Trening i dojenje: Da li novopečene mame smeju da vežbaju?

by | novembar 28, 2020
trening i dojenje

Da li trening i dojenje idu zajedno ili je ipak potrebno sačekati neko vreme? Za ovu temu vezana je velika zabluda koja je mnoge mame lišila treniranja.

Naime, iako mnogi smatraju da trening može da naškodi dojenju, odnosno proizvodnji mleka, to nije istina.

Kod dojenja je najbitnija zdrava i uravnotežena ishrana, kao i dovoljan unos tečnosti koji podstiče stvaranje meka. U toj fazi nema mesta za stroge dijete, ali svakako ima za sport i jedan ne tako agresivan trening, piše Hello!

Članak se nastavlja posle reklama

U prvim mesecima života, majčino mleko je jedini izvor svih najvažnijih hranjivih sastojaka koji su bebama potrebni za zdrav razvoj. Samim tim svaka mama brine da li ima dovoljno mleka. Jako je važno da se one u periodu dojenja hrane zdravo i izbalansirano. U svoju ishranu moraju da ubace mnogo vitaminima, mineralima i masnih kiselina.

Getty via Guliver

Trening i dojenje

A ono što mnoge novopečene mame zaboravljaju je fizička aktivnost. Bez obzira na kalorije koje dojenje iziskuje, trening je preporučljiv. Zbog čega? Između ostalog on će svakoj mami pomoći da se pre svega bolje oseća, a samim tim i izgleda, jer u ovom periodu mnoge žene imaju problem sa hormonima. (Pročitaj: I Sofija Milošević se zalaže za dojenje u javnosti (foto))

Članak se nastavlja posle reklama

Preporuka je da se mame u početku bave nekim oblikom sporta bar dva puta nedeljno. Više od toga nikako nije dozvoljeno, jer telo žene koja doji zahteva odmor, nikako preteran napor.

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver