Simptomi manjka vitamina B12: Prepoznajte ih na vreme

by | septembar 30, 2021
Simptomi manjka vitamina B12

Simptomi manjka vitamina B12 mogu se manifestovati na različite načine, pa je sama dijagnostika otežana. 

Vitamin B12, poznat i kao kobalamin, važan je vitamin, koji igra ključnu ulogu u produkciji crvenih krvnih zrnaca i DNK, kao i u pravilnom funkcionisanju nervnog sistema. On se nalazi u namirnicama životinjskog porekla (meso, riba, jaja, mlečni proizvodi), a nema ga u namirnicama biljnog porekla (izuzetak su neke pečurke, alge i nutritivni kvasac, a u ponudi su i proizvodi u koje je dodat ovaj vitamin, poput muslija, granola i drugih mešavina pahuljica).

Na nesreću, manjak vitamina B12 je čest problem, naročito kod starije populacije. U riziku ste da patite od ovog poremećaja i ukoliko ga ne unosite dovoljno putem hrane. Pored starijih, u riziku su i vegani, zatim osobe koje uzimaju neke lekove u borbi sa dijabetesom…

Ovaj zdravstveni problem teško se dijagnostikuje (ponekad prođe i nekoliko godina). Isto tako, često se meša s manjkom folata. Baš zato, pomažemo vam da otkrijete koji su to simptomi manjka ovog vitamina.

Simptomi manjka vitamina B12

Bleda ili žućkasta koža

Ljudi koji imaju manjak vitamina B12 uglavnom su bledi ili imaju žućkastu boju kože. Razlog se krije u smanjenoj proizvodnji eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) za šta je odgovoran upravo ovaj vitamin.

Slabost i umor

Kada organizam nema dovoljno vitamina B12, otežan je i transport kiseonika do svih ćelija. Stoga osećamo umor, pospanost i slabost tela.

Osećaj trnjenja

To se dešava jer vitamin B12 utiče na proizvodnju mijelina, masne bele supstance koja oblaže aksone nekih nervnih ćelija. Kada ga nema dovoljno, naš nervni sistem ne može pravilno da funkcioniše.

Promene u načinu kretanja

Zbog oštećenja nervnog sistema, usled hroničnog manjka vitamina B12, dolazi do promena u mobilnosti pojedinca. Ukoliko primetite probleme s balansom i koordinacijom, razmislite o tome da proverite nivo ovog vitamina u telu.

Pročitajte i… Kako da obezbedite telu vitamin D?

Glositis i afte u ustima

Glositis (zapaljenje jezika) i afte (čirevi) u ustima, promene u boji i obliku jezika, rani su znaci da patimo od deficijencije vitamina B12.

Gubitak daha i vrtoglavica

Budući da, usled manjka vitamina B12, postajemo i malokrvni, ne čudi što doživljavamo i vrtoglavice i gubitak daha. Zapravo, to su znaci da se ćelije bore da dobiju dovoljne količine kiseonika.

Problemi s vidom

Usled oštećenja optičkog nerva, dolazi i do poteškoća sa vidom. Ovo stanje poznato je i kao optička neuropatija.

Promene u raspoloženju

Manjak vitamina B12 dovodi do promena u samim vezama u mozgu, što izaziva promene raspoloženja, depresiju, pa čak i demenciju.

lepotaizdravlje.rsKelly Lacy via Pexels