Pitali ste Tamaru: O kojim pitanjima je važno razmisliti pre sklapanja braka?

by | maj 21, 2022

Stupanje u brak jedna je od najvećih i najvažnijih životnih odluka koja se ne sme doneti olako. Zato ove nedelje, u okviru odgovora na pitanje čitateljke, predstavljamo listu pitanja koja predlaže psihoterapeutkinja Tamara Tomović o kojima je važno razmisliti pre sklapanja braka.

Ukoliko imate problem s kojim ne uspevate da izađete na kraj, pozivamo vas da se obratite za pomoć našoj stručnoj saradnici – dr med. Tamari Tomović, psihoterapeutkinji i treneru poslovnih veština.

Pišite nam na imejl adresu: [email protected] (subject: Za Psiho kutak). Molimo vas da u svojim pismima napišete i sledeće podatke: godine, obrazovanje, bračni status, imate li žive roditelje, imate li braću i sestre, jeste li ekonomski obezbeđeni, da li ste zaposleni. Svi ti podaci su važni za dobijanje adekvatnijeg odgovora. Imena možete pisati kao inicijale, a podaci koji služe kao opis neće biti objavljeni.

Po jedan Tamarin odgovor objavljujemo svake druge subote u 14 h.

O kojim pitanjima je važno razmisliti pre sklapanja braka?

Pitanje:

Moja nećakinja je studentkinja četvrte godine. Pošto nemam decu, veoma sam vezana za nju. Ona nema nikakvih tajni preda mnom, pa mi priča o svojoj vezi koja je prepuna uspona i padova. Uverena sam da taj dečko nije za nju i da bi za brak trebalo da bira pametnije. Kako da se postavim – da ne dovedem do toga da postane revoltirana ili da se zatvori prema meni?

Pročitajte i… Mejkap za venčanje: Šminkerka Marija Rakazović ima nekoliko efikasnih saveta za buduće mlade!

Odgovor:

Draga N, verujem da vam veza s nećakinjom mnogo znači. Verovatno ste i ponosni jer vas je odabrala za sigurnu luku. Prirodno je da ne biste voleli da izgubite njeno poverenje.

Ipak, gde bi nam svima bio kraj kad bismo slušali druge. Ali, ne slušamo. Uglavnom želio da smostalno donesemo odluku, makar ona bila pogrešna. Tako sazrevamo.

Vi želite da svoju nećakinju poštedite bola i frustracije. Niko nije pošteđen toga. Većina životnih odluka, između lepih trenutaka, doneće i mnogo problema, a tada oni koje smo savetovali počnu da krive nas.

Znam da mislite da ste zreliji, objektivniji i racionalniji, ali ono što vi vidite, ipak je samo vaša perspektiva. Vi zaključak o situaciji donosite na osnovu njene priče. Ona ipak najbolje zna kako se oseća sa svojim momkom kada su sami.

S druge strane, brak jeste ozbiljna institucija u koju treba da se ulazi iz pravih razloga. Kažu da podsvesno žena bira partnera koji može da joj obezbedi potomstvo i ima potencijal da se potom brine o njemu. Svesno biramo osobu koja nam znači, za koju mislimo da je volimo ili je zaista i volimo. Naravno, svi znamo da zaljubljenost brzo prođe i da posle toga dođu, ili ne dođu, ljubav i poštovanje. Ukoliko veza ima mnogo uspona i padova, znači da oni zapravo nisu dovoljno vremena proveli zajedno da bi se zaista upoznali.

Umesto saveta, tokom vaših razgovora pokušajte da izvučete iz nje odgovore na sledeća pitanja:

 • Kako zamišlja brak?
 • Šta joj je važno u vezi?
 • Da li joj on pruža ono što je njoj bitno?
 • Gaje li iste vrednosti, slična interesovanja?
 • Da li se on prema njoj ophodi s poštovanjem?
 • Koliko je uložio energije da se dopadne njenim prijateljima, porodici?
 • Kako se ona ponaša kad se ne oseća dobro, kad je tužna, nezadovoljna?
 • Da li uspeva da kontroliše impulse i da se odupre želji za prevarom ili alkoholom?
 • Da li je on sluša i prihvata njene sugestije?
 • Imaju li njih dvoje sličan nivo obrazovanja (formalno i neformalno obrazovanje), slične zarade i odnos prema radu?
 • Kakva je ona kad je s njim?
 • Da li se trudi da bude bolja osoba?
 • Šta oseća kad je on pored nje?

Sve navedeno i još mnogo toga preduslovi su za uspešan brak.

Nadam se a će, kad dobro promisli o ovim pitanjima, doneti odluku koja će biti najpovoljnija za nju. Ako pogreši, verujem da ćete, kao i uvek, biti uz nju. Divno je što ima nekog na koga može da se osloni.

 

Pročitajte i… Cipele za venčanje: Pronašli smo 5 najlepših modela (za mladu, a i za kumu!)

 

 

Anna Vi via Unsplash