Da li su probiotski preparati lekovi budućnosti?

by | decembar 11, 2015
Foto: PR

Foto: PR

1. Organi za varenje počinju usnom dupljom i završavaju se debelim crevom. Svaki deo organa za varenje je u fiziološkim uslovima nastanjen brojnim mikroorganizmima koji su vrlo specifični za segment creva koji naseljavaju. Crevna mikroflora se sastoji od oko 30 rodova i 500 vrsta različitih mikroorganizama. Veruje se da u digestivnom traktu odraslog čoveka živi oko 100 hiljada milijardi mikroorganizama što predstavlja desetostruko veći broj od ukupnog broja svih gradivnih ćelija ljudskog organizma. Najveći odbrambeni sistem u organizmu nalazi se u crevima. Procenjuje se da je u organima za varenje čak 70-80 % imunog sistema.

2. Današnji stil života prilično je doprineo da crevna flora bude narušena: ishrana bogata šećerima i lošim mastima, brza hrana, previše mesa koje ne možemo da svarimo, alkohol, kofein i cigarete, malo voća i povrća u ishrani, uzimanja antibiotika i drugih lekova, gojaznost. Takođe, hipersenzitivnost i stres doprinose da se razviju funkcionalni poremećaji gastrointestinalnog trakta, kao što je vrlo čest sindrom iritabilnog creva, koji nije bolest već grupa neprijatnih simptoma poput bola u stomaku, grčeva, gasova, nadimanja, proliva, zatvora.

Foto: PR

Foto: PR

3. Poremećaj normalne crevne flore jedan je od uzroka povećanog broja zapaljenskih, alergijskih, infektivnih, a vrlo moguće i malignih bolesti. Poremećaj crevne flore se najbolje reguliše uzimanjem probiotskih preparata.

4. Dobar probiotski preparat treba da bude proizveden u pogonima fabrike sa visokim standardom, jer se radii o živim sojevima. On treba da ima u svom sastavu više vrsta probiotskih bakterija u velikom broju, koji se izražava u milijardama. Kapsule treba da budu otporne na želudačnu kiselinu kako bi probiotske bakterije tek u crevima ispoljile svoju aktivnost. Dodatak prebiotika, koji predstavlja hranu za dobre probiotske bakterije, poboljšava efekat probiotskog preparata. Dodatak minerala cinka je dodatna prednost, zbog narušenog imuniteta i ubrzanja metabolizma.

Tagovi: