Kućni ljubimci: Mere zaštite tokom trudnoće

by | maj 30, 2016

Dr Brigita Lepeš BingoldPiše: Dr Brigita Lepeš Bingold, lekar specijalista ginekologije i akušerstva
poliklinikanovakov.com

Poliklinika Novakov logo

 

 

Mačke i psi su najčešći kućni ljubimci i ne treba ih se odreći zbog trudnoće, ali treba preduzeti određene mere zaštite.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Najopasnija infekcija koja se može dobiti od mačke je toksoplazmoza, a dobija se od parazita koje mačke dobiju ili od drugih mačaka, iz njihove stolice, ili tako što jedu živo meso. One je dalje šire svojom stolicom, tako da je veoma važno da trudnica ne čisti mačji izmet nezaštićena bez rukavica, kao i da izbegava da jede živo meso.

Pročitajte i… Oblačenje u trudnoći: Šta nositi, a šta izbegavati?

Infekcija ne mora da ima posledice na majku, ali na bebu može, posebno ako je majka nikad nije imala, a zarazi se prvi put na početku trudnoće. Izbegavajte da sami čistite za svojom mačkom, nemojte je mnogo ni maziti tokom trudnoće, a ako morate vi da čistite njenu kutiju, radite to sa rukavicama.

Domaće životinje

Rad sa životinjama može nositi određene opasnoti – može doći do infekcije tokspolazmozom, listerijom i hlamidijom tokom rada sa ovcama, posebno tokom muže ili pomaganjem oko jagnjenja.

Pročitajte i… Spavanje u trudnoći: Koji položaj je najbolji?

Pokušajte da, ako radite sa životinjama tokom trudnoće, izbegavate navedene aktivnosti, a ako dolazite u dodir sa njima, uvek nosite zaštitnu odeću, rukavice i ne zaboravite da svaki put posle toga operete ruke.

Tagovi: