8 načina kako šaka orašastih plodova dnevno produžava život

by | mart 22, 2016

Poznato je da su orašasti plodovi veoma zdravi, a novija istraživanja pokazala su da šaka ovih namirnica dnevno može da produži vaš život, te da smanji rizik od raka, srčanih i respiratornih bolesti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Naučnici tvrde da ovi plodovi imaju pozitivan ekefat naročito na zdravlje žena, te da žene koje jedu redovno orašaste plodove mogu da produže život i učine ga zdravijim i kvalitetnijim, kao što bi to učinilo i trčanje u trajanju od četiri sata nedeljno.

Pročitajte i… 10 namirnica koje štite srce od bolesti

Štite kardiovaskularni sistem 

Orašasti plodovi su bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, sadrže uglavnom višestruko nezasićene ili omega – 3 masne kiseline, odnosno one masti koje održavaju normalan nivo holesterola u krvi i na taj način štite srce.

Istraživači s Harvarda ustanovili su, naime, da su žene sa visokim rizikom od srčanih bolesti koje su počele redovno da konzumiraju orašaste plodove, ili proizvode od njih, na primer kikiriki puter, prepolovile rizik od srčanog udara, u poređenju sa ženama koje su jele samo jednu porciju ovih namirnica nedeljno. Orašasti plodovi pozitivan uticaj imaju i na kardiovaskularni sistem kod muškaraca, te i kod njih regulišu rad srca i broj otkucaja dovode u normalu.

Zbog čega još bi trebalo da pojedete šaku orašastih plodova svakog dana pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Smanjuju rizik od raka i dijabetesa

Bademi, kikiriki, lešnici, pistaći, orasi i slične namirnice puni su minerala i mangana koji su potrebni za efikasno funkcionisanje organa, te život čine dužim i kvalitetnijim, poboljšavaju pamćenje, jačaju srce, kod žena održavaju nivo hormona u ravnoteži, te i sprečavaju nastanak raka. Pored toga, ustanovljeno je da ove namirnice imaju pozitivan uticaj i kao prevencija od raka dojke. Ove namirnice, takođe, kada se jedu u ograničenim količinama imaju smanjuju i rizik od dijabetesa.

Pročitajte i… Namirnice koje sprečavaju pojavu i razvoj raka

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Protiv depresije i za bolje raspoloženje

Vitamin E koji orašasti plodovi sadrže snažan su antioksidans koji ima važnu ulogu i u jačanju imunog sistema. Poznato je da pacijenti s dijagnostifikovanom depresijom imaju manjak vitamina E u organizmu, stoga je vrlo važno pobrinuti se za svoje mentalno zdravlje i osigurati dovoljne količine ovog vitamina.

Pročitajte i… Oslobodite se stresa: Namirnice za bolje raspoloženje

Orašasti plodovi su prava superhrana jer su trostruka zaštita od depresije – bogati su proteinima i amino kiselinama, zdravim mastima i triptofanom koji povećava nivo serotonina, poznatog kao hormon sreće. U njima se nalaze i značajne količine magnezijuma koje teško apsorbujemo iz hrane, a koji je veoma važan u borbi protiv svakodnevnog stresa. Stoga, neka orašasti plodovi budu vaš izbor za užinu svakog dana.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Protiv nesanice

Istraživanja pokazuju kako je odraslima potrebno od 7,5 do devet sati sna, ali je važno obratiti pažnju na to koliko vremena odspavate odjednom. Probleme sa spavanjem mogu izazvati različiti zdravstveni problemi, poremećaj životne rutine ili stres.

Pročitajte i… Pobedite nesanicu: Namirnice za zdrav i lak san

Orasi i bademi su najbolji izbor jer su bogati izvori triptofana, aminokiseline koja se u telu transformiše u serotonin, hormon koji je ključan i za dobar san. Pored toga, sadrže i magnezijum i melatonin, koji, takođe opuštaju i pomažu da se oslobodite nesanice i imate zdrav san. Stoga, ako imate običaj da uživate u grickalicama uveče uz gledanje televizora, neka to budu orašasti plodovi koji će vam pomoći da se lakše uspavate. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Bolja memorija i pamćenje

Jezgrasti plodovi i semenke kao što su bademi, orasi, lešnici, brazilski orasi, kikiriki, bogati su vitaminom E koji takođe pozitivno utiče na intelektualne sposobnosti i čuva mentalno zdravlje. Ovi podovi bogati su i omega 3 masnim kiselinama koje su neophodne za pravilno funkcionisanje moždanih ćelija.

Pročitajte i… Ishranom protiv demencije i Alchajmera: Namirnice za bolje pamćenje

Ipak, ovo voće treba konzumirati u umerenim količinama i u sirovom stanju, jer je vrlo kalorično. Dnevne potrebe za omega -3 masnim kiselinama zadovoljiće sedam celih oraha, najbolje uz doručak od žitarica ili kako kvalitetna užina.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Zdrave oči i bolji vid

Vitamin E i omega-3 masne kiseline ključni su sastojci kikirikija. Vitamin E dokazano odlaže navlačenje mrene i senilne makularne degeneracije, a osobe koje imaju niske nivoe omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) verovatno su razvile bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija, kao i oštećenja krvnih sudova mrežnjače koja mogu uzrokovati slepilo.

Pročitajte i… Protivnici vitkog struka: Namirnice koje uzrokuju nadutost stomaka

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Regulisanje težine i mršavljenje 

Takođe, orašasti plodovi pomažu u regulisanju telesne težine, što je od presudnog značaja, ne samo za vitak stas, već i na celokupno zdravlje organizma, pa samim tim i na dužinu života. Novije istraživanje pokazalo je da su osobe koje su redovno konzumirale orašaste plodove, šaku ili dve dnevno, imale manje povećanje telesne mase tokom određenog vremena, ili su čak smršale.

Pročitajte i… Ishranom protiv celulita: Najbolje namirnice i napici za zategnutu kožu

U jednoj studiji ispitanici su jeli do 120 pisataća svakog dana u roku od tri meseca, a za to vreme nisu se ugojili ni kilogram. Razlog za to kroije se verovatno u tome što vas orašasti plodovi brže, ali i diže drže sitima, kao i u bržem sagorevanju masti koje podstiču.

Orašasto voće, naročito bademi, sadrže puno alfa-linoleinske kiseline koje pomažu u ubrzavanju metabolizma. Orašasti plodovi pomažu da duže i brže budemo siti, a preporučuje se dnevno pojesti jednu šaku ovog voća.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Podmlađuju kožu 

Namirnice bogate zdravim mastima poput orašastih plodova, naročito badema, pomažu u hidrataciji kože i time sprečavaju njeno preuranjeno starenje. Ovi orašasti plodovi obiluju vitaminom E, snažnim antioksidansom koji štiti kožu od oksidativnog stresa i preuranjenog starenja. Masti koje sadrže savršene su za sve sa suvom i osetljivom kožom.

Pročitajte i… Promenite ih odmah! Ove loše životne navike izazivaju rak

Orasi su, takođe, saveznici vašeg lica, a osim što obiluju omega-3 masnim kiselinama, oni su bogati vitaminom E koji smiruje upale i sprečava pojavu bubuljica. Oni vlaže kožu i sprečavaju štetnost od UV zračenja.

Brazilski orah je odličan izbor u borbi protiv bora jer sadrži selen, antioksidans koji štiti od upalnih procesa i čuva elastičnost.

Tagovi: