7 saveta za BLISTAV OSMEH

by | avgust 25, 2009

lepota i zdravlje blistav osmeh


Zdrav i lep osmeh uliva samopouzdanje i pravi je magnet za oči. Osim toga, zubi predstavljaju značajan organ i utiču na opšte zdravlje celokupnog organizma. Ljudi ipak često zanemaruju oralnu higijenu i zaboravljaju koliko je ona važna.
E pa, pravo je vreme za malu lekciju o efikasnim pomoćnim sredstvima za oralnu higijenu, jer se samo adekvatnom, svakodnevnom negom i redovnim stomatološkim pregledima mogu sprečiti karijes, paradentoza i druga vrlo ozbiljna oboljenja.

 

Pasta

Pasta za zube nije najvažnije sredstvo za održavanje oralne higijene, već samo dodatno. Čak i paste za zube koje sadrže posebne supstance samo su potpora mehaničkom odstranjivanju mekih zubnih naslaga. To znači da ćete lakše održavati oralnu higijenu bez paste nego bez zubne i interdentalne četkice, kao i konca za zube.

 

Četkica za zube

 

Dlačice četkice za zube treba da budu od veštačkih vlakana, a njena glava što manja i zaokrugljena. Tvrdoća četkice je takođe vrlo važna, a ona zavisi od debljine čekinja. U svakom slučaju, tvrda četkica je pogrešan izbor. Njene dlačice su predebele, ne uspevaju da prodru do prostora između desni i zuba, niti da efikasno i temeljno odstrane meke zubne naslage, što može prouzrokovati zapaljenje desni. Upotreba električne četkice za zube odličan je način za poboljšanje oralne higijene. Najbolje je da odaberete onu čije su čekinje zaobljene. Sa medicinskog aspekta prednost ovakvih četkica je u tome što su njihove čekinje raspoređene tako da lakše klize po površini zuba i mogu da prodru do teže pristupačnih mesta u usnoj duplji. Trajnost četkice zavisi od njenog dizajna, učestalosti i tehnike pranja, a trebalo bi je zameniti novom svaka dva-tri meseca.

 

Dentalno ogledalo

 

Vrlo efikasno pomoćno sredstvo kada želite da proverite da li imate zubne naslage jeste dentalno ogledalo. Njime možete da pregledate i površine zuba koje inače teško ili uopšte ne možete da vidite.

 

Konac za zube

 

Na tržištu postoji velika paleta konca za zube, ima i tanjih i debljih, a važno je da odaberete onaj koji najviše odgovara širini prostora među vašim zubima. Bez obzira na to da li konac namotavate oko prsta ili upotrebljavate neku drugu tehniku, komad konca kojim čistite zube treba da je što kraći – tako ćete imati bolju kontrolu nad njim. Kada ga postavljate između zuba, olabavite ga, a zatim ga pažljivo pomerajte duž linije gde se zubi dodiruju. Na taj način ćete izbeći povređivanje desni. Za posebne slučajeve (fiksne ortodontske aparate, mostove i implantate) odlična pomoćna sredstva su suprekonci – posebna vrsta konca određene dužine koja je sastavljena od čvrstog kraja za držanje, konca i sunđera za čišćenje zubnih naslaga.

 

Interdentalna četkica

Budući da su izuzetno tanke, interdentalne četkice (koje su danas pravi hit u svetu i kod nas) mogu da budu alternativa koncu za zube. Prostor između kutnjaka ne možete temeljno da očistite koncem, već samo pravilno izabranom interdentalnom četkicom. Ukoliko sami birate njenu veličinu (mada je bolje da se posavetujete sa svojim stomatologom), trebalo bi da kupite komplet koji sadrži različite veličine, te da ih isprobate i odaberete onu koja odgovara širini interdentalnog prostora (da prolazi između zuba bez velikog pritiska i ne izaziva bol). Nikada nemojte gurati interdentalnu četkicu u međuzubni prostor na silu, jer možete povrediti desni.
Upotreba Polako ugurajte interdentalnu četkicu u međuzubni prostor, a zatim je izvucite. Pri tom nipošto ne bi trebalo da osetite bol, već samo nežno četkanje. Isperite je pod mlazom vode i nastavite sa čišćenjem sledećeg interdentalnog prostora.

 

Strugač za jezik

Na sredini i na korenu jezika, u interdentalnom prostoru i parodontalnim džepovima stvaraju se anaerobne bakterije koje proizvode sumpor. Ukoliko se ne uklone na vreme, počinje njihovo razmnožavanje, a to će prouzrokavati neugodan zadah iz usta. Bakterije s jezika mogu uspešno da se odstrane strugačem za jezik koji je dizajniran tako da prilikom upotrebe ne izaziva nagon za povraćanjem.
Upotreba Dva-tri puta, od zadnjeg dela jezika prema napred, nežno povlačite strugač preko površine jezika, a zatim isperite usta vodom.

 

Vodica za ispiranje usta

Ovaj preparat koristi se za dezinfekciju usne šupljine, ali njime se ne mogu ukloniti naslage sa zuba. Određene vrste vodica sprečavaju razmnožavanje bakterija i zapaljenje desni.

 

Tagovi: