Miris “tamo dole”: Da li je sve u redu?

by | mart 3, 2022
Miris tamo dole

Na miris “tamo dole” može da utiče mnogo faktora, a mi vam otkrivamo koji su mogući uzroci i – jednostavna rešenja.

Naravno, niko ne želi neprijatan vaginalni miris, pa kada nam se učini da tamo dole nešto nije u redu, sasvim je razumljivo što mnoge od nas najpre posežu za proizvodima koji obećavaju „neodoljiv miris i svežinu”. Ali budite oprezni: dezodoransi za vulvu i vaginu, kao i neke od kupki za intimnu negu (ne sve!), u suštini su samo sredstva za prikrivanje neprijatnih mirisa, a ne za njihovo uklanjanje, pritom mogu izazvati iritacije i peckanje. Dakle, umesto da maskirate miris, identifikujte šta ga je izazvalo i rešite ga se.

 Miris “tamo dole”

Miriše na… ribu

Zašto se to dešava: Vaginalni mikrobiom pretežno je nastanjen laktobacilima – „dobrim“ bakterijama koje proizvode mlečnu kiselinu. Ona zauzvrat održava pH vagine na zdravom, niskom nivou. To sprečava rast „loših“ bakterija kao što je Gardnerella vaginalis, a upravo ona može biti uzročnik neprijatnog „ribljeg” mirisa, iritacija, svraba i vaginalnog iscetka. Izazivači visoke pH vrednosti, koji omogućavaju ovoj bakteriji da raste, uključuju hormonske promene, menstrualnu krv, a jedan od češćih krivaca je i polni odnos, jer sperma ima visok pH. Prekomerni rast Gardnerelle može dovesti do bakterijske vaginoze.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da se rešite ovog mirisa: Ako je pH vrednost smanjena taman toliko da izazove neprijatan miris, a da ipak niste dobili bakterijsku vaginozu, pomoći će vam vaginalni gel kakav je, na primer, Canesbalance . Ipak, jedini način da budete sigurni jeste da zakažete pregled kod ginekologa koji će utvrditi da li je došlo do bakterijske vaginoze i da li vam je potreban antibiotik.

Pročitajte i… Pojačan sekret i neprijatan miris iz vagine- evo šta savetuje ginekolog

Miriše na… kvasac

Zašto se dešava: Blag miris kvasca ponekad se može javiti ako dođe do umnožavanja gljivica u vagini, pre svega Candide albicans. Vrlo je verovatno da ćete osetiti i neizdrživ svrab i primetiti beličast, sirasti sekret. Ovaj problem češći je u trudnoći, u slučaju šećerne bolesti, primene antibiotika ili u slučaju imunosupresivne terapije.

Kako da se rešite ovog mirisa: Izbegavajte sintetički veš, tesnu odeću i vaginalna ispiranja. Ukoliko se pomenuti simptomi često javljaju, razmislite o promeni ishrane – šećer je odlična podloga za razvoj gljivica, pa vam izbacivanje ove namirnice iz ishrane može pomoći. Naravno, poseta ginekologu je i u ovom slučaju ključna.

Članak se nastavlja posle reklama

Miriše na… amonijak

Zašto se dešava: Miris nalik amonijaku obično nema veze sa iscetkom iz vagine. Mnogo je veća verovatnoća da se radi o inkontinenciji (nevoljnom ispuštanju urina). U pitanju je problem koji je mnogo češći nego što se čini – jer žene i dalje nerado govore o njemu. Istina je da od inkontinencije pati više od 50% žena, a mnoge nisu ni svesne da im curi urin.

Kako da se rešite ovog mirisa: Najčešći tip inkontinencije je stres inkontinencija (do nevoljnog ispuštanja urina dolazi prilikom kijanja i fizičke aktivnosti), a uglavnom se javlja kod žena koje su imale vaginalni porođaj. Kao prevencija savetuju se Kegelove vežbe i održavanje zdrave telesne težine. Ukoliko se nevoljno oticanje urina nastavi, javite se izabranom ginekologu s kojim se možete posavetovati oko različitih oblika tretiranja ovog problema, poput električnih i laserskih stimulacija, terapije estrogenima, a primenjuje se i hirurška, tzv. sling operacija.

Članak se nastavlja posle reklama

Za kraj, moramo napomenuti da je normalno da vagina ima određeni miris i da je znak za uzbunu samo kad on postane prenaglašen.

lepotaizdravlje.rs Anastasia Molotkova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images