Trka muškaraca na štiklama otvorila šetnju podrške u borbi protiv raka dojke

by | oktobar 19, 2014

U centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici danas je uz masovnu podršku građana i veliki broj javnih ličnosti, održana tradicionalna Roze šetnja podrške u borbi protiv raka dojke.

Roze setnja #MilionRazloga2014

Ovaj događaj organizovan u sklopu kampanje “Milion razloga zašto želim svet uz tebe” poslao je snažnu poruku podrške i poziv ženama u Srbji da rak dojke ne mora da bude bolest sa smrtnim ishodom i da se redovnim pregledima može preventivno delovati na ovu opasnu bolest.

Članak se nastavlja posle reklama

Šetnju je otvorila simbolična polumaratonska staza dužine 21 metar i 95 centimetara kojom su, zahvaljujući portalu trčanje.rs, trčali hrabri muškarci u roze štiklama i time poslali poruku svojim sugrađanima koliko je podrška svih nas ključna u borbi protiv raka dojke.

Trka muskaraca na stiklama u borbi protiv raka dojke

Veliki broj građana posetio je i stručno savetovalište organizovano u saradnji sa Institutom za Onkologiju i Radiologiju Srbije i Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ koje je bilo deo ovog jedinstvenog događaja koji u okviru kampanje „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“ već drugu godinu organizuju kompanija Avon, Fond B92 i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Grada Beograda.

Članak se nastavlja posle reklama

Muskarci u setnji u roze stiklama u borbi protiv raka dojke#Milionrazloga

„Ministarstvo zdravlja podržava ovakve i slične akcije koje utiču na podizanje svesti naših građana o značaju prevencije“, istakao je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar koji je svojim prisustvom podržao događaj. „Moramo kontinuirano da radimo na prevenciji svih vrsta kancera, ne samo raka dojke. Podaci jasno ukazuju da se smrtnost od raka dojke značajno smanjuje pravovremenom prevencijom i zato ne treba samo jedan dan da posvetimo ovoj temi već da na tome radimo tokom cele godine.“

Članak se nastavlja posle reklama

Cilj kampanje „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“ je da podigne svest o važnosti prevencije i rane dijagnostike u borbi protiv raka dojke i da podrži preventivne i programe psihosocijalne pomoći ženama i njihovim porodicama koje sprovode udruženja Nacionalne asocijacije obolelih od raka (NALOR) u Srbiji. Ove godine u tu svrhu u okviru Roze šetnje održan je i humanitarni bazar na otvorenom na kome su se predstavile brojne organizacije i udruženja u okviru NALOR-a, dok su u okviru stručnog savetovališta naše sugrađanke dobile informacije o samopregledu i načinima prevencije raka dojke.

Poseban roze manikir na humanitarnom roze bazaru #Milionrazloga

Članak se nastavlja posle reklama

„Izuzetna nam je čast da možemo da damo doprinos u važnoj borbi protiv raka dojke i pomognemo ženama u Srbiji da sačuvaju svoje zdravlje“, izjavila je Vesna Kovljenić, direktor Avon Srbija. „Želimo da podsetimo sve dame da imaju milion razloga da idu redovno na preglede i da je zdravlje ključ njihove lepote. Zahvaljujemo se svima koji su prepoznali i doprineli da akcija za borbu protiv raka dojke traje čitavu deceniju i istinski pomogne ženama da se izbore sa svakodnevnim izazovima ove bolesti. Mi nastavljamo dalje sa akcijom sve dok dok ova bolest ne bude potpuno iskorenjena.“

„Veliko mi je zadovoljstvo što ću danas prošetati i na taj način pružiti simboličnu podršku borbi protiv raka dojke u Srbiji“, rekao je ambasador SAD u Srbiji Majkl D. Kirbi i dodao: „Rak nije nepobediv ukoliko se otkrije na vreme, zato su redovni pregledi od najvećeg značaja, jednako kao i podrška koju ženama pružaju njihove porodice, između ostalog i tako što će ih podsetiti da zakažu pregled na vreme.“

Članak se nastavlja posle reklama

Katarina Radivojevic i Marija Vickovic podrzale su #Milionrazloga akciju

Veran Matić, predsednik upravnog odbora Fond B92 naglasio je: „Nakon velikog uspeha prošlogodišnje šetnje, drago nam je da smo se ponovo okupili istim povodom. A za to u Srbiji imamo 3,7 miliona razloga. Zdravlje žena, naših majki, supruga, ćerki i prijateljica nam je i dalje jedan od glavnih prioriteta kome posvećujemo značajan deo aktivnosti Fonda B92 na promociji načina da se bolest spreči ili otkrije na vreme. Očekujemo u skoroj budućnosti ozbiljne sistemske iskorake pre svega u organizovanju programa nacionalnog skrininga koji treba da bude prekretnica u borbi protiv raka dojke u Srbiji.“

Današnju šetnju prisustvom podržali su i Tanja Mišćević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU, dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kao i Katarina Radivojević, Anđelija Vujović, Marija Vicković, Srna Lango, Lena Bogdanović, Jelena Blečić, Ana Marković, Valentina Obradović, Una Senić, Bojan Ivković, brojni sugrađani i pobednice raka dojke.

Članak se nastavlja posle reklama

Lena Bogdanovic i Andjelija Vujovic podrzale su setnju u borbi protiv raka dojke Milion Razloga

Autor: Life Content

Tagovi: