Ovulacija i plodni dani

by | 9 januara, 2015

Plodni dani a često se u praksi poistovećuju sa terminom ovulacija, u najširem smislu su dani od 9-18 dana menstruacije

foto: freedigitalphotos.net, marin

foto: freedigitalphotos.net, marin

Izbacivanje jajne ćelije iz zrelog folikula naziva se ovulacija. U tom periodu žena je spremna da začne novo biće.

Šta to tačno znači? Jajnici svakog meseca izbacuju u jajovod više jajnih ćelija koje spajanjem sa spremom čine oplodnju.

Žene koje imaju redovan menstrualni ciklus, a to znači da dobijaju menstruaciju svakih 28 dana, ovuliraju oko 14 dana. Dakle, grubo rečeno, oko polovine ciklusa javlja se ovulacija koja je neophodna za začeće.

Svaka žena uglavnom oseti kad je nastupio period ovulacije. Tada su grudi uvećane, često tvrde, bolne na dodir. Promena raspoloženja primećena je kod većine žena. Pojačava se beli sekret i on je uglavnom simptom ovulacije. Mnoge žene kažu da u tom periodu, belo pranje bude toliko pojačano da je neizostavno nošenje higijenskog uloška.

Seksualna želja izraženija je u vreme ovulacije nego ostalih dana. Glad za posebnom vrstom hrane, kod nekih slatko kod drugih slano, takođe je izražena za vreme plodnih dana.

Za dame koje je vole da računaju, a ipak žele da znaju kad treba da se zaštite od trudnoće, vođenje ljubavi trebalo bi da kontrolišu između 9 i 18 dana menstruacije. Ovo se posebno odnosi na žene koje nemaju ciklus na 28 dana, a dobijaju menstruaciju svakog meseca.

Treba napomenuti i to da plodnost jajne ćelije traje svega 24 sata – toliko traje i plodnost spermatozoida u ženskom genitalnom traktu. Samo u tom periodu može da dođe do trudnoće.

Merenje bazalne temperature jedan je od metoda utvrđivanja perioda ovulacije. Šta to znači? To znači da bi trebalo meriti prvu jutarnju temperatutu svakog dana bar tri meseca bez prekida. Ako se uzme u obzir činjenica je prosečna telesna temperatura zdravog čoveka između 36-27 stepeni Celzijusa, onda je čak i minimalno pomeranje sa te skale znak da je vreme ovulacije. Primera radi, ako žena svakog jutra meri telesnu temperatutru i ona iznosi oko 36,5 C, a na polovini cikluca bude 37,1 C onda je to prvi ali ne i relevantni znak da je baš tog dana ovulacija.

Bazalna temperatura može da bude maska, jer žena može da misli kako ovoluira, a zapravo je temperaturni skok posledica blaže upale grla, nosa, jajnika… stresa.

Tagovi: