Traganje za SREĆOM!

by | maj 25, 2009

Metoda koju američka autorka Rhonda Byrne promoviše u svom bestseleru „The Secret“, prodatom u milionskom tiražu, zasniva se na pshihološkom efektu poznatom još iz sedamdesetih. Osnova ove teorije jeste stav da naša očekivanja uporno i ciljano utiču na ono što radimo.
Byrne je iz toga razvila sopstveni zakon: misli i emocije mogu da privuku realne stvari, čak i da ih ostvare. Trik se sastoji u tome da snažno zamišljaš i vizualizuješ frajera ili posao iz snova, sve dok se to zaista i ne ostvari. Među poznatim pristalicama ove metode nalazi se, između ostalih, i Kim Katral, koja je ovu knjigu čitala tokom snimanja serije „Seks i grad“.

 

 

lepota i zdravlje recept za srecu psiho trikovi

KAKO FUNKCIONIŠE

„Ono što čvrsto poželiš, ostvariće se!“ Rhonda Byrne je uverena u to da odlučujuću ulogu ima naš stav. Ko misli pozitivno, vratiće mu se dobrim, a slutnje onog koji u svemu vidi nešto loše, automatski se realizuju. Fenomen koji je poznat svakome: u igrama ćeš ređe pobeđivati ako si uverena da nemaš sreće. I u sportu pobeđuje ona ekipa koja je mentalno jača. Dokazano je da je osoba koja razmišlja optimistički – srećnija i uspešnija. Da li to znači da se naše želje ipak ostvaruju? Skoro da je tako, smatra Rhonda Byrne, jer postoje tri jednostavna koraka koja će te dovesti do ostvarenja tvojih snova:

KORAK 1: MOLBA
Na parče papira ispiši svoje želje, tako što ćeš početi sa veoma jednostavnim stvarima tipa: „Želela bih da imam više vremena za svog dragog!“ ili „Volela bih da ujutro nađem mesto za parkiranje bez beskonačne potrage za njim!“.

KORAK 2: VERA
Moraš čvrsto da veruješ da je ono što si poželela već deo tebe. Nemoj da razmišljaš o tome KAKO će se tvoji snovi ostvariti, već svakodnevno misli na to ŠTA si poželela. Od pomoći mogu da budu kolaži koje si sama izradila. Dakle, iz časopisa ili kataloga iseci fotke vereničkog prstena iz snova, frajera (neko poput Džonija Depa!), idilične kuće na moru ili bebe kakvu bi volela da imaš. Pozitivan sporedni efekat sastoji se u tome što samim činom vizualizacije tvoje želje ne postoje više samo u tvojoj glavi, već su dobile i konkretan oblik! Važno je da taj svoj kolaž svakog dana gledaš po nekoliko minuta, da se koncentrišeš na to nekom vrstom meditacije, da slike upiješ i tako se postepeno sjediniš sa svojom željom.

KORAK 3: PRIMANJE
Zadovoljstvo sobom ključ je uspeha. Programiraj se samo za pozitivne emocije. U slučaju da želiš, recimo, da smršaš, pohvali svoje telo. Tokom jela uživaj u svakom zalogaju i, što je veoma važno, pokušaj da vizualizuješ svoju figuru iz snova (nalepi neku fotku na frižider). Univerzum će te svojom magičnom snagom pokrenuti u „realnost koju si zamislila“. Stalno ponavljaj mantru: „Sada ću dobiti sve dobro u životu. Primiću (dopuni svojom željom) sada!“

 

Vežbaj sreću

1.Formula glasi: ovde i sada + koncentracija + angažovanje svih sposobnosti = predanost.
Ovo treba da znači da, ako nešto obavljaš sa pola srca, samo trošiš vreme i energiju. Zato u kancelariji navali na svaki veoma zahtevan zadatak. Bićeš nagrađena samo ako si veoma motivisana i – tek tada možeš da profitiraš na sreći.

2. Pozitivni rituali
Otkrij šta ti prija i od toga napravi naviku: recimo, kad stigneš kući, najpre zagrli svog dragog, svakog petka idi u saunu, kad jedeš isključi radio i televizor, ujutro zajedno doručkuj sa voljenim, planirajte sportske aktivnosti uvek u isto vreme, svakog drugog četvrtka izađite u bioskop ili uveče sat vremena u miru čitaj knjigu, uživajući u čaši vina.

3. Inventar starih stvari
Još uvek sa sobom vučeš gomilu stvari iz studentskih dana? Ili, jednostavno ne možeš da se rastaneš od farmerki koje si nosila u srednjoj školi, iako su ti godinama tesne? Reši se tereta prošlosti! Sve što nisi koristila u poslednjih godinu dana, možeš da baciš. Isto važi i za kontakte koji su postali sve ređi: otkači ih! Posle toga, sigurno ćeš se osećati mnogo bolje.

4. Prijateljski stav
Najbolje si raspoložena kada se prema tebi ponašaju prijateljski. U tom slučaju, i ti postaješ „friendly“ i to se dalje širi kao domino-efekat. Evo nekoliko saveta: smej se često, propusti nekoga na kasi u marketu, koleginici uputi kompliment, odazovi se molbi prijateljice, plati parking osobi koju ne poznaješ, poklanjaj sitnice.

5. Umetnost opraštanja
Ako si povređena, verovatno osećaš tugu, a zatim se javlja želja da i ti povrediš nekoga. Velika greška! Odbijanjem da oprostiš najviše ćeš naškoditi sebi. Najbolja strategija protiv negativnih misli: oproštaj. Razmisli da li te je neko namerno ili pak slučajno razočarao. Da li je vredno da se time još uvek zamaraš? Pod kojim uslovima bi mogla da oprostiš?

6. U prirodu!
Vazduh i svetlost veoma su značajni za naše dobro raspoloženje jer kiseonik umanjuje stres, a sunčeva svetlost utiče na stvaranje dopamina koji ubija depresiju. [to je više moguće, budi van kuće, koristi i podnevnu pauzu za šetnju. Obuci se u skladu sa vremenskim prilikama (ne postoji loše vreme, već samo neodgovarajuća odeća), nemoj odmah da stavljaš sunčane naočare, i očima pruži malo svetlosti. Uveče prošetaj, tako ćeš prijatno završiti dan i eliminisati stres.

Tekst: Eva Čubrović, Foto: Dreamstime

 

 

Tagovi: