Pitali ste Tamaru: „Kako sklapati i održavati prijateljstva?“

by | 31 jula, 2021

Kako sklapati i održavati prijateljstva pitanje je koje se često javlja kod introvertnijih tipova ljudi, a kako godine prolaze, za mnoge to postaje sve teže. Psihoterapeutkinja Tamara Tomović odgovara na pitanje naše čitateljke o prijateljstavima – u svim godinama života.

Ukoliko imate problem s kojim ne uspevate da izađete na kraj, pozivamo vas da se obratite za pomoć našoj stručnoj saradnici – dr med. Tamari Tomović, psihoterapeutkinji i treneru poslovnih veština.

Pišite nam na imejl adresu: [email protected] (subject: Za Psiho kutak). Molimo vas da u svojim pismima napišete i sledeće podatke: godine, obrazovanje, bračni status, imate li žive roditelje, imate li braću i sestre, jeste li ekonomski obezbeđeni, da li ste zaposleni. Svi ti podaci su važni za dobijanje adekvatnijeg odgovora. Imena možete pisati kao inicijale, a podaci koji služe kao opis neće biti objavljeni.

Po jedan Tamarin odgovor objavljujemo svake subote u 14 h.

kako sklapati i održavati prijateljstva

„Kako sklapati i održavati prijateljstva?“

Pismo čitateljke:

Već sam zaglavila u četvrtoj deceniji, a još sam solo i prilično usamljena. I dalje me muči pitanje „Kako sklapati i održavati prijateljstva?“. Mislim da za to nisam talentovana. Introvertna sam i patim zbog toga. Nedostaju mi prava, odana i topla prijateljstva. Mislim da sam, u dubini duše, sposobna za njih, ali potrebno je da neko uspe da razume moju ne preterano druželjubivu prirodu. Zato često zaglavim” u odnosima koji nisu zadovoljavajući” i pitam se kad ću naići na bolje i hoću li uspeti da nađem zajednički jezik s ljudima. S druge strane, dođe mi da sve ljude u svom životu promenim i počnem iz početka.

Odgovor:

Ako ste u četvrtoj deceniji, znači da vam predstoji makar još toliko vremena, pa možete da promenite svoju situaciju. Imate vremena. Introverti nisu usamljenici: njima je potrebna samoća da napune baterije”, ali su svakako sposobni i da ostvare prava i iskrena prijateljstva.

U jednoj svesci pobrojte svoje prijatelje i one koje to više nisu. Napišite šta vam se dopadalo kod njih, a šta ste naročito prezirali”. Nekad upravo te osobine volimo ili preziremo” i kod sebe. Napišite zbog čega se družite sa tom osobom, šta ona vama pruža, a šta vi njoj. Napravite spisak onog što očekujete od prijatelja i jasno sagledajte šta više ne želite da tolerišete. Veoma je važno da naučite da kažete šta želite, a šta ne želite.

U isto vreme, vežbajte da čujete šta drugi očekuju od vas, bez osećanja povređenosti i srama. Pokušajte da budete i posmatrač svojih odnosa i da ovo bude veliko spremanje u kojem neko može i vas da odloži u fioku”. Nekada odnosi nisu zadovoljavajući jer mi ne pružamo dovoljno, ne znamo da postavimo granice i ne verujemo da mi ili drugi možemo da se promenimo. Ljudi mogu da se promene kad im je stalo.

Provodeći vreme s ljudima sa kojima nismo srećni mi se osećamo još odbačenije i još više usamljeno. Strah da ne ostanemo sami ponekad je prevelik i tada se okružujemo raznim ljudima, ne razumevajući zapravo da to uzima deo nas. Da, potrebno je da napravite veliko spremanje – i svojih odnosa i sebe. Neko će ostati pored vas, a neko otići. Svakako, bićete otvoreniji da upoznate i nove ljude. Samo budite oprezni kada sudite, jer su i prošla i ova godina bile posebno izazovne, pa možda nekom treba pružiti još jednu šansu.

Prijavite se na kurs asertivne komunikacije, sa nekim u koga imate poverenja, ili sa psihoterapeutom vežbajte da prevazilazite stid i da prihvatate odbijanje. To će pomoći da se hrabrije otvorite prema drugima. Neko će želeti da bude s vama, a neko ne. Važno je da ste pokušali, odgovornost za neke odnose imaju i drugi. Srećno!

Pročitajte i… Prijateljstva možemo sklapati i u zrelijem dobu – kada se oslobodimo ovih predrasuda!

via Tamara Tomović; Rodnae Production via Pexels


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.