Pripazite: Visok krvni pritisak opasnost i za mlađe žene

Hipertenzija pogađa sve mlađe žene, sa njom se bore već u četvrtoj deceniji

by | 24 februara, 2021
visok krvni pritisak kod žena, zdravlje srca

Krvni pritisak – svi znamo da je važan, ali o njemu niko ne razmišlja sve dok nešto ne pođe po zlu. Naročito su žene sklone zanemarivanju, smatrajući da jeto nešto o čemu treba da birnu muškarci ili bake. Greška – visok krvni pritisak kod žena javlja se sve češće i sve ranije.

Svaka deseta osoba u Srbiji boluje od visokog krvnog pritiska. Većinu čine muškarci, ali se povećava broj žena sa ovim obolenjem. Što je još gore: spušta se starosna granica, pa više nije retkost žena u ranim četrdesetim koja je na terapiji zbog kardiovaskularnih bolesti. (Pročitajte i: 10 prirodnih načina da snizite krvni pritisak)

Šta je to: krvni pritisak i zašto je važno meriti ga?

Krvni pritisak je pritisak koji krv vrši na zidove vaših arterija. Kada merite pritisak, očitavaju vam se dve vrednosti. Sistolni pritisak je pritisak krvi na arterije dok srce kuca. Dijastolni pritisak je pritisak meren između otkucaja srca. Kod nas, sistolni pritisak je poznat kao „gornji“, a dijastolni kao „donji“ pritisak.

Razlika između dva izmerena pritiska zove se pulsni pritisak i nije dobro ako je ona suviše mala, ali ni suviše velika. Ako je razlika veća od 60 mmHg, preti vam srčani ili moždani udar.

Idealan krvni pritisak je 120/80, ali je dobro sve dok sistolni nije prešao cifru od 140. Ako ste u ovoj kategoriji, vi bolujete od hipertenzije ili povišenog krvnog pritiska.

Napomena: da biste uzeli za ozbiljno mere svog krvnog pritiska, neohodno je da najmanje dve nedelje ponavljate merenja u različitim periodima dana. Ako se visoki brojevi stalno ponavljaju, onda je vreme da se zabrinute. Ako se jave povremeno, pa nestanu, ne uzbuđujte se, sve je u redu.

Kada sam u opasnosti?

Ako vam sistolni krvni pritisak iznosi između 121 i 139, vi nemate hipertenziju, ali lekari smatraju da je vreme za oprez. Bukvalno, to znači da vam organizam šalje poruku da živite nezdravo i da ste na pravom putu do visokog krvnog pritiska. Ako ne ispravite greške – hipertenzija je izvesna.

Kada je krvni pritisak viši od normalnog, srce mora da radi napornije da bi snabdelo celo telo krvlju. Kada ono radi naporno, celo telo je pod stresom i raste rizik od srčanog, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti. A ako ste se slučajno zapitale, žene nemaju imunitet od srčanog udara. Uz rak materice, to je najčešći uzrok smrtnosti kod žena.

Kako sniziti visok krvni pritisak?

Vežbajte redovno

Fizička aktivnost je najvažnija životna navika koju treba gajiti kako bi pomogla u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje vežbe za smanjenje krvnog pritiska (i holesterola) su aerobne vežbe poput brzog hodanja, vožnje bicikla ili plivanja. Neophodno je da vežbate bar tri puta nedeljno po 30 minuta.

Smanjite stres

Vremenom, hronični stres niskog stepena može dovesti do visokog krvnog pritiska, povećanog broja otkucaja srca i napetosti mišića. Gledajte da se rasteretite.

Ako je to nemoguća misija, a mnogim ljudima jeste, savladajte tehnike za opuštanje, poput istezanja, meditacija, idite povremeno na masaže ili uživajte u kupki.

Smršajte

Gojaznost nije stvar izgleda, već zdravlja. Krvni pritisak raste sa indeksom telesne mase, tako da je za ljude koji imaju prekomernu težinugubitak kilograma najefikasnija mera za snižavanje krvnog pritiska. Na svakih 15 do 20 kg koje izgubite, krvni pritisak će opasti za 5 do 20 mmHg.

 

Smanjite so, povećajte kalijum

Unos natrijuma trebalo bi ograničiti na manje od 1500 mg dnevno.  Još je važnije da se uspostavi ravnoteža između unosa kalijuma i natrijuma. Zato, jedite brokoli, španat, cveklu, paradajz, šargerepu, krompir, pasulj. Od voća na meniju bi trebalo da se nađu:  banane, pomorandže, dinje,, kajsije, grejp.

Odlično je i suvo voće poput suvih šljiva, suvog grožđa.

 

Izbegavajte alkohol

Iako istraživanja nisu pokazala da alkohol ima direktnu vezu sa krvnim pritiskom i zdravljem srca, on može doprineti povećanju telesne težine. A gojaznost, rečeno je, vodi ka visokom pritisku.  Visok krvni pritisak kod žena ograničava konzumaciju alkoholnih pića na najviše jednu čašu dnevno. Muškarci imaju pravo na do dve čaše. (Pogledajte i: Visok krvni pritisak ima svaka druga osoba)

lepotaizdravlje.rs