15 moći morske soli

by | jul 4, 2014

Prirodna morska so je zdrava i ima terapijska svojstva, ali pre nego što vam otkrijemo njene prednosti, morate da znate da nastaje prirodnim procesima isparavanja slane vode, pri čemu svi njeni sastojci ostaju sačuvani. Morska so, zahvaljujući preko 80 elemenata u sastavu, čudotvorno deluje na zdravlje, kožu i kosu.

more

Najveća razlika između morske soli i kuhinjske soli je što morska, sušenjem na više od 650 stepeni Celzijusovih menja svoju hemijsku strukturu pa ne sadrži potrebne elemente i minerale kao prirodna so.

U morskoj soli, uz natrijum hlorid, nalazimo osamdesetak različitih elemenata u tragovima poput kalijuma, magnezijuma i mangana, stoga će učiniti čuda za vaše zdravlje, kožu i kosu.

1. Morska so ima alkalni efekat koji pomaže u balansiranju nivoa kiseline u telu te tako eliminiše potencijalne rizike fatalnih bolesti.

2. Može ojačati imunološki sistem, a tada telo postaje otpornije na razne autoimmune bolesti poput gripe, alergija i sl.

3. Ima značajan uticaj na kardiovaskularni sistem. Naučnici su dokazali da redovno uzimanje morske soli rastopljene u vodi, može znatno umanjiti nivo lošeg holesterola u telu. Takođe, drži krvni pritisak pod kontrolom i normalizuje nepravilan rad srca.

4. Metabolički poremećaji, poput dijabetesa, mogu se uspešno tretirati i lečiti morskom soli jer ona smanjuje nivo šećera u krvi.

5. Više od 20 odsto natrijuma u našem telu akumulira se u kostima, koje se pak oštećuju usled nedostatka minerala u krvi i telesnim tekućinama. Dodavanjem morske soli u ishranu možete da izbegnete i lečite osteoporozu.

6. Morska so je takođe korisna za disajni sistem, a minerali i oligoelementi te strukturni delovi algi koje sadrži morska voda pomažu pri oporavljanju sluzokože. Morska voda ima blagi antiseptički i antibakterijski uticaj, što se pripisuje ionima kalcijuma i magnezijuma.

7. Dobar je izvor kalijuma (koji olakšava funkcionisanje mišićnih vlakana), pa morska so tako blagotvorno deluje na grčeve.

8. Morska so se smatra prirodnim pročišćivačem krvi. Sadrži veliku količinu vitamina C koji deluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Magnezijum pak omogućava efikasno delovanje antioksidansa. Tako morska so omogućava detoksikaciju stanica kože apsorbujući sve otrovne supstance iz njih.

9. Kako so izvlači toksine iz tela, koža postaje meka i zdrava. Zato kupke s morskom solju mogu poboljšati njen tonus. Takva kupka će i podstaći izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprečava nakupljanje suvišne tečnosti, pa koža postaje čvršća, glađa i zdravija.

10. Morska so je puna vitamina i minerala od vitalne važnosti za pravilnu ishranu ćelija. Te hranljive supstance mogu da poboljšaju ćelijski metabolizam, održavaju tkivo hidratizovano, podstaknu cirkulaciju na samoj površini kože, povećaju snagu ćelijske membrane.

11. Kalcijum pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži.

12. Morska so idealna je kao prirodni piling kože jer njena tekstura uklanja gornji sloj mrtvih ostataka kože.

13. Prirodni je lek za osobe sa masnom kosom. Morska so može apsorbovati višak ulja iz vaših uvojaka čineći ih glatkim i lepim.

14.
Uz pomoć mnogih minerala prisutnih u morskoj soli, kosa će dobiti željeni volumen, a vaši uvojci će s lakoćom poskakivati. Takođe, morska so može pružiti dovoljno hranljivih supstanci folikulima, koje će učiniti mekšima.

15.
Morska so je izvrsna u borbi protiv peruti. Deluje direktno na kožu i sprečava njenu suvoću.

Izvor: zadovoljna.hr, M.G.

Tagovi: