Razvoj deteta: Sitna ili krupna beba?

by | 18 juna, 2009

Čudno, ali istinito: mame se nerviraju zbog viška kilograma koji su nabacile u trudnoći i spremne su da učine sve da ih se otarase. S druge strane, kada je reč o njihovim bebama, učiniće sve samo da one budu napredne i bucmaste. A istina je da je presudno samo da bebe budu zdrave i da se pravilno razvijaju. Da li su sitne ili krupne, uopšte nije važno.
Često se dešava da se sićušno novorođenče, teško jedva 2 kg, razvije u snažnu i vitalnu bebu, baš kao i ono koje je na svet došlo sa dva kilograma više. Mada je težina jedan od važnih pokazatelja opšteg stanja novorođenčeta, nije i jedini. Ukoliko beba redovno sisa i prazni creva, lepo napreduje i dobija na težini, nema razloga za zabrinutost.

 

lepota i ydravlje velicina bebeMALO IZGUBIŠ, MALO DOBIJEŠ
Svaka mama jedva čeka da težina njenog bepčeta počne da se povećava. Međutim, sva novorođenčad izgube oko 8% težine u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Ovo je potpuno normalna pojava koja ne treba da vas zabrinjava. Do fiziološkog pada u težini dolazi zbog toga što je novorođenčetu potrebno izvesno vreme da se prilagodi životu izvan materice. Iz tog razloga, organizam sagoreva energiju iz masnih naslaga koje je beba „nabacila“ tokom devetog meseca boravka u maminom stomaku, što dovodi do pomenutog gubitka u težini. Većina beba to nadoknadi već tokom prve dve nedelje života. Kada povrate težinu koju su imale na rođenju, krivulja rasta težine pomera se samo unapred, nikada unazad.

 

ZAŠTO JE TAKO SITNA?
Bez obzira na to što beba lepo ručka i postepeno napreduje, većina mama time nije zadovoljna jer upadaju u zamku zvanu „poređenje beba“. Poredeći svoju bebu sa vršnjacima, dovešćete se u zabludu i pogrešno zaključiti da su druge bebe krupnije i naprednije od vaše. Pitanje glasi: zašto se ne upoređujete sa prijateljicama koje su za glavu više i duplo krupnije od vas? Tako je i sa mališanima – neki su krupniji i brže akumuliraju masno tkivo, dok se kod drugih taj proces odvija sporije. Ponavljamo: važno je da vaš mališan dobija najbolju moguću hranu!

KRIVULJA RASTA
Svakog meseca bebu ćete nositi u savetovalište u kojem će pedijatrijska sestra izmeriti njenu dužinu i težinu. Dobijeni podaci upisuju joj se u karton i služe kao pokazatelji napretka. Pedijatar će svakog meseca dobijene podatke uporediti sa onima od prošlog meseca. Imajući u vidu bebinu konstituciju i težinu koju je imala na rođenju, zaključiće da li je njen rast zadovoljavajući ili nije (ovo drugo dešava se samo u dva posto slučajeva).
Treba naglasiti i to da postoje periodi intenzivnog rasta, kada će dete više dobijati na težini i rasti u dužinu, ali i oni kada se taj porast smanjuje. Zastoj obično nastupa u trećem mesecu i, kasnije, posle šestog, kada dete počne više da se pokreće sagorevajući više kalorija. Zbog toga mu se u ishranu dodaju i druge namirnice osim mleka.

 

GUBITAK NA TEŽINI
Beba može da izgubi na težini u periodima kada je bolesna ili kada prelazi sa mlečne na nemlečnu ishranu. Međutim, sve bebe veoma brzo nadoknade taj gubitak čim ozdrave ili „prebole rastanak“ sa sikom. Treba se zabrinuti samo onda kada dete ne napreduje nekoliko meseci bez jasnog razloga. Tada ga je potrebno odvesti kod lekara koji će utvrditi razlog zastoja. Međutim, čak i kada se to desi (kako rekosmo, samo u dva posto slučajeva) radi se o ozbiljnom zdravstvenom problemu.

BEBAMA JE POTREBNA MASNOĆA
Ishrana bogata vlaknima, a siromašna masnoćama zdrava je za odrasle, ali ne i za decu mlađu od pet godina. Da bi beba stalno dobijala na težini, potrebno je da dobija dovoljno kalorija. U prvoj godini života, čak pedeset procenata tih kalorija, ona dobija iz mlečnih masnoća. U majčinom mleku i adaptiranoj mlečnoj formuli one su zastupljene u idealnoj količini zajedno sa ostalim hranljivim materijama, neophodnim za pravilan razvoj. Problem sa gubitkom težine nastaje kada dete pređe na kašice od voća i povrća koje su siromašne masnoćama. Zbog toga je neophodno da još neko vreme dobija dovoljno mleka (minimalno 600 ml na dan) da bi joj organizam bio opskrbljen korisnim masnoćama. Do bebinog prvog rođendana neophodno je da one potiču iz majčinog mleka ili iz adaptirane formule. Kasnije joj možete davati punomasno kravlje mleko, zajedno sa ostalim nemlečnim namirnicama (voće, povrće, jaja, meso, žitarice).

 

DA LI JE VAŠA BEBA BUCMASTA?
Bucmasti stomačići i „hifnice“ na nožicama jesu slatki, ali da li su debele bebe i zdrave? Veoma je retka pojava da bebe postanu predebele u periodu dok samo sisaju ili se hrane isključivo mlečnom hranom. To se obično dešava u periodu kada joj se u ishranu dodaju i ostale namirnice, naročito one koje su bogate šećerima i ugljenim hidratima. Da biste izbegli prekomerno dobijanje na težini, bebi uvek prvo dajte pola uobičajenog mlečnog obroka, pa tek onda kašicu. Izbegavajte dodavanje šećera i brašna u njenu hranu, bolje je da one budu pripremljene od zdravih sastojaka bogatih vitaminima, mineralima i belančevinama. Od šećera i brašna, bebin organizam nema nikakve koristi!

 

D. Radišić, nutricionista i pedagog

 

 

Tagovi: