Namirnice koje sprečavaju pojavu i razvoj raka

by | januar 27, 2016

Razne vrste tumora u današnje vreme mogu se uspešno lečiti ukoliko se otkriju u ranom stadijumu. Zbog toga je veoma važan odlazak kod doktora po primećivanju prvih simptoma, kao i redovni lekarski, ali i samopregledi. Određene namirnice sadrže brojne vitamine i minerale koji mogu ojačati organizam i smanjiti rizik za razvoj ove opake bolesti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Mnogi uzroci nastajanja raka nalaze se u našoj okolini, a industrijski obrađena hrana jedan je od njih. Najbolja strategija jeste njeno izbegavanje i kupovina organskih namirnica, od kojih mnoge mogu da vam pomognu prilikom lečenja, ili pak u prevenciji različitih vrsta raka.

Pročitajte i… Sedam moćnih začina koji sprečavaju rak

Jabuka

Američki naučnici, otkrili su tokom studije sprovedene 2007. godine, na Univerzitetu Kornel, da jedinjenje poznato po imenu terpen, koje se nalazi u kori jabuke, može da spreči ili ubije postojeće ćelije raka i spreči njihov dalji razvoj. Ova jedinjenja su naročito delotvorna protiv raka debelog creva, jetre i karcinoma dojke.

Koje su još namirnice delotvorne u borbi protiv raka i njegovoj prevenciji pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Zeleni čaj

Zeleni čaj, bogat antioksidansima polifenolima, izvrstan je antikancerogeni napitak, za koji je naučno dokazano kako pozitivno deluje na ćelije raka, sprečavajući njihov razvoj i širenje. Preciznije, zeleni čaj sadrži EGCG (epigalokatehin galat), snažnu antioksidativnu materiju koja zaustavlja enzim DHFR (dihidrofolat reduktazu) i usporava ravoj raka na koji inače deluju antikancerogeni lekovi. Razna istraživanja potvrdila su da je zeleni čaj delotvoran u borbi protiv leukemije, raka dojke, prostate, bubrega, kože i usta.

Pročitajte i… Oslušnite svoje telo: Ovo su potencijalni simptomi raka

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Vitamin D

Vitamin D sam po sebi nije hrana već prohormon koji sprečava rast raka. Mnoge studije su pokazale da je vitamin D veoma delotvoran u procesu smanjenja rizika od raka creva i dojke, a povećava i šanse preživljavanja kod raka pluća. Namirnice najbogatije vitaminom D dolaze iz vode, kao što su: som, losos, sardine ili skuša. Takođe, redovno izlaganje sunčevom svetlu ili dodaci ishrani vitamina D3 mogu pomoći u sprečavanju karcinoma dojke, debelog creva ili rektuma, ali i drugih oblika raka.

Pročitajte i… Obratite pažnju: Ovo su najčešći simptomi raka grlića materice

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Povrće iz porodice kupusa

Lista povrća koje spada u ovu grupu je veoma dugačka, ali ono koje je najdelotvornije u borbi i prevenciji protiv raka jesu: kupus, brokoli, kelj, zelje, keleraba, karfiol, brokoli, rotkva… Ovo povrće, svako na svoj način, deluje protiv raka jer sadrže diindolimetan, sulforafan i element selen. Ipak, povedite računa da ovo povrće jedete presno, ili da ga ne prokuvate, jer se dugotrajnom termičkom bradom ova dragocena jedinjenja gube.

Pročitajte i… Doručak koji topi kilograme i sprečava rak debelog creva

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Tamno zeleno povrće

Ova grupa se preklapa sa povrćem iz porodice kupusa, a u nju spadaju blitva, spanać i repe. Ove namirnice sadrže brojne vitamine i minerale, između ostalog i beta karoten, lutein i zeaksantin, koji su veoma moćni antioksidansi, a koji mogu blokirati razvijanje raka u ranoj fazi. Takođe, poseduju i velike količine folata koji ima svojstva u prevenciji karcinoma.

Pročitajte i… Rak jajnika: 10 simptoma koje ne smete da ignorišete!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Mahunarke

Mahunarke, takođe, sadrže velike količine folata. Ljudi koji u ishrani nemaju dovoljno folata imaju pojačani rizik od dobijanja raka. Mahunarke koje su najbogatije ovim jedinjenjem jesu: pasulj, grašak, sočivo i leblebija. Istraživanja pokazuju da povećan unos mahunarki smanjuje rizik od nastanka različitih vrsta raka, kao što su rak želuca, debelog creva, prostate i pluća. Pasulj i sočivo sadrže mnogo fitohemikalija koje usporavaju ili sprečavaju oštećenja DNK uzrokovana rakom.

Pročitajte i… Kubanski lekari napravili lek protiv raka?!

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Soja

Soja sadrži snažne fitokemijske molekule koje suzbijaju mehanizme nužne za opstanak i širenje raka. Reč je o izoflavonima koji kada dospeju u krv onemogućavaju razvoj i širenje zloćudnih tumora. Soja prvenstveno deluje kod tumora koji su uzrokovani hormonalnim poremećajima, poput raka dojke.

Pročitajte i… Rak dojke: 5 najopasnijih faktora na koje sami utičemo

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Gljive

Lekovite pečurke se već vekovima koriste u drevnoj istočnjačkoj medicini, budući da sadrže jedinstvena antivirusna, antimikrobna, protivupalna kao i antikancerogena svojstva. Brojna istraživanja potvrdila su da pečurke imaju ključnu ulogu u pokretanju apoptoze, procesa ubijanja ćelija raka. Japanske gljive šitake, maitake, kavaratake i enokitake sadrže lentinan koji izravno stimuliše imunološki sustav. Istraživanja su pokazala da se broj i aktivnost imunoloških stanica pod uticajem ovih gljiva znatno povećavaju, čak i unutar samog tumora. To je razlog zašto pacijenti sa zloćudnim tumorima lakše podnose lečenje i žive duže. Pored japanskih gljiva, u borbi protiv raka delotvorna je i zimska bukovača.

Pročitajte i… Suhomesnati proizvodi i crveno meso izazivaju rak?

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Beli luk

Ova namirnica sadrži jaku antikancerogenu materiju poznatu kao alicin koja ciljano uništava maligne ćelije, dok zdrave ćelije ostavlja netaknute. Pored toga, dokazano je da zdravi ljudi koji redovno jedu beli luk imaju manji rizik od razvoja karcinoma. Beli luk, takođe, sadrži i dialil sulfid, još jednu vrlo važnu materiju koja uništava ćelije raka.

Pročitajte i… Da li pripadate grupi ljudi koja bi trebalo da izbegava beli luk?

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Jezgrasto voće

Bademi, kikiriki, lešnici, pistaći, orasi i slične namirnice puni su minerala i mangana koji su potrebni za efikasno funkcionisanje organa, te život čine dužim i kvalitetnijim, poboljšavaju pamćenje, jačaju srce, kod žena održavaju nivo hormona u ravnoteži, te i sprečavaju nastanak raka.

Pročitajte i… Simptomi raka koje ne smete da ignorišete

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Bobičasto voće

Kupine, maline, jagode, borovnice i drugo bobičasto voće takođe su dragoceno oružje u borbi protiv nastanka raka, ali i prilikom njegovog lečenja. Ovo voće sadrži elagičnu kiselinu koja dokazano usporava rast tumora, i uništava kancerogene ćelije. Bobičasto voće u ishrani najbolje je kombinovati sa nemasnim jogurtom.

Pročitajte i… Rak kože se može videti: Kada je pravo vreme za samopregled kože?!

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Maslinovo ulje

Visoka potrošnja maslinovog ulja obeležje je tradicionalne mediteranske ishrane, a povezuje se s manjom stopom nastanka raka, uključujući rak debelog creva i želuca, u poređenju sa drugim zapadnim zemljama.

Pročitajte i… Oprez i kad imate mrlje: Simptomi raka dojke nisu uvek isti!

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Začinske trave

Mnogi začini i začinske trave poput majčine dušice, mažurana, origana, bosiljka i ružmarina leče rak tako što blokiraju stanične mehanizme koji omogućavaju razvoj raka. Začini i začinske trave doprinose jačanju imuniteta, što je izuzetno važno kod bolesnika koji primaju hemoterapiju.

Pročitajte i… Recept ruskog naučnika: 4 kašike dnevno i rak se sam povlači!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Đumbir i kurkuma

Đumbir i kurkuma pojačavaju ukus skoro svakog jela a dolaze sa podužom listom pozitivnih zdravstvenih efekata. Đumbir ima moćna anti-zapaljenska svojstva i može da uspori rast raka.

Kurkuma, začin koji ulazi u većinu vrsta karija, takođe spada u porodicu đumbira, a poseduje sastojak kurkumin koji brzo ubija ćelije raka. Istraživanje sprovedeno 2008. godine potvrdilo je kako jedna kašičica kurkume dnevno može biti korisna kao preventivno sredstvo. Naučno je dokazano da kurkuma sprečava rast tumora debelog creva, jetre, želuca, dojke, jajnika, leukemije, i raznih drugih tumora.

Pročitajte i… Sprečava rak i produžava život: Začin koji svi imamo kod kuće!

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Vino

Možda vam zvuči neverovatno, ali vino, naročito crno sa visokom koncentracijom resveratrola, odlično je kao prevencija protiv raka i dobro je za srce. Međutim, velike količine alkohola mogu biti toksične i povezuju se sa rakom jetre, dojke i želuca. Ipak, sve više istraživača preporučuje čašu vina dnevno kako biste sprečili rak i poboljšali cirkulatorni sistem.

Pročitajte i… Revolucionarno otkriće: Otrov morskih puževa kao lek za rak?

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Čokolada

Čokolada je zdrava, naročito crna, koja ima veliku koncentraciju kakaa. Ova čokolada ima pozitivne efekte u borbi protiv raka koji potiču od antioksidanata i polifenola, ali i katehina koji pored tumora štite i od srčanih bolesti i moždanog udara.

Pročitajte i… Crna čokolada pozitivno utiče na naše zdravlje

Tagovi: