Šta je bolje: Naočare ili kontaktna sočiva?

by | jul 2, 2022
naočari ili sočiva

U situacijama kada operacija nije rešenje za regulisanje bolesti oka, odlučićete se za nošenje kontaktnih sočiva ili naočara. Danas na tržištu postoji raznovrsna ponuda za obe opcije, a mi vam prenosimo prednosti i nedostatke nošenja naočara, odnosno sočiva. Naravno, ne zaboravite da pri odabiru pomagala za korigovanje vida, prioritet bude zdravlje, umesto estetike.

Naočare

Jedna od glavnih prednosti naočara, leži u činjenici da nisu u direktnom kontaktu sa očima, što rizik od alergijskih reakcija i infekcija svodi na minimum. Za čišćenje stakala vam nisu potrebni posebni rastvori, već obična krpica koju dobijete u futroli za okvir. Naočare mogu biti odličan modni detalj, posebno ako izaberete odgovarajući okvir koji pristaje uz vaše lice. Sa naočarima ne morate brinuti o tome da li ste zaspali gledajući televiziju, a da ih prethodno niste skinuli, dok je skidanje sočiva pred spavanje obavezna rutina. Međutim, morate uzeti u obzir i to da odabir ovog pomagala sa sobom nosi i neke manje dobre strane: naočare se na kiši pokvase, na hladnoći ili toploti zamagle, neki modeli zaklanjaju periferni vid, što nije dobro ukoliko ste vozač ili se bavite sportom. U slučaju da se sapletete, staklo, plastika ili okvir vas mogu poseći, a neki ljudi ne vole da nose naočare jer mogu stvoriti žuljeve i otiske na nosu i iza ušiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Kontaktna sočiva

Osnovni preduslov za nošenje sočiva je čistoća. Za razliku od naočara, sočiva direktno dodiruju zenice, pa je čišćenje i ispiranje deo svakodnevice ako se odlučite za ovo pomagalo. Njihova upotreba zahteva navikavanje oka na strano telo, koje u početku podrazumeva dva, a kasnije i do 10 sati nošenja u toku dana. Prednosti sočiva su višestruke: obezbeđuju neometan periferni vid i bolju vidnu oštrinu kod mnogih bolesti oka, sočiva su nevidljiva i uz njih je moguće koristiti sunčane naočare, i omogućuju korekciju oba oka bez obzira na razliku u dioptriji. Takođe, sočiva u boji omogućavaju da promenite boju zenica u željenu nijansu, što sa naočarima nije moguće.

Jokic/gettyimagesplus

Tagovi: