Da li vas PMS simptomi izluđuju?

by | maj 3, 2009

Budući da tokom reproduktivnog perioda tokom godina života „preživimo“ oko 450 menstruacija, nije nikakvo čudo što većina žena nauči da podnosi simptome PMS-a. Međutim, to uopšte nije lako – polovina žena kaže da su tegobe toliko teške da narušavaju normalan život. Inače, PMS je termin koji obuhvata oko 150 fizičkih i psihičkih simptoma koji se manifestuju tokom dve nedelje pre menstruacije.

lepota i ydravlje, mentruacija

Lekari nisu sigurni šta uzrokuje izmene nivoa hormona (koje rezultiraju pojavom sindroma), niti zbog čega se simptomi razlikuju od žene do žene, ali PMS može da izazove brojne tegobe – od naglih promena raspoloženja i neizdržive potrebe za slatkišima, do bolova u grudima i akni na licu. Ipak, jedna stvar je izvesna. Nepravilna ishrana i stres pojačavaju simptome PMS-a, a njihov intenzitet menja se tokom plodnih godina – na primer, grčevi su tipični za tinejdžerske godine, a obilne i bolne menstruacije, u najvećem broju slučajeva, regulišu se posle porođaja.
Nažalost, kod velikog broja žena, u kasnim tridesetim i četrdesetim godinama života, simptomi se pojačavaju. To je posledica kumulativnog efekta velikog broja prethodnih menstruacija. Izdvojili smo najčešće simptome PMS-a i raspitali se o rešenjima ovih problema.

PROBLEM – PROMENE RASPOLOŽENJA
Američki naučnici su otkrili da se pet dana pre menstruacije povećava aktivnost dela mozga koji kontroliše emocije. Oni smatraju da je to „pokušaj“ mozga da emotivno stanje održi konzistentnim tokom hormonske bure. Izmena nivoa adrenalina tokom PMS-a negativno utiče na raspoloženje. Kad je nivo glukoze u krvi nizak, ili ako je osoba pod stresom, u organizmu se oslobađa adrenalin, što blokira porast progesterona u drugoj polovini ciklusa.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Medicinsko rešenje
Primena kontracepcijske pilule u mnogim slučajevima može uspešno da kontroliše raspoloženje. Naravno, reakcija na ovu vrstu medikamenta krajnje je individualna, pa ćete morati da isprobate nekoliko vrsta pilula pre nego što otkrijete odgovarajuću. U težim slučajevima predmenstrualnog sindroma, lekar možda da propiše i antidepresive.

Holističko rešenje
Korigovanje ishrane može da stabilizuje raspoloženje, baš kao i snižavanje nivoa stresa. Vežbe joge, pokazuju istraživanja, jedna su od najboljih tehnika opuštanja, pa bi zato redovno trebalo da ih praktikujete. Što se tiče ishrane, japanski naučnici nedavno su otkrili da aminokiselina L-teanin, iz zelenog čaja, znatno ublažava simptome PMS-a, a naročito anksioznost i depresivnost. Vitamin B6 takođe igra ključnu ulogu u sintezi hemijskih materija u mozgu koje kontrolišu raspoloženje i ponašanje. Najbolje je da ga uzimate kroz vitaminski preparat koji sadrži sve vitamine B kompleksa.

Članak se nastavlja posle reklama

PROBLEM – BOLNI GRČEVI
Kod 50% žena, bolni grčevi materice, pre i tokom menstruacije, toliko su snažni da ih onesposobljavaju u svakodnevnim aktivnostima. Uzrok ovog problema jesu kontrakcije mišića unutrašnjeg zida materice, kao i kompresija krvnih sudova u njoj.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Medicinsko rešenje
Lekar će vam možda propisati kontraceptivne pilule, spiralu ili neko drugo sredstvo koje sprečava ovulaciju. Na ovaj način, hormonske izmene biće izbegnute, a one su osnovni uzrok pojave grčeva i, zapravo, svih ostalih simptoma PMS-a. Mnoge žene uzimaju analgetike i antiupalne medikamente, ali u slučaju da nisu delotvorni, lekar može da propiše i jače sredstvo. No, ako je bol nepodnošljivo jak, ciklus neredovan, a žena oseća bol tokom odnosa, onda je neophodno uraditi detaljne lekarske pretrage da bi se eliminisala oboljenja kao što su fibroidi, endometrioza ili upala karlice.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Holističko rešenje
Omega-3 masne kiseline – bilo u ishrani ili kao dijetetski dodatak – deluju antiupalno i omogućavaju produkciju prostaglandina (prirodni analgetik) u organizmu. Osim toga, magnezijum opušta mišiće, pa bi ovaj mineral trebalo da uzimate u hrani (zeleno lisnato povrće i masna riba) ili u formi dijetetskog dodatka. Fizička aktivnost, takođe, eliminiše tenziju u mišićima, pa pokušajte da ublažite bol izvođenjem vežbi umerenog intenziteta. Na kraju, klinička ispitivanja pokazuju da toplota ublažava bol usled grčeva, pa se preporučuje korišćenje toplih obloga ili termofora.

