Ledena SVEŽINA usred leta

by | avgust 23, 2009

Na plus 35 stepeni Celzijusa koži je potrebna posebna nega. Kako da se rashladimo preporučili su nam kozmetičarka Karmela Radmilović i doktor Goran Isailović.

Lepota i Zdravlje - Ledena svezina

Po čemu se kreme za leto razlikuju od ostalih?
Kreme koje se primenjuju u letnjem periodu moraju da sadrže supstance koje obezbeuju antisolarnu zaštitu, u vidu fizickih i hemijskih UV filtera koji odbijaju ili apsorbuju UVA i UVB zrake. One, takoe, treba da sadrže antioksidanse i hvatace i neutralizatore slobodnih radikala. Preparati koji se koriste leti moraju da obezbede hidrataciju – zato moraju da sadrže materije koje za sebe vežu vodu (humektansi) i elemente za ocuvanje prirodnog vlažeceg faktora NMF.

Članak se nastavlja posle reklama

Sunčevi zraci oštecuju celije rožastog sloja u epidermu – najpovršnijem sloju kože. Tako dolazi do narušavanja barijerne uloge kože – postaje pojacano propustljiva za vodu i dehidrirana. Kao odgovor na ovo stanje ubrzava se deoba celija i koža je deblja, postaje gruba, hrapava i hiperpigmentovana. Ovaj proces zaustavlja se hidratacijom površinskog sloja elementima koji deluju hidratantno – termalna voda, urea, hijaluronska kiselina, aloja, glicerol – NMF.


Šta se nalazi u energy gelovima i sprejevima sa naznakom „energy“?
Osvežavajuci gelovi i sprejevi sa naznakom „energy“ sadrže maltodekstrin, kompleks ugljenih hidrata koji se resorbuju preko kože i daje energiju mišicima tokom vežbanja, kao i preko sluznice usne duplje.

Članak se nastavlja posle reklama


Šta sadrže proizvodi sa naznakom „aqua“?
Oni sadrže hidratantne agense, termalnu vodu, aloju, ureu, mlecnu i hijaluronsku kiselinu.

Članak se nastavlja posle reklama


Koji su sastojci proizvoda protiv znojenja?
Dezodoransi sadrže komponente koje deluju dezinfekciono (smanjuju broj bakterija koje razlažu znoj), antiperspirantno i imaju parfemsku komponentu. Mentol hladi kožu i tako smanjuje termoregulatorno znojenje.

Članak se nastavlja posle reklama


Koje maske za rashlaivanje najviše pomažu?
Nakon izlaganja kože suncu treba koristiti hidratantne maske na bazi voca, povrca i antioksidantne maske – od krastavaca, jogurta, algi, spirulina i jogurta, fluid od šargarepe

Članak se nastavlja posle reklama


Da li koža intenzivnije reaguje na sunce posle primene pilinga lica i tela?

Piling predstavlja uklanjanje dela površnog rožastog sloja epiderma. Njime se podstiče obnavljanje ćelija, ali se istovremeno i privremeno slabi barijerna uloga kože u borbi protiv isušivanja i prodora štetnih UV zraka. Posle pilinga treba koristiti preparate sa antisolarnom zaštitom.

Članak se nastavlja posle reklama


Koji tretmani se preporučuju pre i posle letovanja?

Pre letovanja koži je potrebna hidratacija, estetski i higijenski pedikir i manikir i depilacija (najmanje 24 časa pre pedikira i manikira i nekoliko dana pre izlaganja suncu). Posle letovanja koža često ogrubi, zadeblja, postaje hrapava i hiperpigmentovana. Takođe se preporučuje hidratacija i, eventualno, piling. Potrebno je naglasiti da tretmani samopotamnjivanja, koji se primenjuju uvek posle pilinga, ne povećavaju zaštitu od UV zraka kao što je slučaj kada pocrnite na suncu ili u solarijumu.

Članak se nastavlja posle reklama


Predložite nam neke trikove za rashlađivanje?

Rashladite čaj od nane i konzumirajte ga umesto vode. Orosite kožu lica i tela mineralnom vodom koju ste sipali u fajtalicu za peglanje. Naravno, uvek možete pokušati i sa trikom Merilin Monro – ohladite donji veš u frižideru.

Članak se nastavlja posle reklama


Koliko puta je dobro istuširati se tokom vrelih dana?

Tokom vrelih dana možete se tuširati više puta, vodom koja je približna temperaturi tela. Treba voditi računa da se koža ne isuši previše pa se preporučuju uljane kupke, na primer, na bazi avokada koji koži daje vlažnost.

 

 

Tagovi: