11 razloga zbog kojih vaše lice izgleda toliko otečeno

by | 7 jula, 2020
otečeno lice

Probudili ste se s otečenim licem? To može da bude veoma zastrašujuće, nebitno da li je u pitanju natečenost oko očiju ili crveni i naduvani obrazi.

Postoji čitav niz razloga koji mogu da izazovu ovo stanje – od previše koktela nakon sinoćnje večeri do ozbiljnijih zdravstvenih problema. (Pročitaj: Akne – dermatolozi otkrivaju zašto ponovo vodite ovu bitku (video))

Kao prvo: Kako znati da je vaše otečeno lice nešto što ne treba da vas brine ili kad je vreme da posetite lekara? Naime, ako mislite da imate ozbiljnu alergijsku reakciju (što znači i otežano disanje), potražite hitno lekarsku pomoć. Međutim, ako dišete normalno, nema potrebe da zovete Hitnu pomoć. Verovatno vam lice otiče iz nekog drugog razloga koji, srećom, možete da rešite – ili sami ili bar ne odmah.

11 razloga zbog kojih imate otečeno lice

1. Imate jaku infekciju sinusa

Sinusitis je stanje u kom je sluzokoža sinusa pod zapaljenjem. Sinusi predstavljaju male šupljine, ispunjene vazduhom, a koje se nalaze oko nosa, tačnije iza obraza i iza čela. Sekret koji se proizvodi u sinusima se kroz male kanale izliva u nosnu šupljinu i tako izlazi iz organizma. U slučaju sinusitisa, ovi kanali su blokirani – jer usled inflamacije dolazi do otoka sluznice, pa i otežanog disanja. Zbog toga nekad dolazi do pulsirajuće glavobolje, a ponekad i natečenog lica.

Tad se usredsredite na odmor, pijte puno tečnosti i pokušajte da olakšate bol nekim lekom protiv bolova.

2. Zagnojen zub

Polomljeni ili napukao zub koji se ne leči može da se inficira bakterijama i da dođe do pojave gnoja. Zbog toga možemo da budemo i otečeni u licu. Ukoliko primetite ovakav otok, obavezno posetite zubara.

3. Imate Kušingov sindrom

Kortizol je hormon koji pomaže regulaciju pritiska, šećera u krvi i još nekoliko važnih funkcija u telu. Kad se previše ovog hormona nađe u adrenalnim žlezdama, može doći do pojave ovog sindroma koji se manifestuje oteklim i rumenim licem, kao i slabom kosom.

Ovaj sindrom pogađa žene gotovo tri puta češće nego muškarce.

Ako se ne leči, Kušingov sindrom može da dovede do srčanog udara, moždanog udara i dijabetesa tipa 2, između ostalog.

4. Alergija

Pored crvenih očiju, reakcija na hranu, polen pa i lekove, može da izazove otečenost lica, posebno oko očiju i nosa. (Pročitaj: Evo kako izgledaju i kako se leče glavobolje od alergije)

Srećom, postoji brzo rešenje: lekovi za alergiju mogu se kupiti bez recepta, a oni mogu pomoći i u ublažavanju upale i spreče da imate otečeno lice.

otečeno lice

5. Opekotine od sunca

Ultraljubičasto zračenje može da iritira kožu lica i da dovede do pojave crvenila i otoka. Zato, svakodnevno nanosite kreme za sunčanje. (Pročitaj: Opekotine usana: Dermatolozi savetuju kako da ih na najbolji način umirite i izlečite)

6. Celulit

Ne, ovde ne mislimo samo na „narandžinu koru”, već i na bakterijsku infekciji koja može da izazove otok i crvenilo (lica ili drugog dela tela).

Ako prepoznate ove simptome – naročito ako se otok proširi – obavezno idite kod lekara. Ukoliko se ne leči, ova bolest može biti i smrtonosna, iako je – s druge strane – terapija za nju veoma efikasna.

7. Imate zauške

Ko danas još ima zauške? Naime, s vremena na vreme se desi da se pojavi epidemija zaušaka. One, pored glavobolje, zadaju i muke u vidu otoka lica.

Ako dobijte zauške, verovatno ćete imati i glavobolju, i groznicu, i bolove u mišićima.

8. Vaša tiroidna žlezda ne radi kako treba

Žlezda u obliku leptira koja se nalazi u grlu ispušta hormone koji regulišu vaš metabolizam i vašu telesnu temperaturu. Morate da potražite lekarsku pomoć ukoliko imate problem s ovom žlezdom, kako bi se stanje popravilo.

Tada celo telo pomalo otekne, poručuju doktori.

Da biste znali da li imate problema s tiroidnom žlezdom, vaš lekar treba da uradi jednostavan test, pa ako je potrebno i propiše vam lekove.

9. Infekcija oka

Ukoliko se otok pojavio u predelu oko očiju, možda je u pitanju neka infekcija oka – potražite pomoć oftalmologa.

10. Imate rozaceu

Ako imate rozaceu (bilo da ste toga svesni ili ne), neki faktori mogu da dovedu do pojave crvenila i pogoršanja njenog stanja. Toplo vreme, začinjena hrana, alkohol, pa čak i emocionalni stres mogu dovesti do peckanja, pa čak i oticanja lica.

Otkrite šta vam ne prija i izbegavajte to.

11. Uzimate steroide

U slučaju da koristite neki lek ili mast na bazi steroida, to može dovesti do toga da vam lice otekne ako ga pritom i izlažete suncu. Vodite računa koju terapiju koristite i kako se ponašate. Pratite savete lekara.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images