Limfna drenaža: Kako da pokažete ljubav svom limfnom sistemu

Detoksikacija, prevencija nadutosti... ovo možda nisu sinonimi za beauty rutinu, ali briga o limfnom sistemu i te kako utiče i na naš izgled.

by | mart 23, 2021

Drenaža limfnog sistema možda će biti najbolja stvar koju ćete uraditi za svoje telo ovih dana. Za razliku od uobičajene spa masaže, drenaža cilja određene tačke u telu i podstiče uklanjanje otpadnih materija iz tela, a u isto vreme, osvežava kožu i poboljšava rad organa za varenje.

Iz redakcije magazina „Natural Health“

Limfna drenaža nije ključna samo za naše zdravlje, već se odražava i na naš izgled, kaže Kejti Brindl, osnivačica Ha’you metoda, za britansko izdanje magazina “Natural Health”.

Članak se nastavlja posle reklama

Celulit, višak kože ispod bicepsa, nadute noge… sve su to spoljni pokazatelji “zagušenog” limfnog sistema – objašnjava ona.

Benefiti limfne drenaže su višestruki, od povećanja energije, do mekše i elastičnije kože, a isto tako, uklanjaju se metabolički nusprodukti iz limfnog sistema, kao i nakupljeni toksini, jača se imuni, ali i nervni sistem. Flavija Morelato, ekspertkinja za limfnu drenažu, kaže da je ova procedura ključna za bolji izgled.

Proces uklanjanja toksina pomaže na različitim nivoima, od gubljenja viška kilograma do antiejdžinga, a sve zbog “udara” na metabolizam i digestivni sistem. Drenaža pomaže u regeneraciji tela jer doprema nove nutrijente u ćelije – kaže ona.

Članak se nastavlja posle reklama

Metode drenaže limfnog sistema

Limfni sistem je odmah ispod površine kože i potreban je mali pritisak da bi se aktivirao. Jedna od najpoznatijih metoda drenaže jeste “pai ša”, kineska masaža bambusom.

Ali ukoliko niste u mogućnosti da idete na pai ša, postoje i druge, dostupnije opcije. Jedna od njih jeste masiranje četkom, tzv. suvo četkanje kože. Na taj način podstičete cirkulaciju, što je sjajna dnevna rutina drenaže, uz minimalni napor.

Članak se nastavlja posle reklama

Osim suvog četkanja, u drenaži mogu da pomognu i neke biljke, poput đumbira, crnog bibera i kurkume, jer uklanjanju toksine iz organizma. Uz to, preporučuje se i magnezijum, koji takođe potpomaže u izbacivanju otpadnih materija iz limfnog sistema.

Isto tako, i vežbanje utiče na drenažu, jer kretanjem, pokrećemo i limfu, koja onda lakše prolazi kroz telo i bolje se bori protiv infekcija. (Pročitajte i… Šta izgled može da otkrije o vašem telu: 9 slabih tačaka koje ne treba ignorisati)

Članak se nastavlja posle reklama

Ha’you masaža glave

1. Snažno, ali polako pritisnite zupce češlja (savet je da koristite drveni) na skalp.

2. Počnite od korena kose, na samom čelu. Češljajte se unazad, prolazeći po celom skalpu, sve do vrata.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovaj vid masaže glave umiruje i opušta.

Više o magazinu Natural Health saznajte ovde.

Natural Health triocean / iStock / Getty via Guliver