Majndfulnes i anksioznost: Trikovi u borbi s teskobom

by | avgust 30, 2021
Majndfulnes i anksioznost

Majndfulnes i anksioznost i te kako idu ruku pod ruku, a evo i kako.

Anksioznost može da nas iscrpi i fizički i psihički. Ali istraživanja su pokazala da možemo da umanjimo teskobu jednostavim majndfulnes trikovima. A kojim, otkrivamo vam u nastavku.

Majndfulnes i anksioznost- Trikovima protiv teskobe

Majnduflnes predstavlja obraćanje pažnje na dnevne aktivnosti i svesno uključivanje u svaku od njih.

Ova svesna pažnja može da nam pomogne s brojnim problemima, a anksioznost je jedna od njih. Evo i kako.

Postavite pažnju

Postavljanje pažnje odnosno usmeravanje iste pomoći će nam da održimo fokus i da podsetimo sebe zašto nešto radimo. Ukoliko vam neka situacija stvara teskobu, usmerite pažnju ka tome.

Crtajte ili bojite

Odvojte nekoliko minuta u toku dana za ovu kreativnu praksu. Imaćete osećaj da ste nešto postigli, a zagrejaćete i deo mozga odgovoran za kreativnost.

Pročitajte i… Šta je mentalni fitnes i kako ga praktikovati?

Prošetajte

Boravak napolju umanjuje anksioznost. Dok šetate, ne razmišljajte o obavezama. Usredsredite se na zvukove, boje, mirise, osećaj dok vam vetar miluje kožu… Uključite sva čula.

Poželite drugima sreću

Ne morate to da im kažete, dovoljno je da postavite pozitivnu energiju. Čak i sam osmeh upućen nekome može i vas učiniti bolje raspoloženim.

Mali rituali

Dok pijete kafu ili čaj, uradite to svesno. Pomirišite sadržaj šoljice, koncentrišite se na svaki gutljaj, na ukuse, aromu… Ispijajte čaj ili kafu bez distrakcija.

Jedna po jedna stvar

Fokusirajte se na jedno, jer multitasking samo povećava osećaj teskobe. Dok obavljate jedan zadatak na poslu, ne proveravajte telefon, mejl, notifikacije…

Sklonite telefon

Mobilni telefoni su glavni izvor anksioznosti. Pored toga što smo stalno dostupni, oni nam odvraćaju pažnju. Zato, dok obavljate neke zadatke, sklonite telefon iz vidokruga.

Kućni poslovi- mentalna pauza

Dok obavljate kućne poslove, ne razmišljajte o drugim obavezama. Neka to bude neka vrsta pauze za vaš um.

Pištite dnevnik

Ispisivanje misli na papir umanjiće osećaj teskobe i uznemirenosti. Možete da vodite i dnevnik zahvalnosti ili samo da ispisujete svaki dan tri lepe stvari koje su vam se dogodile.

Vreme za sebe

Pustite svom umu da odluta. Izdvojte vreme za sebe, bilo da je to šetnja, kupka ili gledanje serije. Jednostavno, dozvolite sebi da ne radite ništa.

lepotaizdravlje.rsdemaerre/iStock/Getty Images Plus via Getty Images