#pričeiznutra – Ne mogu da ostanem trudna, ja sam kriva?

Da li ste jedna od žena koje imaju baš ovaj problem i stide se da govore o njemu...

by | 5 avgusta, 2020

Portal lepotaizdravlje.rs i kompanija Libresse su vas pozvali da se pridružite milionima žena širom sveta na putovanju koje oslobađa i budete deo akcije #pričeiznutra!

Ovoga puta pričamo o endometriozi – uzročniku bolnih odnosa, bolnog ciklusa, nemogućnosti da zatrudnite – o tajanstvenoj bolesti zbog koje se osećate krivima.

Koliko puta ste do sada čule priču poput neke od ovih, ili je pak same iskusile?

  • “Ne znam šta da radim, svaki seksualni odnos mi je bolan. Sramota me je da mu kažem, zadržavam suze…”
  • “Ne mogu nikako da zatrudnim, sve žene u njegovoj porodici imaju najmanje po troje dece, samo sam ja problem…”
  • “Ciklus mi je noćna mora, teško mi je da dišem od bolova, raspadam se danima, šta nije u redu sa mnom?”

Šta je Endometrioza?

Endometrioza je bolan poremećaj u kojem tkivo, koje normalno oblaže unutrašnjost materice – endometrijum, raste van nje. Najčešće se nalazi u jajnicima, karlici ili crevima, retko i u ostalim delovima tela.

Koji su simptomi endometrioze?

Baš one rečenice koje smo vam naveli su simptomi.

Kada pomislite da je bol koji vi osećate pri ciklusu isti kao i kod drugih žena, te da ste samo vi ti koji ga ne podnosite najbolje, te da ste “kilavi”, “razmaženi”…

Jer, brižne tetke i babe će vam reći – “Zašto kukaš, nekada su se žene porađale u njivi, same, dok su radile, a ti ne možeš da izdržiš ni to malo, sramota!”

Ni malo ne treba da vas je sram, jer za endometriozu niste vi krive!

Bolan odnos koji vam ne pričinjava zadovoljstvo i nemogućnost da zatrudnite, još neki su od znakova koji upućuju na endometriozu.

pričeiznutra

Zašto baš ja, šta nije uredu sa mnom?

Pre nego što se bacite u samooptuživanje i stid, morate da shvatite da vi niste krivi apsolutno ni za šta! Ovaj poremećaj se javlja kod miliona žena, a razlog nije poznat.

Sve može da bude okidač za pojavu endometrioze – stres, genetika, prekomerna težina, način ishrane, poremećaj imunološkog sistema, česte infekcije urogenitalnog trakta…

A možda baš ništa od navedenog – jednostavno se desi da je baš vi imate!

pričeiznutra

Endometrioza nije nepobediva

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma obratite se lekaru. On će vam odrediti terapiju ili pak intervenciju kojom ćete rešiti problem.

Da, imaćete seks bez bola, da, menstruacija više neće biti vaša noćna mora i da – postaćete mama!

Pridružite nam se u pokretu #pričeiznutra i ispričajte nam svoja iskustva s endometriozom. Ohrabrite svojom otvorenošću i stavom i ostale žene da sa sebe skinu breme krivice i s osmehom uživaju u životu!

Budite uz portal lepotaizdravlje.rs i Libresse, jer vas uskoro očekuju priče iz realnog života, one prave, otvorene i osobođene stida!

#PRIČEIZNUTRA

Možete nam pisati putem mejla [email protected] (subject: Za #pričeiznutra) i poslati svoju priču (ili zakazati razgovor s novinarkom) o problemu kroz koji prolazite.

pričeiznutra

Lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty