Pitali ste Tamaru: Zašto ne mogu da se zaljubim u osobu koja je dobra, ali ne izgleda atraktivno?

by | 6 novembra, 2021
Zašto ne mogu da se zaljubim

Zašto ne mogu da se zaljubim u nekoga zbog njegovih pozitivnih osobina, ukoliko mi se ne dopada njegov fizički izgled – pitanje je koje nam je stiglo u inboks, a na njega ove subote odgovara psihoterapeutkinja, dr med. Tamara Tomović.

Ukoliko imate problem s kojim ne uspevate da izađete na kraj, pozivamo vas da se obratite za pomoć našoj stručnoj saradnici – dr med. Tamari Tomović, psihoterapeutkinji i treneru poslovnih veština.

Pišite nam na imejl adresu: [email protected] (subject: Za Psiho kutak). Molimo vas da u svojim pismima napišete i sledeće podatke: godine, obrazovanje, bračni status, imate li žive roditelje, imate li braću i sestre, jeste li ekonomski obezbeđeni, da li ste zaposleni. Svi ti podaci su važni za dobijanje adekvatnijeg odgovora. Imena možete pisati kao inicijale, a podaci koji služe kao opis neće biti objavljeni.

Po jedan Tamarin odgovor objavljujemo svake druge subote u 14 h.

Zašto ne mogu da se zaljubim u osobu koja je dobra, ali ne izgleda atraktivno?

Zašto biram pogrešne, zašto ne mogu da zavolim dobre? Zašto, zašto, zašto… Pre svega je hrabro što o tome uopšte razmišljate. Mnogi prođu kroz život i ne razmišljajući o tome.

Privlačenje, zaljubljenost… sigurna sam da ste mnogo čitali o tome. U tih prvih šest meseci do godinu dana, kada sve „pršti“ u odnosu, ima mnogo projekcija. Često više gledamo sebe u očima te osobe nego što realno vidimo tu osobu. Ne kaže se bez veze „ljubav je slepa“.

Onda se prenerazimo kada posle izvesnog vremena shvatimo da ta osoba nije uopšte ona za koju smo smatrali da jeste.

Posle mnogo rada s klijentima i čitanja, shvatila sam da mi, u stvari, zaista „završavamo nedovršene“ poslove. Najčešće sa osobom suprotnog pola, ocem ili majkom. Čim vas neko toliko zainteresuje da vam se odseku noge i da vam se vrti u glavi, budite sigurni da se neka „patologija“ krije u pozadini. Stanite! Svi se nadamo da ono što nismo uspeli da rešimo s roditeljima, starateljima itd. – da ćemo uspeti sa nekim ko „baš liči“ na njih. I to nikada ne bude tako: narcis ne ume da voli, hladna osoba – ne postaje brižna, usmeren na sebe – nikada ne razvije interesovanje za vaš život itd.

Zato je svrha ozbiljne terapije da vas nauči da prepoznate osobe koje su drugačije od onih oko kojih ste namučili kad ste bili mlađi, te da umete da prepoznate i birate partnere koji vas podržavaju i vole.

S druge strane je atraktivnost, razmislite šta vam se sviđa. Da li ima načina da na neki, najbolje suptilan, način poradite malo na stajlingu osobe koja je dobra a nije atraktivna. Danas verujem da svako uz pravog stilistu, trenera, frizera, adekvatnu negu i terapeuta – može da bude baš „atraktivan“. Više puta sam prisustvovala/učestvovala u takvim transformacijama.

Iskreno, kada biste birali da život provedete sa ne baš dobrom, a veoma atraktivnom, osobom i ne baš toliko atraktivnom, a veoma dobrom, osobom, mislim da je odgovor veoma lak. Opet zavisi šta vi očekujete od života? Razmislite – šta želite – uzbuđenje, divljenje i zavist drugih ili radost, oca svog deteta i smeh.

Pročitajte i… Pitali smo stručnjaka: Kako da zaljubljenost preraste u ljubav?

Cottonbro via Pexels