Šta je mentalni fitnes i kako ga praktikovati?

by | avgust 17, 2021
mentalni fitnes

Mentalni fitnes ima brojne benefite po naše zdravlje. Ali šta zapravo znači „vežbati um“?

Svi znamo koliko je važan fizički fitnes. I imamo toliko opcija kada je on u pitanju- teretane, trčanje na otvorenom, trening kod kuće, lični treneri… Ali šta je s dobrostanjem našeg uma?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TimeHealthUK (@timehealthuk)

Mentalni fitnes se definiše kao održavanje dobrostanja i kultivisanje svesnosti o tome šta mislimo, kako se ponašamo i šta osećamo. Mentalnim fitnesom bolje reagujemo u određenim situacijuama i umanjujemo šanse od emotivnih potreba. Ali kako to zapravo uvežbati?

Kako praktikovati mentalni fitnes?

  1. Fizička aktivnost je ključna, jer su telo i um povezani. Vežbanje opuišta i um i umanjuje stres i tenziju. A osećaj postignuća nas čini srećnijim.
  2. Zdrava ishrana i hiratacija potrebni su za prvailno funkcionisanje mozga.
  3. Stvorite rutinu dnevne meditacije. Samo 15 minuta dnevno dovoljno je da primetite rezultate.
  4. Vodite dnevnik zahvalnosti. Na ovaj način vaši ciljevi će biti vidljivi i opipljivi, a kultivisanje zahvalnosti će vam pomoći da budete pozitivniji.
  5. Zapisujte svaku novu stvar koja vam se desila. To mogu biti i banalne stvari poput kupovine nove majice. Vaš um će automatski početi da luči više serotonina.
  6. Praktikujte „savoring“. U pitanju je praksa koja uključuje usporavanje u određenim momentima. To može biti i grljenje voljene osobe, ispijanje kafe, udisanje svežeg vazduha pri ustajanju… I uživanje u tom momentu.
  7. Vežbajte svesnost tela. Zatvorite oči i skenirajte telo pet minuta, od glave do pete. Da li primeujete tenziju u određenom delu tela? Ako je odgovor potvrdan, vizualizujte kako ta tenzija napušta vape telo. Ovako ćete postati sve svesniji svega što se u vašem telu dešava.

Pročitajte i… Majndfulnes način ishrane

Kao i sa bilo kojom drugom praksom, mentalni fitnes zahteva disciplinovanost i upornost. Ali isto tako, kao i u bilo kojoj drugoj aktivnosti, rezultati su vidljivi i utiču na dobrostanje i duše i tela.

lepotaizdravlje.rs metamorworks/iStock/Getty Images Plus via Getty Images