Da li ste se ikada zapitali, ima li donji veš rok trajanja?

by | avgust 12, 2020

Da li ste se ikada zapitali da li donji veš ima rok trajanja? Kako odgovor na ovo pitanje nismo ni mi znali, obratili smo se našem „najboljem drugaru“ – Google-u. 

Sigurni smo da svaka od vas u fioci sa donjim vešom ima gaćice koje se ni ne seća kada je kupila. Pogotovo one kvalitetnije mogu da traju i po nekoliko godina. Međutim, kada razmislimo koji deo tela pokrivaju, pa onda pomislimo na bakterije, nije loše zapitati se – da li je pametno nositi stari donji veš?

Odgovor na ovo pitanje za portal refinery29, dao je stručnjak, profesor mikrobiologije i patologije Filip M. Tjernom. (Pročitaj: Šta dovodi do toga da sluzokoža vagine bude suva, a seks bolan?)

– Sve dok redovno perete i na taj način dezinfikujete donji veš i njemu ništa ne fali, odnosno, bez rupa i prljavštine je, možete da ga koristite – kaže Tijernom i dodaje:

– Kada se materijal istanji ili prestanu da budu elastičan, znaćete da je vreme da ih zamenite.

donji veš

Da biste bili sigurni da ste dobro oprali veš između nošenja Tjern savetuje da koristite deterdžente koji sadrži peroksid i da ga perete na najvišoj temperaturi koja je obeležena na etiketi.

– Ipak, čak i nakon što operete donji veš, verovatno će na tkanini ostati bakterije – kaže stručnjak i objašnjava kako ta mala količina bakterija koja ostane „zalepljena za materijalu“ ne može da naškodi.

Istraživanje iz 2001. godine pokazalo je da jedan par gaćica nakon pranja i dalje ima desetinu grama bakterija na sebi.

Zaključak, donje veš nije poput četkice za zube i ne morate da ga menjate po svaku cenu zbog straha od bakterije. Sve dok ga perete nakon svake upotrebe može da ga koristite bez brige. (Pročitaj: Evo zašto se “ugojite” tokom menstruacije)

Ako nas pitate, to ne znači da ne treba da se „častite“ kada poželite da osvežite svoj kolekciju donjeg veša. Sa njim ćete se osećati seksepilnije, a samim tim i zadovoljnije. Za to vam ne treba nikakav izgovor! Samo napred!

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images