Simptomi omikron varijante koronavirusa: Kako se razlikuju od ostalih Covid 19 varijanti?

by | januar 18, 2022
Simptomi omikron varijante koronavirusa

Simptomi omikron varijante koronavirusa manifestuju se malo drugačije od dosadašnjih varijanti, a evo o čemu se zapravo radi. 

Ovih dana svi pričaju o omikron varijanti koja se širi neverovatnom brzinom. Ali, na sreću, izgleda da je ova varijanta virusa slabija i nije toliko smrtonosna kao prethodne.

Simptomi omikron varijante koronavirusa

Iako simptomi mogu da variraju od osobe do osobe, najčešći su: kašalj, temperaturu, curenje iz nosa, glavobolja, zapušenost nosa, bol u grlu i bol u mišićima.

Naučnici kažu da kod osoba koje su se vakcinisale, omikron izaziva grebanje i suvo grlo, kijanje, glavobolje, umor, bol u mišićima kao i zapušenost i/ili curenje iz nosa. Upravo su suvo grlo i glavobolja ono po čemu se ova varijanta razlikuje. A pored grebanja u grlu i glavobolje, bol u telu javlja se kao jedan od prvih simptoma.

Pročitajte i… Flurona: Registrovani prvi slučajevi – da li postoji opasnost od „blizanačke epidemije“?

Manje učestali simptom omikrona svakako je gubitak čula mirisa i/ili ukusa, kao i ozbiljniji problemi sa plućima.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da su kod nevakcinisanih pojedinaca simptomi jači, duže traju, a započinju kao simptomi prehlade. Ipak, kasnije se razvijaju u ozbiljnije respiratorne simptome, a pristutni su i kašalj, bolovi u mišićima, glavobolja, poteškoće u disanju, a u ozbiljnijim slučajevima upala pluća.

Ono što je takođe dosad otkriveno jeste da omikron uglavnom napada gornje respiratorne organe, a retko kada se spušta na pluća. Baš zato, simptomi variraju od osobe do osobe.

Iako su simptomi blaži, omikron je zarazniji i širi se čak tri puta brže nego Delta varijanta virusa.

Pročitajte i… Evo objašnjenja zašto se ne bi trebalo da se namerno zarazimo omikron varijantom virusa

 

lepotaizdravlje.rsAlexRaths/iStock/Getty Images Plus via Getty Images