Pitali ste Tamaru: „Kako se izboriti protiv anksioznosti?“

by | avgust 7, 2021

Kako se izboriti protiv anksioznosti jedno je od najčešće postavljanih pitanja. I inače visok broj osoba koje pate od anksioznosti – kao najučestalijeg poremećaja mentalnog zdravlja – u naglom je skoku otkako je započela pandemija virusa korona. Zato verujemo da će odgovor prihoterapeutkinje dr med. Tamare Tomović na pitanje naše čitateljke značiti mnogima!

Ukoliko imate problem s kojim ne uspevate da izađete na kraj, pozivamo vas da se obratite za pomoć našoj stručnoj saradnici – dr med. Tamari Tomović, psihoterapeutkinji i treneru poslovnih veština.

Pišite nam na imejl adresu: [email protected] (subject: Za Psiho kutak). Molimo vas da u svojim pismima napišete i sledeće podatke: godine, obrazovanje, bračni status, imate li žive roditelje, imate li braću i sestre, jeste li ekonomski obezbeđeni, da li ste zaposleni. Svi ti podaci su važni za dobijanje adekvatnijeg odgovora. Imena možete pisati kao inicijale, a podaci koji služe kao opis neće biti objavljeni.

Po jedan Tamarin odgovor objavljujemo svake subote u 14 h.

Kako se izboriti protiv anksioznosti

„Kako se izboriti protiv anksioznosti?“

Pismo čitateljke:

Imam 48 godina i ceo život se borim s anksioznošću. Ponekad mi to ide bolje, a ponekad lošije, ponekad uz lekove, ponekad samo uz psihoterapiju. Pored toga imam i brigu da će me anksioznost potpuno savladati, pa se zbog toga redovno izlažem situacijama koje su izazovne, kao što su ispiti i nastupi (koji mi nisu neophodni), usavršavanja, dodatne edukacije i slično. Da li je u redu što se izlažem – budući da moje telo tada trpi posledice anksioznosti (visok pritisak, lupanje srca, aritmija) ili bi bolje bilo da za sebe odaberem mirniji i povučeniji stil života?

Odgovor:

Vaša borba nije laka. Svaki put sam začuđena hrabrošću koju pokazuju čitateljke. Niste se predali i povukli, želite da vam bude bolje i aktivno tražite pomoć. Vaš put je dobar.

Pronađite kognitivnog terapeuta: Važno je da pronađete kognitivnog terapeuta (REBT terapeuta) koji će vam pomoći da budete realniji i osnažujete svoja racionalna uverenja. Najbolje rezultate su pokazala istraživanja baš primenom kognitivne terapije.

Lekovi mogu pomoći: Kod nekih oblika anksioznosti lekovi izbora jesu antidepresivi, jer smanjuju napetost i vašu reaktivnost, a ne izazivaju zavisnost kao poznati i popularni anksiolitici. Svi sad imaju neki bromazepam ili bensedin u torbi, a oni veoma brzo stvaraju zavisnost. Kod izlaganja” se preporučuje i jednokratna upotreba nekog beta-blokatora – svi ste čuli za propranolol (tu vam može pomoći kardiolog).

Obratite pažnju i na ishranu: Ono što nedostaje u vašoj borbi je celovit pristup anksioznosti. Da li vas je neko pitao kako se hranite? Slatkiši, pekara, brza hrana –  okidači su za anksioznost. Preterana upotreba kofeina i neadekvatna hidratacija (pijenje vode) mogu da probude razdražljivost.

Fizička aktivnost je ključna: Duga šetnja ili trčanje uz umereni trening pokazali su skoro podjednako dobre rezultate na smanjenje teskobe i uznemirenosti kao i upotreba lekova.

Primenite određene tehnike disanja: Da li vas je neko učio da abdominalno dišete (stomakom)? Stavite desnu ruku na stomak, a levu na grudi, udobno se smestite i dišite stomakom, ponovite to 20 puta. Neka te vežbe postanu redovni deo vaše svakodnevne rutine.

Uključite i alternativne metode: Počnite da vežbate i vizualizaciju, naučite da umirujete svoje misli kroz meditaciju i majndfulnes. Nekad i molitva može biti veoma važan saveznik u borbi s anskioznošću. Joga i tajči su pokazali izuzetne efekte na umirivanje. Možete da vežbate i u prirodi. Kućni ljubimci takođe smanjuju anksioznost. Naučite neke afirmacije, odaberite onu koja vam najviše prija i podržite sebe.

ZAKLJUČAK: Vaš pristup ne može da bude crno-beli. Jedan deo dana ili nedelje se izlažite, a drugi deo se relaksirajte. Nama je u genetici zapisamo preživljavanje i prevazilaženje nedaća. Ne mora vaš cilj da bude samo ojačavanje kroz izlaganje – i negovanjem sebe možete postati mnogo jači.

Pročitajte i… 5 dnevnih navika koje podstiču anksionzost: Izbegnite ih!

Yaroslav Shuraev via Pexels; video: Production ID via Pexels