Popucali kapilari na nogama: Jedite narandžasto voće i povrće

by | 26 jula, 2023
Popucali kapilari na nogama

Kućni lekovi – kao što su vežbanje, masaža i biljni lekovi – mogu pomoći da se ublaže popucali kapilari na nogama i proširene vene.

Ispucali kapilari mogu biti linearnog oblika, paukoliki ili u obliku masnice, i naziru se ispod površine kože. Najčešće se javljaju na nogama, i to na butinama, ispod kolena i oko gležnjeva te mogu biti blago do veoma izraženi. U čak 90 odsto slučajeva reč je isključivo o estetskom, retko o ozbiljnijem zdravstvenom problemu.

Popucali kapilari na nogama: Šta pomaže

1. Pijte sok od šargarepe i jedite kajsije

Da biste se izborili s popucalim kapilarima, trebaće vam veće količine vitamina P. Glavna funkcija ovog vitamina jeste da održava krvni sistem zdravim, a taj zadatak može ispuniti jedino ukoliko omogući kapilarima da budu otporni na potencijalna krvarenja. Vitamin P ima veoma snažna antioksidativna svojstva, što znači da štiti ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Sadrže ga uglavnom namirnice biljnog porekla. Sveže voće i povrće crvene, narandžaste i žute boje najbolji su izvori ovog vitamina i to: mango, kajsije, narandže, grejpfrut, limun, trešnje, crna ribizla, šljiva i grožđe. Od povrća vitamin P sadrže šargarepa, paradajz, zelena papriku, brokoli, kupus i luk. Važno je reći da se najveća koncentracija tog vitamina nalazi u kori pomenutih plodova. Crveno vino je takođe dobar izvor vitamina P, a sadrže ga i zeleni čaj.

2. Koksovo ulje

Pomešajte kašiku koksovog ulja i 5 kapi esencijalnog ulja lavande, pa masirajte mesata gde su popucali kapilari. Masaža mora biti jako nežna. Najbolje da to radite uveče, nakon tuširanja, a pre spavanja, tako da ulja što duže ostanu na koži.

3. Vežbajte redovno

Redovno vežbanje podstiče bolju cirkulaciju krvi u nogama, jača vene i sprečava širenje kapilara. Vežbanje takođe pomaže u snižavanju krvnog pritiska, što je još jedan faktor koji doprinosi varikoznim venama i popucalim kapilarima. Redovno šetajte, minimum pola sata dnenvo, idite na planinarenje, vozite bicikl, plivajte, vežbajte pilates ili jogu.

Dlačice na stomaku, da li treba da nas brinu i kako se uklanjaju?

DragonImages/gettyimages.co.uk