Na našem tržištu sve je više različitih rotkvi. Iako se crna sporadično nalazila na našim pijacama, sada se i bela rotkva nalazi gotovo u istoj količini kao i crna. Svest o značaju i uticaju bele rotka na ljudski organizam, ponukala je proizvođače da je i nude u većoj meri.

Inače, karakterisitčn miris i ukus rotke potiču od eteričnog sumpornog ulja koje veoma povoljno utiče na izlučivnaje sluzi iz organizma.

Fitoncidi, prirodni antibiotici nalaze se u beloj rotkvi pa se zato ona preporučuju u ishrani ljudi koji vole da konzumiraju masti životinjskog porekla. Poznato je da prirodniantibiotici ubijaju ili usporavju rast mikroorganizama.

Dajkon ili bela rotka već odavno je cenjen koren u istočnjačkoj kuhinji pa gotovo da nema restorana ni domaćinstva koje ih svakodnevno ne koriste.

Bela rotkva ima nešto blaži ukus od crne pa je zato pogodnija za kombinovanjem sa drugim vrstama namirnica kako sa povrćem tako i sa mesom.

S obzirom na to da bela rotka posebno pospešuje varenje masti životinjsog porekla, preporučuje se svim gurmanima koji ne mogu da žive bez mesa i mesnih prerađevina. Istovremeno, kako pospešuje varenje, tako [inlinetweet prefix=““ tweeter=““ suffix=““]bela rotkva čisti organizam[/inlinetweet] od toksina. Upravo zbog pomenutih razloga, nutricionisti je preporučuju u ishrani tokom zimskih meseci kada se često i obilno konzumira teška i masna hrana.

Preporuka nutricionista i gurmana je to da se bela rotka kombinuje sa drugim povrćem i da se koristi u salatama. Sirovoj beloj rotkvi najbolje je dodati narendanu šargarepu, crvenu rotkvicuu, celer, praziluk, beli i crni luk. Voće koje se savršeno uklapa sa belom rotkom je jabuka.

Za ovako pripremljenu salatu najbolje je da se koristi sok od limuna ili jabukovo sirće, nikako alkoholno.

Tagovi: