Pet načina da ostvarite emotivnu ravnotežu

by | april 19, 2009

 

ravnoteza


Život je pun uspona i padova, a način na koji emotivno reagujete na njih može da utiče na mentalno zdravlje. Lepota&Zdravlje vam predlaže pet strategija za uspostavljanje emotivne ravnoteže. Nije teško, sve što vam treba je dobra volja da probate!

1. Ispoljite ono što osećate!
Potiskivanje emocija može da „izvuče“ svu vašu energiju, da naruši emotivne i poslovne veze, kao i da se negativno odrazi na fizičko zdravlje. Zato je neophodno da pričate o onome što osećate, sa osobom u koju imate poverenja, ili da zapišete svoja razmišljanja i emocije u svoj dnevnik.

2. Izbrojite do 10!
Kada u afektu uradite nešto što inače ne biste jer vas je neko naljutio, uvredio, razočarao… Najbolje je da se distancirate od situacije i izbrojite do deset (ne, ne šalimo se!), pre nego što bilo šta kažete, ili učinite.


3. Tražite pomoć

Većina žena preuzima na sebe previše obaveza. Zato, priznajte sebi da niste superžena i zamolite nekoga za pomoć pre nego što doživite emotivni kolaps!

4. „Pročistite“ svoja osećanja!
Kada vam se čini da ništa ne ide kako treba, postoji realan rizik od pojave anksioznih osećanja. Da biste to sprečili, zastanite na trenutak i zapitajte se koje lekcije možete da naučite iz tog iskustva i kako ubuduće da izbegnete takve situacije.


5. Ostanite zdravi!

Veliki fizički i mentalni izazovi mogu da naruše zdravlje, naročito ako ste već iscrpljeni zbog brojnih obaveza i problema. Nemojte da preuzimate previše odgovornosti na sebe, ne preskačite nijedan obrok, hranite se zdravo, spavajte dovoljno i bavite se fizičkom aktivnošću.

Tagovi: