Simptomi postoporođajne depresije: Ova aktivnost je može smanjiti

by | 24 novembra, 2021
Simptomi postoporođajne depresije

Simptomi postoporođajne depresije mogu se ublažiti. Eksperti savetuju da pokušate sa makar 15 minuta ove aktivnosti… 

Samo 15 minuta brzog hodanja svakoga dana moglo bi pomoći u ublažavanju nekih simptoma postporođajne depresije (PPD), tvrdi istraživanje časopisa Journal of Women’s Health. Otkriveno je da je hodanje dovelo do klinički značajnog smanjenja simptoma depresije. Iako je 15 minuta bilo dovoljno za pokazivanje učinaka, više hodanja bilo je bolje, posebno u rasponu od 90 do 120 minuta sedmično, umerenim intenzitetom.

Simptomi postoporođajne depresije i šetanje

Istraživači su analizirali pet studija objavljenih između 2000. i jula 2021. koje su se fokusirale na PPD i posebno učinke hodanja – za razliku od opštih aerobnih vežbi. Studije su uključivale 242 učesnice, prosečne dobi od 28 godina, a svima je dijagnostikovana blaga do umerena depresija nakon trudnoće i porođaja.

Hodanje je korisno jer je dostupno većini ljudi, a može se šetati i s novorođenčetom, kako kaže koautor studije, dr Mark Mičel, docent na Školi kineziologije na Univerzitetu Vestern u Ontariju. Dodaje da za pozitivne efekte na psihološko zdravlje čak nije nužna ni svakodnevna šetnja, ali je ipak neophodno da bude redovna.

Ako možete izaći tri ili četiri puta nedeljno na pola sata ili makar 15 minuta sa svojom bebom u kolicima, naši nalazi pokazuju da bi to moglo napraviti veliku razliku, kaže dr Mičel.

Pored toga, šetanje može imati dugoročne pozitivne strane, napominje Mičel. Istraživači su otkrili da se poboljšanje simptoma nastavilo čak tri meseca nakon što su učesnice prestale s programima hodanja. Osim potencijalnog poboljšanja simptoma PPD-a, prethodna istraživanja su naglasila i druge prednosti hodanja tokom postporođajnog perioda.

Na primer, studija iz 2020. objavljena u časopisu Gait & Posture pokazala je da je hodanje donelo znatna poboljšanja ravnoteže, što je obično problem u trudnoći koji se nastavlja i nakon porođaja, primetili su ti istraživači. U toj je studiji čak i hodanje na traci za trčanje pomoglo da se smanji rizik od padova i da se generalno poboljša hod.

Simptomi postporođajne depresije

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), PPD je više od običnog “baby blues”, koji opisuje brigu, tugu i umor u prvih nekoliko dana nakon rođenja deteta. Simptomi PPD-a obično su intenzivniji i traju duže, a CDC procenjuje da oko jedna od osam žena doživi PPD.

Simptomi mogu uključivati ​​plač češće nego inače, osećaj ljutnje, povlačenje od voljenih osoba i osećaj nepovezanosti s bebom. Žene s PPD-om takođe prijavljuju da se brinu da će povrediti bebu i osećaju krivicu što nisu dobre majke ili sumnjaju u svoju sposobnost da se brinu za bebu.

Pročitajte i… Postporođajna depresija – niste razmažene ako se tako osećate

Potreba za pronalaženjem više strategija za rešavanje PPD-a je važna, kako kaže dr Mičel, jer se mnogi ljudi još uvek susreću s preprekama pristupu lečenja mentalnog zdravlja. Napominje da se mogu suočiti a društvenom stigmom, nedostuposti lečenja zbog socijalnih ili rasnih razlika, s dugim vremenom čekanja na negu, naročito tokom porasta obolelih od koronavirusa.

Iako hodanje ne zamenjuje lečenje, dr Mičel kaže da može pomoći u upravljanju simptomima.

Ono važno je to da vam ne trebaju nužno strukturirani treninzi da biste uključili fiziču aktivnost u svoj dan – kaže dr sc. Emanuel Stamatakis. profesor fizičke aktivnosti, načina života i zdravlja na Univerzitetu u Sidneju i viši savetnik British Journal of Sports Medicine.

Nedavne smernice o aktivnostima Svetske zdravstvene organizacije, koje su uključivale trudnice i žene nakon porođaja, preporučuju da svi učestvuju u 150 do 300 minuta aerobne telesne aktivnosti umerenog intenziteta nedeljno ili 75 do 150 minuta aktivnosti snažnog intenziteta. Ukratko, svako kretanje je važno – što više i što češće je preferabilno, ali i da ostvarite barem nešto od planiranog, i to je veliki korak unapred.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsnicoletaionescu/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.