Loša probava: Sedam stvari koje otežavaju varenje

by | decembar 25, 2020
loša probava

Probavne tegobe spadaju među najčešće zdravstvene probleme i u velikoj meri mogu da otežaju svakodnevni život. Sistem za varenje je vrlo složen i važno je da svaki njegov segment dobro funkcioniše kako bi i probava u celosti radila bez problema. Međutim, čak i najsitnije promene u prehrambenim navikama mogu da pomognu ili odmognu. (Pročitaj: Često se meša sa urinarnom infekcijom, ali zateva potpuno drugačije lečenje)

Šta otežava varenje i probavu?

1. Prejedanje

Članak se nastavlja posle reklama

Prejedanje može da ima vrlo štetan efekat na sistem za varenje. Prevelika količina hrane opterećuje probavu, a telo ne može da proizvede dovoljno kiseline i enzima za toliku količinu hrane. Da ne bi došlo do prejedanja, treba napuniti oko 80% želuca, pričekati 20 minuta, i onda, ako postoji potreba, dovršiti obrok.

2. Nepravilno žvakanje

Možda svojoj deci neprestano ponavljate da je važno sažvakati hranu kako treba, ali sami to ne radite. Međutim, to je jedan od glavnih uzroka nadutosti. Ako ne žvaćete pravilno hranu, ostatak organa u sistemu za varenje ne može da odradi svoj posao kako treba. Zato se često javlja gorušica, nadutost i grčevi. Svaki zalogaj treba žvakati tridesetak puta.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Nedovoljan unos vlakana

Vlakna su ključna komponenta ishrane iz više razloga, a jedan od njih je to što sprečavaju zatvor. Vlakna se rastapaju u vodi i u želucu formiraju želatinoznu materiju koja hrani ćelije tankog i debelog creva i omogućava prirodno kretanje kroz sistem za varenje. Pored toga, vlakna mogu da deluju i poput probiotika, a možemo da ih nađemo u raznom voću i povrću, mekinjama, celim žitaricama, lanu, orašastim plodovima, pasulju i grašku. (Pročitaj: Napunite tanjir hranom bogatom vlaknima – ona su važna iz više razloga)

Članak se nastavlja posle reklama

Unknown Object

4. Stres i teskoba

Članak se nastavlja posle reklama

Stres može da uzrokuje mnoštvo zdravstvenih problema, od glavobolje do visokog krvnog pritiska, a ni teskoba nije ništa manje opasna u tom smislu. Neurotransmiteri, među koje spada i serotonin, pomažu da se reguliše i stimuliše probavni proces.

5. Manjak fizičke aktivnosti

Članak se nastavlja posle reklama

Kretanje stimuliše sistem za varenje i pomaže da se održi zdrava probava. Zato redovna umerena aktivnost posebno koristi ljudima koji imaju problema sa zatvorom.

6. Antibiotici

Verovatno već znate da su antibiotici pogubni za sistem za varenje uprkos tome što u borbi protiv bakterijskih infekcija mogu da spasu život. Negativno utiču na populaciju dobrih bakterija što pak dovodi do problema s probavom. Probiotici raznih vrsta biće dovoljni za ponovno uspostavljanje ravnoteže, a osim toga, dobro je da ishranu obogatite fermentisanom hranom. (Pročitaj: Par oraha dnevno čini čuda za zdravlje, a evo kako da ih ubacite u jelovnik)

Članak se nastavlja posle reklama

7. Čir na želucu

Ako patite od gorušice po nekoliko sati dnevno nekoliko dana ili nedelja zaredom, možda imate čir na želucu. Ovo bolno stanje uglavnom uzrokuje bakterija Helicobacter pylori koju možemo da nađemo u vodi ili hrani, a slabi zaštitni sloj želuca propušta kiseline. Tako dolazi do osećaja mučnine, podrigivanja i povraćanja. Lečenje čira na želucu mora da se odvija pod lekarskim nadzorom, ali pacijent bi svakako trebalo da se odrekne alkohola, kafe, napitaka na bazi citrusa, kao i začinjene i dimljene hrane. Zdrave masti i cele žitarice ne iritiraju dodatno želudac, pa ih treba jesti.

lepotaizdravlje.rsLuckyBusiness/ iStock / Getty Images Plus