PROBLEM – GLAD ZA SLATKIŠIMA
Studije pokazuju da žene koje pate od PMS-a imaju jaču potrebu za slatkom hranom od dama koje ne osećaju tegobe pre menstruacije. Da stvari budu gore, što je više šećera u ishrani, time se glad prema slatkišima povećava! Zašto? Razlog je kompleksna interakcija promenljivog nivoa hormona i glukoze u krvi.

Članak se nastavlja posle reklama

Medicinsko rešenje
Nažalost, još uvek ne postoji magična pilula koja bi eliminisala naglašenu potrebu za slatkim. Dakle, moraćete da modifikujete ishranu da biste sprečili neutaživu potrebu za slatkišima. Treba da vodite računa o tome šta jedete celog meseca, a ne samo neposredno pre menstruacije.

Holističko rešenje
Najjednostavniji način jeste da jedete češće, ali pomalo, kao i da potpuno iz ishrane izbacite kofein, šećer i slatkiše. Jedite nerafinisane integralne proizvode, kao što su integralni hleb, testenina i smeđi pirinač, a smanjite unos proizvoda od belog brašna i šećera.

PROBLEM – AKNE
Budući da je koža organ preko kojeg se izlučuju štetne materije, pojava akni može da ukaže na to da telo pokušava da se oslobodi toksina – što je mogući znak da jetra otežano prerađuje hormone. Budući da tokom godina nivo estrogena opada, a testosterona raste, akne su simptom PMS-a koji, s godinama, postaje izraženiji.

Članak se nastavlja posle reklama

Medicinsko rešenje
Određene vrste pilula redukuju pojavu akni, pa je najbolje da se o pravilnom izboru konsultujete sa svojim lekarom. Ako patite od akni na licu tokom celog meseca, a pred menstruaciju se stanje pogorša, onda će vam verovatno biti potrebna terapija antibioticima za spoljašnju primenu.


Holističko rešenje
Cink i vitamin A najefikasnije deluju na ženske hormone. Povećajte unos ovih materija kroz veće količine crvenog mesa, jaja, jezgrastog voća, semenki, kao i crvenog i narandžastog voća i povrća (zbog visokog sadržaja beta-karotena, koji se u organizmu sintetiše u vitamin A). Takođe, možete da uzimate multivitaminski i mineralni dodatak ishrani.

Članak se nastavlja posle reklama


PROBLEM – BOLOVI U GRUDIMA

Neke žene osećaju neugodne bolove u dojkama, kao reakciju na progesteron – hormon koji je dominantan u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Pored toga, supstance u sastavu kofeina mogu da uzrokuju formiranje bolnog, fibroznog tkiva u dojkama. Tokom PMS-a, pojedine žene osećaju bol u grudima čak i po ispijanju jedne kafe!

 

Medicinsko rešenje Preparat na bazi noćurka (najčešće u kapsulama) efikasno ublažava ovu tegobu. Pomaže i pilula, ali, prilikom izbora, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom.

Članak se nastavlja posle reklama


Holističko rešenje Preparat na bazi noćurka sadrži gama-linolensku kiselinu koja, kod nekih žena, otklanja bol u grudima. Ova materija kontroliše nivo prostaglandina i redukuje upalu. Osim toga, istraživanja pokazuju da vitamin E i omega-3 masne kiseline ublažavaju bol u dojkama, zbog čega svakako vredi da ih isprobate u obliku dijetetskih dodataka.

 

PROBLEM – NADIMANJE
Nadutost i bolovi u stomaku, kao i promene funkcije digestivnog sistema, takođe su tipične pojave pre i tokom menstruacije. Istraživanja su pokazala da nadutost stomaka, poremećaj u varenju i uvećanje telesne mase (subjektivan osećaj težine) mogu da budu posledica zadržavanja tečnosti u organizmu. Nivo hormona aldosterona, koji deluje na bubrege i reguliše ravnotežu telesnih tečnosti, često je narušen neposredno pre menstruacije.

Medicinska rešenja
U ekstremnijim slučajevima, lekar može da propiše upotrebu diuretika. Međutim, u najvećem broju slučajeva najefikasniji način oslobađanja tečnosti jeste povećanje unosa vode, smanjenje soli i uzimanje prirodnih diuretika (peršun ili krastavac).

Holističko rešenje
Što manje tečnosti pijete, time organizam zadržava više vode iz svojih rezervi, što izaziva oticanje nožnih članaka i prstiju na rukama. Zato se postarajte da unosite dosta tečnosti, prvenstveno vode, kao i da uzimate prirodni diuretik. Eksperti naročito preporučuju čaj, tinkturu ili kapsule maslačka, jer spada u najefikasnija sredstva za oslobađanje tečnosti, ali ne i hranljivih materija (poput sintetičkih diuretika) iz organizma. Probleme u varenju najbolje ćete regulisati izbalansiranim nivoom šećera u krvi. Na kraju, možete da uzimate probiotike, zbog održavanja stomačne flore i efikasnog izbacivanja toksina iz organizma.

Tekst: Nataša Ćovin

 

Tagovi: