Ubod pčele ili ose: Saveti za prvu pomoć

by | jun 30, 2023
Ubod pčele ili ose

Ako se desi ubod pčele ili ose, mirno uklonite žaoku, operite to mesto i upotrebite led da smanjite otok. Kućni lekovi mogu pomoći, ali odmah potražite medicinsku pomoć ako postoje znaci anafilakse.

Za većinu ljudi, ubod pčele je samo smetnja. Možda ćete osetiti privremeni bol, crvenilo i svrab na mestu uboda, ali bez ozbiljnih komplikacija. Osim ako niste alergični na pčelinji toksin ili ako imate znake teške alergijske reakcije, većinu uboda pčela možete lečiti kod kuće.

Ubod pčele ili ose: Šta pomaže

Nakon što ste uklonili žaoku, isprali bolno mesto i ohladili ga ledom da spadne otok, možete isprobati sledeće metode za ublažavanje bola:

1. Med

Med može pomoći u zarastanju rana i prevenciji infekcije. Nanesite manju količinu meda na mesto gde vas je ubola pčela ili osa i ostavite da deluje jedan sat.

2. Soda bikarbona

Pasta napravljena od sode bikarbone i vode može pomoći u slučaju ujeda i uboda insekata. Veruje se da soda bikarbona može neutralisati pčelinji otrov, smanjujući svrab i oticanje.  Pomešajte 1 kašičicu vode sa dovoljno sode bikarbone da napravite gustu pastu. Utrljajte pastu na mesto gde vas je ubola pčela ili osa. Ostavite da deluje 10 minuta i isperite hladnom vodom.

Medicyst®

3. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće se koristi za širok spektar zdravstvenih tegoba, od poboljšanja stanja kože do pomoći u kontrolisanju dijabetesa. Razblažite jabukovo sirće i vodu (razmer 1:1), pa natopite komadić vate ili blaznicu rastvorom i nanesite na mesto gde vas je ubola pčela ili osa. Ostavite da deluje minimum 15 minuta.

4. Hidrolat hamamelisa

Hamamelis je prirodni adstringent i antiseptik. Smatra se kućnim lekom za ujede insekata i ubode pčela koji može sprečiti infekciju i smanjiti otok i bol. Nanesite hidrolat hamamelisa direktno na bolno mesto. Ponavaljajte to više puta tokom dana.

Alergijske reakcije na ubod pečele ili ose

Većina ljudi koje je ubola pčela nema fizičke simptome osim nelagodnosti na mestu uboda. Blage alergijske reakcije mogu izazvati pojačano oticanje i crvenilo na mestu uboda. Ako ste veoma alergični na pčelinji toksin ili ako vas ubodu više puta, ubod pčela može izazvati ozbiljniju alergijsku reakciju.
CDC izveštava da je između 2000. i 2017. u proseku 62 Amerikanca godišnje umrlo od uboda stršljena, osa i pčela. U takvim retkim slučajevima, ubodi pčela mogu izazvati alergijsku reakciju opasnu po život koja se naziva anafilaksa. Ovo se dešava kada imunološki sistem preterano reaguje na okidač alergije, prebacujući telo u krizni režim.
Anafilaksa zahteva hitnu medicinsku pomoć. Prema Američkoj akademiji za alergiju, astmu i imunologiju (AAAAI), ključni simptomi anafilakse uključuju:
  • koprivnjača (crvene mrlje na koži koje svrbe)
  • bledilo ili zajapurenost
  • oticanje jezika i grla
  • otežano disanje
  • mučnina i povraćanje
  • grčevi u stomaku
  • dijareja
  • vrtoglavica
  • gubitak svesti

Medicyst®

 

stefanamer/gettyimages.co.uk