Ujedi insekata: Rizici koje nose i kako da ih izbegnemo

O problemima koji se javljaju zbog ujeda insekata posavetovali su nas stručnjaci platforme DokTok.

by | 11 juna, 2021

Ujedi insekata jedna su od neprijatnosti koje sa sobom donosi topliji period godine. Gotovo je nemoguće u potpunosti ih izbeći i zato je važno da znamo kako da ih preveniramo i kako da se ponašamo kada do njih, ipak, dođe.

Zahvaljujući platformi DokTok i ove nedelje pred nama su objašnjenja medicinskih stručnjaka. O problemima koji se javljaju zbog ujeda insekata posavetovala nas je dr Aleksandra Radosavljević, lekarka opšte medicine i specijalizantkinja dermatovenerologije.

Leto, vrućina, dosta vremena provedenog napolju i naravno – komarci i krpelji. Ovi nesnosni insekti, osim što su dosadni i ostavljaju tragove po koži, mogu biti prenosioci velikog broja bolesti.

Koje probleme izazivaju ujedi insekata?

Groznica zapadnog Nila

Jedna od bolesti izazvana ubodom komarca, manje spominjana nego svetski popularna malarija, jeste groznica zapadnog Nila, a izazivač je West Nile virus. U većini slučajeva prolazi asimptomatski. Međutim, kod nekih ljudi izaziva povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u zglobovima, povraćanje, dijareju i osip po koži, dok kod nekolicine može izazvati encefalitis (zapaljenje mozga) i meningitis (zapaljenje moždanih ovojnica).

Alergija reakcija na ujede insekata

Pored ove groznice, ujedi insekata, ukoliko ih je veći broj i ako su otoci izraženi a svrab jak, mogu razviti alergijsku reakciju. U tom slučaju treba potražiti medicinsku pomoć, jer se takva stanja ne mogu tretirati „na svoju ruku“ u kućnim uslovima.

Lajmska bolest

Sa svakim izlaskom u prirodu postoji mogućnost i ujeda krpelja. Krpelj iz roda Ixodes koji je zaražen bakterijom Boreliom burgdorferi po izbacivanju želudačnog sadržaja prilikom ujeda može izazvati Lajmsku bolest.

Bolest prolazi kroz ranu i kasnu fazu i ukupno 3 stadijuma.

Stadijum I rane faze karakteriše se pojavom ovalnog crvenila po koži, koje postaje beličasto u centru, širi se i naziva se Erythema migrans. Najčešće nastaje od 3. dana do 8. nedelje po ujedu krpelja.

U stadijumu II rane faze pojavljuju se opšti simptomi slični gripu, osećaj toplote, kao i uvećanje limfnih čvorova. Od 2-8. nedelje mogu se razviti ozbiljnije komplikacije, tipa meningtisa (zapaljenja moždanica), AV bloka i miokarditisa, kao i simptomi migrirajućih artralgija i mijalgija (bolovi u zglobovima i mišićima).

U kasnoj fazi, tj stadijumu III bolesti, godinu dana nakon infekcije, javljaju se brojni neurološki, reumatološki i dermatološki ispadi i tad je lečenje znatno teže.

Šta uraditi ako nas ujede krpelj?

Šta raditi ukoliko ste pazili, ali vas ipak ujede krpelj? Prvenstveno, nemojte ga nikako vaditi sami. Čak i da krpelj nije zaražen i ne prenosi Lajmsku bolest, prilikom nestručne ekstrakcije može doći do zaostatka pojedinih delova krpelja u koži i nastati infekcija. Nikako ne treba sipati tečnosti, poput alkohola ili ulja na krpelja, pošto ga to može isprovocirati da izbaci potencijalno infektivni želudačni sadržaj. Jedina prava odluka je potražiti pomoć stručnog lica, koje će vam pomoći na najbezbedniji mogući način. (Pročitajte i… Šta uraditi ukoliko primetimo ujed krpelja kod deteta?)

Savetuje vas dr Aleksandra Radosavljević, lekarka opšte medicine i specijalizantkinja dermatovenerologije

Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u julu 2017. godine. Pripravnički staž je obavljala u Domu zdravlja Zemun i KBC Zemun na odeljenju interne medicine i hirurgije.

U toku studija učestvovala je na Globalnoj studentskoj konferenciji biomedicinskih nauka i Internacionalnom kongresu Evropskog udruženja kardiovaskularne i endovaskularne hirurgije kao član organizacionog tima. Radila je kao demonstratorka na katedri Histologije sa embriologijom na katedri Socijalne medicine. Finalista je „Case study show“-a 2017. godine za kompaniju „Roche“ u oblasti onkologije. Oblasti njenog profesionalnog interesovanja su dermatovenerologija, radiologija, neurologija i fizikalna medicina.

lepotaizdravlje.rsvia DokTok