Nošenje tampona i sindrom toksičnog šoka: Istine i zablude

by | oktobar 21, 2021
Nošenje tampona i sindrom toksičnog šoka

Nošenje tampona i sindrom toksičnog šoka mogu biti povezani, ali tamponi nisu jedini krivci koji mogu dovesti do tog stanja.

Stigli su „oni dani u mesecu“ i, naravno, odmah posežemo za ulošcima, menstrualnim čašicama ili tamponima. Budući da – kada se jednom odlučimo za higijensko sredstvo, uglavnom ga ne menjamo mesecima, pa i godinama, retke su one među nama koje koriste tampone, a da na pakovanju detaljno iščitaju upozorenje o sindromu toksičnog šoka. Čak i ako smo svesne rizika, ne razmišljamo mnogo o tome.

Ali da li bi to upozorenje trebalo da nas zabrine? I šta je potrebno činiti da izbegnemo i najmanji rizik?

Članak se nastavlja posle reklama
Šta je sindrom toksičnog šoka?

U pitanju je bakterijska infekcija koja može da izazove ozbiljno oboljenje, jer toksini dospevaju u krvotok i dovode do upala. U ekstremnim situacijama, sindrom toksičnog šoka (STŠ) može da izazove toliko jaku infekciju da je neophodna amputacija prstiju ili udova. U nekim slučajevima može da ima i fatalni ishod.

Simptomi sindroma toksičnog šoka
  • groznica
  • vodena stolica (dijareja)
  • pojava osipa ili crvenih tačaka po koži
  • nizak krvni pritisak
  • crvenilo očiju
  • perutanje kože na stopalima ili dlanovima
  • povišena telesna temperatura

Nošenje tampona i sindrom toksičnog šoka

Iako ovaj sindrom može biti povezan s korišćenjem tampona, on može nastati bilo kada i usled različitih uzroka, budući da do njega dolazi onda kada bakterija dospe u krvotok, što uopšte ne mora biti povezano s menstrualnim ciklusom.

Infekcija može da se desi i nakon hirurškog zahvata, na inficiranoj rani, tokom mastitisa (infekcija tkiva grudi), apscesa pluća ili primarne bakteremije. Isto tako, sindrom toksičnog šoka može da nastane i tokom porođaja, bilo prirodnim putem ili carskim rezom.

Članak se nastavlja posle reklama

Ali, kada je u pitanju STŠ tokom menstrualnog ciklusa, rizik se ne povećava samo korišćenjem tampona. Bilo koji proizvod koji skuplja menstrualnu krv može ga izazvati, uključujući i menstrualne čašice.

Ipak, istraživanja su pokazala da je u slučaju menstrualnih čašica, STŠ ekstremno redak (do sada je zabeležen u samo dva slučaja).

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Menstrualne čašice – sve što ste želele da znate

Ipak, možete da odahnete. Statistike pokazuju da do STŠ usled korišćenja tampona dolazi kod jedne do četiri žene u 100 hiljada. Da bismo pojednostavili, šansa za to je 0,0001 do 0,0004%.

Šta je najvažnije da zapamtite iz ovog teksta: Redovno menjanje tampona, kao i higijena, od ključne su važnosti i najbolja su prevencija.

Članak se nastavlja posle reklama

 

lepotaizdravlje.rsAunt Flow via Instagram