Ponovo imate urinarnu infekciju – šta da radite?

by | januar 9, 2023

Urinarne infekcije su oboljenja koja se najčešće ponavljaju. Taman preuzmete rezultat koji pokazuje da je nivo bakterija pod kontrolom, da biste nekoliko nedelja kasnije ponovo prepoznali simptome (koji su sve, samo ne prijatni). Šta sada da radite? Kako da se izlečite jednom za svagda?

 

Zašto se urinarne infekcije ponavljaju?

 

Osim ako niste u srećnoj manjini žena koje nikada nisu imale infekciju urinarnog trakta (UTI), dobro poznajete simptome. Često imate potrebu za mokrenjem, ali vrlo malo urinirate kada odete u toalet. Vaš urin može biti zamućen, krvav i jakog mirisa. Međutim, pravi užas počinje kada ovi simptomi odbijaju da nestanu, čak i uz medicinski tretman. Za 25% do 30% žena koje su imale infekciju urinarnog trakta, infekcija se vraća u roku od šest meseci.

Ponavljajuće urinarne infekcije češće su kod žena nego kod muškaraca. Krivac je inherentna anatomska struktura žene, koja se sastoji od kraće uretre smeštene blizu rektuma. To olakšava bakterijama koje izazivaju infekciju, kao što je Escherichia coli, da prođu do mokraćne bešike i da se razmnožavaju. Ako imate ponovljene urinarne infekcije, iskusili ste danak koji one uzimaju u vašem životu. Sve što možete jeste da smanjite faktore rizika i da se strogo pridržavate određenih životnih navika.

 

L&Z preporuka

Medicyst® je prirodni preparat namenjen osobama sa akutnim i hroničnim urinarnim infekcijama. Medicyst® je prirodni uroantiseptik, sa dokazanim trostrukim efektom kod infekcija urinarnog trakta. Smanjuje simptome urinarne infekcije u prvih 24h zahvaljujući BioShield® tehnologiji izrade sprečavajući česte i ponovljene urinarne infekcije.

 

Faktori rizika za ponovljene urinarne infekcije

 

Infekcije obično izaziva Escherichia coli, bakterija koja živi u crevnom sistemu. Ako se E. coli prenosi iz rektuma u ​​vaginu, može ući u uretru (cev koja prenosi urin iz bešike) i inficirati bešiku.

Faktori rizika za urinarne infekcije variraju u zavisnosti od starosti. Pre menopauze, najčešći faktori rizika su seksualni odnosi i upotreba spermicida. Smatra se da seks povećava broj bakterija u bešici, a mnogi stručnjaci savetuju ženama da uriniraju nakon seksa kako bi ih izbacile. Spermicidi mogu da ubiju laktobacile, korisne bakterije u vagini, čineći E. coli lakšim kretanje.

 

Ovo su glavni faktori rizika za ponovljene urinarne infekcije:

 

1. Anatomija i/ili genetika

Žene su sklonije urinarnih infekcijama uglavnom zbog svoje anatomije. Ženska uretra je kraća od muške. Osim toga, nalazi se u blizini otvora vagine i anusa, što znači da postoji više mogućnosti da se bakterije iz oba ta područja šire ka uretri. Kada se bakterija nađe u uretri, ona ima samo kratku udaljenost da putuje do bešike i izazove infekciju.
Pored toga, neke žene imaju prirodno nisku otpornost imunog sistema na bakterije. Jedno naučno istraživanje sa Harvarda pokazalo je da žene koje imaju ponovljenu urinarnu infekciju imaju posebne varijacije ćelijskih receptora koja ih čine prijemčivijim za bakterije izazivače UTI.

 

2. Higijena u kupatilu

Pošto je uretra žene tako kratka i tako blizu vagine i anusa, važno je da se obrišete od napred prema nazad nakon odlaska u kupatilo. Ovo smanjuje rizik od premeštanja fekalnih bakterija iz anusa u uretru. Takođe je važno da se uverite da ste čisti i suvi pre nego što ponovo povučete donji veš. Bakterije mogu pasti na donji veš i širiti se dok hodate, sedite, vežbate itd.

 

3. Seksualna aktivnost

Bakterije se mogu lakše širiti tokom seksualne aktivnosti, sa genitalija vašeg partnera, prstiju, jezika ili čak seksualnih igračaka. Takva aktivnost u tom intimnom području takođe može proširiti vaše bakterije iz vaše vagine ili anusa u vašu uretru. Zato vam lekari kažu da piškite nakon snošaja ili učestvovanja u bilo kojoj seksualnoj aktivnosti – da biste pomogli da izbacite sve pogrešne bakterije iz uretre. Praktikovanje dobre higijene pre i posle seksualne aktivnosti je takođe korisno. Operite intimno mesto, kao i ruke i prste pre i posle seksa. Očistite i seksualne igračke pre i posle upotrebe.
Dijafragme, spermicidi i kondomi mogu povećati rizik od UTI ako ste skloni ponavljajućim infekcijama. Međutim, razgovarajte sa svojim lekarom o rešenjima. Možda ćete moći da uzimate niske doze antibiotika kao preventivnu meru šest meseci u isto vreme ili nakon seksa.

 

4. Ostala zdravstvena pitanja

Oslabljen imuni sistem ili hronično zdravstveno stanje mogu vas učiniti sklonijim ponavljajućim infekcijama, uključujući UTI. Dijabetes povećava rizik od UTI, kao i neke autoimune bolesti, neurološke bolesti i kamen u bubregu ili bešici. Ako ste imali operaciju na bilo kom delu urinarnog trakta (uretra, mokraćna bešika, ureter, bubreg), ožiljačno tkivo ili promena u anatomiji može da vas učini podložnijim infekciji.

 

Šta da uradite ako se urinarna infekcija stalno ponavlja?

 

Ako i dalje dobijate UTI, morate razgovarati sa svojim lekarom. Nakon razgovora sa vama, vaš lekar će ili preporučiti tretmane za ponavljajuće urinarne infekcije ili će vas poslati posebnom lekaru koji se zove urolog. Urolog se fokusira na bolesti i probleme čitavog urinarnog sistema, tako da može bolje da odredi šta uzrokuje vaše infekcije i kako ih lečiti i sprečiti. Nekomplikovane UTI se obično leče antibioticima nedelju dana, ali u složenim slučajevima, dugotrajni antibiotici / antibiotici u malim dozama mogu se davati čak 6 meseci do dve pune godine.

Da biste smanjili šanse da se zarazite u budućnosti, potrebno je da promenite način života. Evo nekih navika koje morate da usvojite:

1. Pijte puno vode. Ovo pomaže u izbacivanju bakterija iz urinarnog trakta.

2. Mokrite često. Izbegavajte zadržavanje urina u dužem vremenskom periodu. Ovo sprečava razmnožavanje bakterija u bešici.

3. Za žene, nakon mokrenja, obrišite se od napred ka nazad, ova tehnika izbegava unošenje bakterija direktno u uretru.

4. Pridržavajte se dobre lične higijene kako biste zaštitili svoje privatno područje od bakterija. Ovo uključuje mokrenje nakon seksualnog odnosa.

5. Takođe, izbegavajte korišćenje dijafragme i spermicida za kontrolu rađanja. Oni su povezani sa povećanim rizikom od urinarnih infekcija.

 

natalimis/gettyimagesplus