Promenite ih odmah! Ove loše životne navike izazivaju rak

by | mart 21, 2016

Mart je mesec koji je u znaku borbe protiv raka. Kako stručnjaci ističu, kancer bi mogao biti izbegnut u skoro 30 odsto slučajeva ukoliko se promeni loš način života. Takođe, u slučaju razvoja bolesti, način života igra veoma važnu ulogu tokom procesa lečenja, i značajno utiče na kvalitet života. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Iako se ne zna šta izaziva tumore, postoje neke stvari za koje je dokazano da mogu da povećaju ili umanje rizik od ove bolesti. Zloćudne bolesti izlečive su ako se otkriju na vreme, a rizik od oboljenja značajno možete umanjiti ako primenjujete zdravije životne navike. Pogledajte u nastavku kojih loših životnih navika treba da se odreknete što pre.

Pročitajte i… Prvi prikriveni simptomi: Prepoznajte u startu rak jajnika

Previše slatkiša i gaziranih pića

Šećer sam po sebi ne izaziva rak. Ali gazirana pića i slatkiši u sebi sadrže prazne kalorije koje dokazano mogu povećati rizik od raka. Međutim, to ne znači da slatkiše treba potpuno da izbacite, jer ukoliko se hranite zdravo i pravilno, sasvim je u redu da se ponekad počastite slatkišem, ali se ipak trudite na preterujete.

Što se gaziranih pića tiče, novije istraživanje pokazalo je da redovna konzumacija gaziranih pića može izazvati rak gušterače, te da povećava rizik od ove bolesti za čak 87 odsto. I ovde problem izaziva prevelika količina šećera koju gazirani napici u sebi sadrže, akoja remeti rad gušterače i može izazvati jedan od najsrtonosnijih karcinoma.

Koje još loše životne navike morate da promenite kako biste smanjili rizik od raka pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Solarijum i previše sunčanja

Žene koje koriste solarijum imaju prosečno šest puta veći rizik da obole od melanoma pre 30. godine, objavili su nedavno američki naučnici. Time se, kako dodaju istraživači sa Univerziteta u Minesoti, može objasniti zbog čega se učestalost melanoma povećava brže kod žena u tom životnom dobu. Podaci korišćeni u studiji prikupljeni su od 681 odrasle osobe, od kojih su 70 odsto žene, sa dijagnozom najsmrtonosnijeg tipa raka kože.

Pročitajte i… 10 namirnica koje mogu da izazovu rak

Stoga izbegavajte odlazak u solarijum, a preplanuo ten pripazite i kako ćete postići prirodnim putem, jer i dugotrajno sunčanje u letnjim mesecima može izazvati rak. Osim raka kože, preteranim sunčanjem, naročito u periodu između 10 i 17 časova, možete dobiti i opasne opekotine. Ako u to vreme ipak morate da budete napolju dobro zaštitite kožu preparatima za sunčanje, te i odećom od laganog, pamučnog materijala svetle boje.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pušenje

Pušenje je izuzetno opasno i štetno po vaše zdravlje, i može izazvati nekoliko različitih vrsta kancera, pre svega rak pluća, ali čak i rak materice ili dojke. Oko 80 procenata žena je bilo izloženo HPV virusu pre nego što dođu u srednje godine. Iako većina žena sa ovim virusom ne dobije rak grlića materice, istraživanja su pokazala da se karcinogeni iz duvana mogu pronaći u ženskom sekretu, a oni povećavaju verovatnoću da će vam HPV virus zaista i naštetiti.

Pročitajte i… Namirnice koje sprečavaju pojavu i razvoj raka

Pored toga, novija istraživanja pokazala su da je pušenje odgovorno i za izazivanje raka dojke. Naučnici s Harvarda uočili su da je stopa žena oboljelih od raka dojke dosta veća među onima koje su pušile, i to za čak 30 odsto. Kao najrizičnija grupa pokazale su se žene koje su počele da pušei pre 20. godine života, kao i one koje su prvu cigaretu zapalile najmanje pet godina pre njihove prve trudnoće.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Oralni seks

Novija istraživanja pokazala su da oralni seks nije baš tako bezbedan kao što se mislilo. Tačnije, on povećava rizik od raka grla čak za 22 puta. Problem se krije u mogućnosti prenošenja humanog papiloma virusa (HPV). Naučnici iz Njujorka tvrde da je za 70 odsto slučajeva obolevanja od raka grla kriv upravo HPV virus koji je često prenet oralnim seksom. Medicinski stručnjaci smatraju kako će do 2020. broj obolelih od raka na predelu vrata i glave, a uzrokovanog HPV virusom, nadmašiti rak materice.

Pročitajte i… Terapija eteričnim uljima sprečava i leči rak?!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Neredovan odlazak kod lekara

Iako odlazak kod lekara nikome nije prijatan, pojedini preventivni pregledi mogu bukvalno da vam spasu život. Kao što i sami znate, razne vrste tumora izlečive su ukoliko se otkriju na vreme, te je stoga veoma važno da sve neophodne lekarske preglede obavljate redovno. Veoma je važno da svake godine posetite ginekologa i uradite Papa test koji će otkriti moguće kancerogene ćelije, kao i da odlazite na mamografiju u zrelijim godinama, te i da radite kolonoskopiju (pregled debelog creva), naročito nakon 50. godine života.

Pročitajte i… Kondomi, cucle i gumene rukavice mogu da izazovu rak?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kafa na prazan stomak

Kafa je važan antioksidans i naučno je dokazano kako u nekim situacijama sprečava razvoj malignih ćelija. Međutim, ako kafu pijete na prazan želudac, stvari se uveliko menjaju. Šoljica crne kafe koju popijete pre doručka podstiče stvaranje želudačne kiseline, što je naročito opasno za osobe obolele od gastritisa. Čak i osobama koje nemaju problema sa stomakom, stručnjaci ne savetuju kafu pre jela jer pojačano lučenje kiseline može dovesti do nelagodnosti tokom obroka i probavnih tegoba.

Pročitajte i… Razlozi za uzbunu: Ako primetite ove promene na dojkama odmah posetite lekara!

Naime, proteini koje ne uspijete da svarite, izazivaju nadutost, gorušicu, povraćanje, iritaciju, upalu, pa čak i rak jednjaka ili debelog creva. Stoga stručnjaci preporučuju da pre kafe pojedete barem krišku hleba. Ukoliko ne možete da se oslobodite navike da ujutro prvo popijete kafu i ne možete da jedete čim se probudite, stručnjaci savetuju da svoj omiljeni napitak razblažite mlekom.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Nedovoljno fizičkih aktivnosti 

Naučnici tvrde da bilo koja fizička aktivnost, bilo da se radi o pešačenju, vežbanju, ili pak seksu, može da vas spase od raka. Fizičkim aktivnostima, naime, čisti se organizam i mogućnosti oboljenja od raka su jako male. U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji tvrde da je trećina slučajeva, na primer raka dojke, bubrega i slično, uzrokovana slabim kretanjem i viškom kilograma.

Pročitajte i… Sprečite pojavu tumora ovim moćnim napitkom + recept

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ne pijete dovoljno tečnosti 

Naučnici tvrde da je unos tečnosti u tesnoj vezi s nastankom različitih vrsta tumora, te da se uz dovoljno unete tečnosti tokom dana može smanjiti rizik od raka mokraćne bešike za čak 50 odsto. Voda ispira kancerogene supstance iz organizma i na taj način se smanjuje dužina kontakta kancerogenih supstanci sa zidom bešike. Ukoliko niste ljubitelj čiste vode, njen ukus možete obogatiti dodatkom nekoliko kapi voća ili povrća.

Pročitajte i… Jedite ga svakodnevno: Ananas jača imunitet, zateže kožu i štiti od raka!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ne jedete dovoljno voća i povrća

Studije su pokazale da je konzumiranje svežeg voća u tesnoj vezi sa smanjivanjem rizika od karcinoma. Među najbolje voće spadaju borovnice, maline, jagode, kupine, pomorandže, grejfrut, limun, trešnje i crveni grejfrut. Za čak 50 odsto rizik od raka može da smanji i konzuimiranje svežeg povrća, naročito zelenog i narančastog koje, kako studije pkazuju, pobeđuju HPV virus koji izaziva rak grlića materice. Međutim, ne morate se bazirati samo na oovm povrću jer su sve vrste povrća bogate vitaminima i mineralima koji su neophodni organizmu za pravilno funkcionisanje i jačaju vaš imunitet.

Pročitajte i… Beli luk leči čak 35 bolesti: Otkrivamo recept za svaku od njih!

Tagovi: