Tajne dužeg i zdravijeg života

by | maj 13, 2009


duze zdravlje lepota


Sačuvajte mladalački izgled i ostanite zdravi. L&Z vam otkriva sedam tajni kako da to učinite…

 

Članak se nastavlja posle reklama


TAJNA br.1
UBRZAJTE ĆELIJSKI METABOLIZAM

Ćelije imaju sopstveni metabolizam, kao i samo telo. Kada se njihov metabolizam uspori, počinje starenje organizma. Cilj je da ubrzate i obnovite ćelijski metabolizam – hemijske i fiziološke procese pomoću kojih se telo „održava“ i funkcioniše. Kako?! Jedite hranu koja sadrži proteine, ugljene hidrate i osnovne masne kiseline – mnogo voća i povrća, ribu i mesa koja sadrže antioksidante. Njihovo dejstvo povoljno utiče na krvni pritisak i smanjuje mogućnost srčanog udara čak za 50%, povećava elastičnost kože i čini bore manje vidljivim, a reguliše i varenje. Konzumirajte pšenični ječam ili ražani sok jer podmlađuju ćelije u organizmu. Uzimajte alfa lipoičnu kiselinu (ALA) koja je univerzalni antioksidant pošto neverovatno brzo obnavlja ćelijsku energiju. Da biste poboljšali cirkulaciju u moždanim ćelijama, pijte tablete acetil-carnitina. Koenzim Q10 štiti ćelije od slobodnih radikala a niacin-bound chromium (nijacin i hrom) smanjuje količinu holesterola, u isto vreme regulišući nivo insulina i telesnu težinu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

TAJNA br.2

OSTANITE VITKI
S godinama ćete steći iskustvo i mudrost, ali i kilograme. Kada napunimo 40 godina imamo od 4,5 do 9 kilograma više nego što smo imali sa 20. Zbog čega je to tako?! Ako je nivo insulina previsok, blokira se sposobnost tela da sagoreva masti da bi se oslobodila energija – tada telo zadržava masnoće. Zaboravite na brojanje kalorija, masti i ugljenih hidrata, umesto toga redovno kontrolišite nivo šećera u krvi. Izbegavajte unošenje ugljenih hidrata i uzimajte sveže voće, povrće (naročito mahunarke) i maslinovo ulje. Nemojte konzumirati šećer. Između 1970. i 1990. godine Amerikanci su uvećali konzumiranje sirupa od kukuruza sa visokim procentom fruktoze (HFCS – High Fructose Corn Syrup). Ali, njegov uticaj na organizam nije tako sladak – rastvara kolagen u koži i povezuje se sa bolestima kao što su dijabetes, gojaznost, arterioskleroza i oštećenje jetre. Jedite proteinske namirnice jer smanjuju apetit. Varenje proteina podstiče proizvodnju glukoze koja budi mehanizam u mozgu „zadužen“ za apetit. Uzimajte bademe i lešnike, pošto su odličan izvor proteina, a pistaći su još bolji jer utiču na smanjenje lošeg holesterola.

Članak se nastavlja posle reklama


TAJNA br.3

Članak se nastavlja posle reklama

KAKO SAČUVATI KOSTI

Činjenice su surove: 50% žena preko 60 godina ima probleme sa kostima koje prouzrokuje osteoporoza. Ako ste mršavi i slabe konstitucije i imate preko 40 godina, čeka vas ista sudbina ukoliko ne promenite način života. Počnite da se bavite fizičkim aktivnostima i da uzimate D vitamin, Omega-3 tablete i kompleks kalcijum vitamina. Svakog dana pijte jogurt ili kefir pošto ti proizvodi sadrže kalcijum i laktoferin koji rengenerišu i podmlađuju kosti. Jedite crvene, zelene i suši alge – prepune su kalcijuma, gvožđa, kalijuma i enzima koji štite od raka. Pobrinite sa da redovno unosite odgovarajuću količinu vitamina K. Vitamin K1 pomaže u očuvanju koštanog tkiva, a K2 je dobar za metabolizam kostiju i jača ih. K1 se nalazi u zelenom povrću kao što su spanać, brokoli i kupus, a K2 u fermentisanim proizvodima, kao što je sir, i u hrani koja sadrži soju.
Holna stabilizovana ortosilična kiselina (ch-OSA) vrsta je silikona koja pojačava dejstvo D vitamina i kalcijuma, ali i ćelija koje grade kosti, i pozitivno utiče na njihov pravilan rast. Nalazi se u hrani koja je bogata vlaknima – ovas, zob, zobene pahuljice i povrće.

Članak se nastavlja posle reklama

TAJNA br.4
SEKS VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT

Zdrav seksualni život pozitivno utiče na zdravlje, pošto smanjuje mogućnost da se pojave srčani problemi. Osim toga, seks podmlađuje. Studija, sprovođena tokom deset godina, pokazala je da žene koje upražnjavaju seks tri puta nedeljno izgledaju 7-12 godina mlađe od njihovih vršnjakinja koje ređe uživaju u toj aktivnosti.


lepota i zdravlje

Članak se nastavlja posle reklama


TAJNA br.5
PRAVILNA ISHRANA – MLADALAČKI IZGLED

Ako želite da zadržite mladalački izgled lica, vodite računa o njegovim konturama. To se odnosi i na mišićno tkivo i na potkožne masti. Svakodnevno konzumirajte proteine – u suprotnom će telo samo da ih crpi iz organizma, a to će prouzrokovati brže starenje kože. Jedite mnogo jabuka, mahunastog povrća i cimeta – oni će regulisati nivo insulina i uticaće na to da koža ostane zategnuta u predelu očiju, vrata i podbratka. Koristite začin od đumbira (turmeric) koji je odličan za redukciju bora, a takođe pomaže jetri da izluči opasne toksine iz organizma.

TAJNA br.6
VEŽBANJEM DO SAVRŠENE ŽIVOTNE RAVNOTEŽE

Naučnici su davno zaključili da je veoma zdravo baviti se fizičkim aktivnostima, pošto utiču i na telesno i na psihičko zdravlje čoveka. Ali, nisu sve vežbe podjednako dobre. Dok je umereno vežbanje pozitivno, preterano naprezanje i napor smanjuju neophodan nivo kiseonika u organizmu, a to utiče na starenje.
Preporučujemo upražnjavanje tai čija, joge i pilatesa. Ove vežbe razvijaju fleksibilnost, jačaju telo, ravnotežu i pozitivno utiču na psihu. Zahvaljujući njima, ojačaćete zglobove i muskulaturu, regulisati disanje i obnavljanje energija u organizmu. Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da je dizanje tegova izuzetno korisno za starije žene jer se tako najefikasnije izbacuju toksini iz organizma i reguliše telesna težina.

Članak se nastavlja posle reklama

TAJNA br.7
MOŽETE ŽIVETI DUGO I OPUŠTENO

U našem telu se nalazi kortizol – hormon stresa – koji nam je svakodnevno potreban da bismo mogli normalno da funkcionišemo. Ako ste dugo pod stresom, odnosno pod uticajem kortizola, to loše utiče na organizam. Dokazano je da kortizol ubrzava starenje ćelija, može da izazove gojaznost, povećava mogućnost nastanka Alchajmerove bolesti, demencije (bolest zaboravnosti) i depresije. Ukoliko ste neprestano izloženi stresnim situacijama, čistite zube koncem jer ćete tako smanjiti mogućnost pojave zapaljenja desni, bolesti koja je usko povezana sa srčanim problemima, šlogom i krivljenjem kostiju. Svakodnevno uzimajte vitamin C, Omega-3 i ginko biloba tablete i kapsule ginsenga – pomoću njih ćete se lakše boriti protiv stresa i sačuvati zdravlje.

Text: Natasa Ćovin; Foto: Shutterstock

Tagovi: