Nedostatak sna i njegove posledice

by | januar 11, 2015

Spavanje se može opisati kao gubitak svesti o tome šta se dešava oko nas. Mozak nikada ne spava, već i dalje obavlja svoje funkcije, iako se ritam moždanih talasa menja i postepeno usporava kako ulazimo u dublje stadijume sna.

Foto: FreeDigitalPhotos, imagerymajestic

Foto: FreeDigitalPhotos, imagerymajestic

Nedostatak sna se javlja kada ne spavamo koliko bi trebali. Iako se potreba za snom razlikuje od osobe do osobe, odraslima treba sedam do devet sati sna na noć, ali nekima je dovoljno i mnogo manje. Ako ste puni energije i ne osećate pospanost u toku dana, tada verovatno dovoljno spavate.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto patimo od nedostatka sna?

Ponekad je razlog prezaposlenost zbog koje nemamo dovoljno vremena za odmor. Ili je možda razlog nesanica ili neki od drugih poremećaja spavanja poput apneje ili sindroma nemirnih nogu. Javlja se i kod osoba koje rade u smenama, pa su prisiljeni da spavaju tokom dana. Ako primetite zdravstvene posledice nedostatka sna, pronađite razlog zašto ne spavate kako biste mogli da rešite problem.

Stres

Članak se nastavlja posle reklama

Stres može biti uzrok nedostatka sna, a javlja se i kao posledica smanjenog spavanja. Srećom, ovaj problem se može rešiti. Potražite mogućnosti i pronađite šta vam uzrokuje stres, kako bi pronašli pravo rešenje za ovaj problem.

Bes, razdražljivost i depresija

Članak se nastavlja posle reklama

Svi ovi simptomi su povezani sa stresom i mogu da uzrokuju društvene probleme i probleme u vezama sa ljudima. Prema nekim istraživanjima, bes uzrokovan nedostatkom sna je jedan od faktora koji doprinose nervoznoj vožnji. Depresija, iako je kompleksno stanje, može se opisati kao ljutnja okrenuta prema unutra. Odgovor na ove probleme može biti jednostavno više spavanja ili bolji san.

Gubitak kratkoročnog pamćenja

Članak se nastavlja posle reklama

Pamćenje je takođe zahvaćeno nedostatkom sna. Ovo je naročito problem za studente i one koji žele da savladaju nove veštine.

Smanjena sposobnost upravljanja motornim vozilom

Članak se nastavlja posle reklama

Dva su razloga za ovo – jedno je zato jer utiče na vašu koncentraciju, a druga jer je povećana verovatnoća da zaspite za volanom. Isto važi za svakog ko radi sa mašinama na radnom mestu. Nedostatak sna može da uzrokuje zamućenje perifernog vida. Sve ovo zajedno može biti smrtonosni koktel. Opasnost se dodatno pojačava ako ste konzumirali alkoholna pica.

Supresija imunog sistema

Ovo može biti problem jer tako postajemo podložni svakoj infekciji koja se pojavi. Ljudi kojima nedostaje san češće oboljevaju od prehlade i gripa.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako ste dugo budni jer nemate dovoljno vremena u toku dana da obavite sve poslove, moraćete nešto žrtvovati kako bi se dovoljno odmorili. Ako vam poremećaji spavanja zagorčavaju život, nemojte očajavati. Posetite svog lekara koji će vam pomoći u rešavanju problema.

Tagovi: