OPREZ: Prehigijenski uslovi života uzrokuju dečje alergije

by | avgust 14, 2011

Sve veći broj dece koja svakodnevno traže pomoć lekara zbog crevnih alergija u velikom broju slučajeva uzrokovan je konzumacijom svakodnevnih namirnica kao što su hleb i mleko, tvrde lekari. Stručnjaci smatraju da život u prehigijenskim i dezinfikovanim prostorima samo povećava stopu obolelih od astme i alergija

"Prethodne generacije više su bile izložene prljavštini i mikoroorganizmima koji zapravo jačaju imunološki sustav. Crevne alergije vrlo je teško odrediti, tako da je neretko veliki broj obolelih
prisiljen da čeka i po nekoliko godina da bi dobili pravilnu dijagnozu, trpti bol i često izostajati iz škole",
kaže doktor Nikhil Tapar iz bolnice u Londonu.

Doktor Tapar, gastroenterolog, tvrdi da godišnje otkrije i po nekoliko stotina dece s dijagnozom crevne alergije. Većina obolele dece ima alergijsku reakciju na svakodnevne namirnice kao što su kravlje mleko, pšenica, soja, jaja, celer, kivi i drugo voće i povrće. Alergija se može manifestovati u obliku nagle i po život opasne reakcije, anafilaksije, ili pak u obliku ekcema i kožnog osipa i svraba. Studije procenjuju da čak četiri posto dece ima razvijenu alergiju na određenu hranu.

„Sve češće susrećemo decu koja imaju alegiju na kravlje mleko, pšenicu, soju, jaja, celer, kivi i drugo voće i povrće, odnosno na hranu kojoj su izloženi od najranijeg životnog dobi. Premda se broj alergične dece povećava, uzrok same alergije još uvek je teško odrediti te to zahteva puno vremena, pogotovo zato što ponekad za alergijsku reakciju treba čekati i do nekoliko dana da se pojavi“, kaže doktor Tapar.

Jedan od načina lečenja je izmena načina ishrane, ali i lekovi koji mogu da pomognu. Kako bi otkrili uzrok alergije, lekari često iz ishrane dece isključuju određene namirnice, pa ih zatim ponovo uvode kako bi otkrili šta tačno uzrokuje reakciju.

 

Tagovi: