Sve što ste hteli da znate o izbeljivanju zuba – donosimo odgovore stomatološkinje

Ukoliko razmišljate o izbeljivanju zuba, pročitajte savete koje za vas imaju stručnjaci sa platforme DokTok.

by | maj 21, 2021

Zahvaljujući platformi DokTok i ove nedelje pred nama su objašnjenja medicinskih stručnjaka. Savete o izbeljivanju zuba dobili smo od dr Đurđe Petrović, stomatološkinje i lekarke estetske medicine.

Kakve vrste beljenja zuba postoje?

Postoje dve tehnike izbeljivanja zuba: kućno i ordinacijsko. Kućno izbeljivanje podrazumeva da se na osnovu otiska zuba naprave posebne folije u koje se aplikuje gel i koje se nose preko noći. Prednost ordinacijskog beljenja zuba u tome je što je efekat tretmana brz, već posle nekoliko sati do jednog dana dobija se željena nijansa zuba.

Koliko je trajan efekat postignut tretmanom izbeljivanja zuba?

To je individualno je i prevashodno zavisi od vaših svakodnevnih navika. Ovim postupkom postiže se izbeljivanje za pet do šest nijansi. Obično se u periodu od šest meseci do godinu dana vrati jedna do dve nijanse.

Pročitajte i… Vodič za prirodno izbeljivanje zuba

Da li ste kandidat za proces beljenja zuba?

Osobe kojima se ne preporučuje izbeljivanje zuba su pacijenti kod kojih je dijagnostikovano neko od paradontalnih oboljenja, pacijenti koji pate od nekontrolisanog dijabetesa, AIDS-a i imunokompromitovane osobe. Izbeljivanje zuba se ne preporučuje ženama u periodu trudnoće i dojenja. Ukoliko postoje krunice ili plombe na prednjim zubima, nakon postupka izbeljivanja zuba treba da se zamene, s obzirom na to da se plombe i krunice ne mogu izbeljivati.

Da li gelovi koji se reklamiraju imaju efekta u beljenju zuba?

Danas na tržistu postoji veliki broj različitih gelova i pasti koji mogu imati blagi efekat. Jedini siguran i pre svega bezbedan proces izbeljivanja zuba jeste u ordinaciji u konsultaciji sa stomatologom.

Da li se postupkom izbeljivanja zuba oštećuje zubna gleđ?

Ukoliko je koncentracija gela previsoka može da se desi privremeno, ali i trajno oštećenje gleđi. To se pre svega ogleda u pojavi beličastih fleka na površini zuba. To dalje dovodi do osetljivosti zuba na toplo-hladno ili na slatko.

Savetuje vas dr ĐURĐA PETROVIĆ, stomatološkinja i lekarka estetske medicine

Diplomirala stomatologiju na fakultetu Medicinskih nauka u Kragujevcu. Pisala naučne radove iz oblasti interne medicine i farmakologije. Stručno usavršavanje na Vojnomedicinskoj akademiji. Pored opšte stomatologije kojom se bavi, bavi se i estetskom medicinom. Sertifikovani je lekar estetske medicine. Trenutno radi u stomatološkoj ordinaciji “Dr Čuknić”, centru za stomatologiju i estetsku medicinu. U planu ima specijalizaciju iz oblasti hirurgije i upis na doktorske studije.

lepotaizdravlje.rsPR/DokTok