Grudi kakve ste želeli!

by | april 18, 2009
grudi-silikoniEstetska operacija grudi već odavno nije tabu tema, sve je više žena koje se podvrgavaju ovom zahvatu kako bi bile zadovoljnije svojim izgledom. Tehnike povećanja, smanjenja i reoblikovanja grudi stalno se usavršavaju. Pitali smo dr Branislava Matejića, specijalistu za plastičnu, estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju, koja procedura je sada trend u svetu. Ovaj vrhunski stručnjak vlasnik je privatne klinike za estetsku hirurgiju u Diseldorfu i šef bolnice za plastičnu hirurgiju u Kelnu, a nedavno je započeo saradnju sa beogradskom poliklinikom „Miramonti“. Njegovo iskustvo pokazuje da su operacije grudi, bilo da se radi o smanjenju, zatezanju ili povećanju, konstantno u samom vrhu popularnosti među ženama koje se odlučuju da hirurškim putem promene izgled. U redukciji grudi, on i njegov tim koriste sopstvenu tehniku, koju su razvili još za vreme stručnog rada i usavršavanja na Medicinskom fakultetu u nemačkom gradu Ahenu. Ona objedinjuje prednosti mnogih drugih tehnika, a o njenoj efikasnosti svedoči zadovoljstvo pacijentkinja. Prilikom velikih redukcija, kada se iz jedne dojke odstranjuje i više od kilogram i po tkiva, ne preporučuje se primena ove tehnike. Tako velike grudi ne prouzrokuju samo estetske, već i ozbiljne zdravstvene probleme, koji se redukcijom uspešno rešavaju. S druge strane, često smo suočeni sa takozvanim „bord line case“, koji su na samoj granici između zatezanja i smanjenja grudi. To su slučajevi kada se grudi opuste, obično posle porođaja, pa ih treba podići. Smanjenje je, u suštini, redukcija tkiva uz podizanje grudi. Ova metoda idealna je upravo za ovakve slučajeve. Naravno, zatezanje grudi je lakša operacija i traje kraće.

 

Koje metode ugradnje implantata postoje?
Poznata su tri pristupa augmentaciji (povećanju grudi), koja se primenjuju u Srbiji i u svetu. Zna se da se implantat može ugraditi kroz pazuh, kroz bradavicu ili ispod dojke. Ugrađivanje kroz pazuh može se adekvatno uraditi samo ako se primenjuje laparoskopska tehnika koju, inače, mi radimo. Tehnika ugrađivanja kroz bradavicu veoma je dobra, ako pacijentkinja ima odgovarajuće anatomske predispozicije. Treći pristup, ugrađivanje ispod dojke, sa medicinskog stanovišta je najbolji, jer se tkivo najmanje oštećuje, a bitno je napomenuti i to da žena, kojoj su na taj način povećane grudi, bez problema može da doji. Trend je da se implantati anatomskog oblika stavljaju ispod mišića. Augmentacija bi trebalo da se uradi tako da se postigne idealna veličina grudi, pri čemu ne treba da se vidi da nisu prirodne. Od deset žena, jedna do dve tražiće najveći implantat koji dozvoljava njena koža. Ostalih osam do devet želi grudi koje će, naravno, biti povećane, ali će imati prirodan izgled.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kako izgleda oporavak žena koje su grudi uvećale na vašoj klinici?
Operacija, pod uobičajenim okolnostima, traje od 60 do 90 minuta i, ako pacijentkinja ne živi daleko, vraća se istog dana kući, a sutradan dolazi na kontrolu. Pacijentkinje koje žive u drugim gradovima provode jednu noć u bolnici, a nakon već pomenute kontrole, sledećeg dana napuštaju kliniku. Žene koje dolaze iz dalekih zemalja ostaju nekoliko dana u bolnici. Moguće je, takođe, da pacijentkinja koja je operisana u petak, već u ponedeljak bude na svom radnom mestu, naravno u zavisnosti od vrste posla koji obavlja, mada to ne savetujemo. Mi preporučujemo pauzu od najmanje sedam dana. Koža je organ koji diše, znoji se, reaguje na stresne situacije, pa samim tim i pati tokom, a naročito posle operacije.

 

Koji rizici prate operacije, o kojima smo upravo govorili?
Postoje opšti rizici, kao što su infekcija ili krvarenje, svojstveni svim operacijama, ali i specijalni. Jedan od njih je stvaranje kapsule oko implantata, koja može biti meka kao sluzokoža ili veoma tvrda. Problematična je ova druga varijanta jer može potpuno da izobliči implantat. Da li će se formirati ili ne, zavisi od mnoštva faktora – pojave mikrokrvarenja, lokalne minimalne infekcije, reakcije organizma na strani materijal, metabolizama pacijentkinje… Prema statističkim podacima, sa novijim implantatima to dešava u 4-8% slučajeva, što je pozitivan trend u odnosu na raniju situaciju kad se taj postotak kretao između 20-28%. Dakle, u više od 90% slučajeva sve je u najboljem redu. U preoperativnom razgovoru, naše pacijentkinje detaljno obaveštavamo o svim mogućim komplikacijama ovog zahvata, kao i o tome kako da ih spreče.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Mnogo se priča o povećanju grudi sopstvenim masnim tkivom. Da li će ta metoda brzo postati komercijalna i imate li utisak da će potisnuti implantate?
Ona se već radi, ali su njeni dometi ograničeni. Ne vidim razlog da se pristupa tom vidu povećanja grudi kad već postoje implantati za koje se, ukoliko se sve uradi kako treba, može reći da su perfektni.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Koja je prosečna starost žena koje se podvrgavaju operaciji povećanja grudi?
Poznato je da se ta operacija ne radi ispod osamnaeste godine, ali to je samo formalno donja granica. Ponekad ni starijim pacijentkinjama ne preporučujemo da povećaju grudi. Tokom konsultacija, kojima pristupamo veoma ozbiljno, saznajemo u kojoj se životnoj fazi pacijentkinja nalazi. Recimo, ako ona ima 23 godine, želi da poveća grudi, a namerava da za godinu ili dve ostane u drugom stanju, objasnićemo joj da to nije pravi trenutak. Njene grudi bitno će se uvećati tokom trudnoće, posle porođaja će se smanjiti i na kraju, uprkos implantatima, biće opuštene. Ne radimo svima svaku operaciju, već samo onima za koje smo ubeđeni da će im zaista pomoći. Plastična hirurgija ne sme da se posmatra kroz prizmu biznisa, već joj se mora pristupiti veoma ozbiljno. Pacijent i njegova sigurnost apsolutno moraju biti na prvom mestu.

Članak se nastavlja posle reklama


Postoji li gornja starosna granica za operaciju grudi?
Moja najstarija pacijentkinja, kojoj nisam radio povećanje, već zatezanje grudi, u trenutku operacije imala je 83 godine. Većina žena želi korekciju grudi između 35 i 65 godine. Ne sme se zaboraviti da pored kalendarske starosti postoji i takozvana biološka starost koja je, zapravo, mnogo bitnija. Dešava se da je nečiji organizam znatno mlađi nego što „govori“ krštenica. U svakom slučaju, kod ovakvih operacija detaljan internistički pregled je obavezan.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tekst: Brankica Treskavica; Foto: Dreamstime

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: