Simptomi lajmske bolesti: Evo kako ih je opisala Bela Hadid

by | 7 aprila, 2022
simptomi lajmske bolesti

Lepo vreme većinu nas izmamilo je u prirodu, a u njoj vladaju i opasnosti. Na primer – krpelji. Zato otkrivamo koji su to simptomi lajmske bolesti. 

Glavobolja, grčevi u mišićima, nesanica, „moždana magla“ – ovako je Bela Hadid opisivala simptome Lajmske bolesti u objavama na svom Instagram profilu. Naime, 2012. godine,  čuvenoj manekenki dijagnostikovano je ovo oboljenje i od tada ona otvoreno govori o svemu što je doživela i što doživljava još uvek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by YOLANDA (@yolanda.hadid)

Simptomi lajmske bolesti

Svaki dan osećam najmanje 10 simptoma… I tako otkako imam 14 godina. Od 18. godine, simptomi su se pogoršali. Mučim se svaki dan, a leka nema, rekla je ona.

Lajmska bolest prenosi se na čoveka preko krpelja. Tipični simptomi uključuju glavobolju, drhtavicu, temperaturu, umor, bol u mišićima i zglobovima i eritema migrans (crveni „pečat“ na koži, u obliku kruga, koji podseća na metu, na mestu gde je došlo do uboda) koji se prosečno javlja kod 50%- 60% zaraženih, od trećeg dana infekcije do osme nedelje.

Budući da je u pitanju bakterijska infekcija, Lajmska bolest se uglavnom tretira oralnim antibioticima, a najčešće se pacijent u potpunosti oporavlja. Ipak, u nekim slučajevima infekcija može da se pogorša ili prolongira. Tada je u pitanju hronična Lajmska bolest, od koje pati i Bela Hadid. Pacijenti u tom slučaju osećaju bol, umor i poteškoće u razmišljanju i koncentraciji.

Prestala sam da vozim kola, jer sam stalno imala nezgode u saobraćaju. Jednostavno, mozak bi prestao da radi. Bila sam neprestano iscrpljena. Nisam mogla da se setim običnih stvari, kao što je put od Santa Monike do Malibua, gde sam živela, rekla je ona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spoonie Probs (@spooniesbelike)

Život nije uvek onakav kakav deluje spolja. Znam kako je kada ne želiš da izađeš iz kreveta jer te bole kosti i iscrpljen si. Kada se danima ni sa kim ne družiš, jer osećaš teskobu. Nakon toliko godina, počneš da se navikavaš na mučninu. I na to da nema leka. I nastaviš dalje, rekla je Bela.

Savet? Svaki put nakon boravka u prirodi, detaljno se pregledajte kako biste uočili krpelja, ukoliko je došlo do ujeda. Ukoliko ga primetite, odmah se posavetujte sa lekarom.

Pročitajte i… Ujedi insekata – rizici koje nose i kako da ih izbegnemo

 

lepotaizdravlje.rsKate Green / Stringer via Getty Images Entertainment