Vaš vodič kroz čvoriće na štitnoj žlezdi: Kada je vreme za brigu?

by | jun 4, 2024
Vaš vodič kroz čvoriće na štitnoj žlezdi: Kada je vreme za brigu?

Drage dame, u saradnji s Acibadem Bel Medic i prim. dr sci.med. Magdalenom Radović pripremili smo za vas kompletan vodič kroz čvoriće na štitnoj žlezdi.

Štitasta žlezda, iako mala, igra vitalnu ulogu u našem organizmu. Regulisanjem metabolizma i drugih važnih funkcija, ona je ključna za naše ukupno zdravlje. Nažalost, problemi sa štitastom žlezdom često ostaju neprepoznati jer simptomi mogu biti suptilni i nespecifični.

Zato je redovan ultrazvučni pregled štitaste žlezde i mekih tkiva vrata od neprocenjive važnosti za svaku ženu, navode iz ekspertskog tima Acibadem Bel Medic-а. Iskusni radiolog iz Acibadem Bel Medic-a, prim. dr sci.med. Magdalena Radović odgovara na najčešća pitanja o nodusima na štitastoj žlezdi.

Kompletan vodič kroz čvoriće na štitnoj žlezdi

prim. dr sci.med. Magdalena Radović

Prim. dr sci.med. Magdalena Radović

Kada je potrebno uraditi ultrazvučni pregled štitaste žlezde?

„Ultrazvučni pregled vrata preporučuje se kao deo redovnog godišnjeg skrininga kod žena, posebno radi ranog otkrivanja potencijalnih problema sa štitastom žlezdom i drugim strukturama vrata. Ovaj pregled je ključan za identifikaciju različitih stanja kao što su uvećanje ili promene u predelu vrata, neobjašnjivo naglo mršavljenje ili dobijanje na težini, poteškoće pri govoru, disanju ili gutanju, te bol u grlu ili vratu.

Takođe, žene sa naslednom predispozicijom za bolesti štitaste žlezde, povezanim kardiološkim problemima ili poremećajima lipida u krvi, trebale bi redovno da obavljaju ovaj pregled. Ultrazvuk je koristan i kao postoperativna kontrola te pomoć pri izvođenju biopsije štitaste žlezde ili limfnih čvorova vrata.“

Šta pruža ultrazvučni pregled?

„Ultrazvuk sa kolor-dopler opcijom omogućava detaljan pregled morfologije štitaste žlezde. Pregledom se određuje položaj, simetrija, oblik i veličina štitaste žlezde, kao i ehostruktura koja može ukazivati na prisustvo autoimunog tiroiditisa. Takođe, identifikuju se nodusi (čvorovi), određuju se njihova pozicija, veličina i struktura.“

Kada bi zdrava osoba trebalo da se podvrgne ultrazvučnom pregledu?

„Ultrazvučni pregled vrata i štitaste žlezde preporučuje se kada se pojave simptomi, bez obzira na starost. Kod asimptomatskih pacijenata, pregled se može raditi kao deo sistematskih pregleda, počevši od 20. do 25. godine života, svakih 1-2 godine.“

Tiroidni nodusi i karcinom

„Većina tiroidnih nodusa su benigni, dok je manje od 5% malignih. Rano otkrivanje je ključno jer petogodišnja stopa preživljavanja za karcinom štitaste žlezde iznosi 98%. Ultrazvuk i TI-RADS klasifikacija pomažu u proceni verovatnoće maligniteta nodusa i određivanju daljeg tretmana. Nodusi sumnjivi na karcinom na ultrazvuku imaju karakteristike kao što su hipoehogena struktura, nepravilne konture, intranodalne mikrokalcifikacije i progresija u rastu.“

Uloga ultrazvučne elastografije i punkcije nodusa

„Elastografija je neinvazivna metoda koja procenjuje tvrdoću nodusa, pomažući u razlikovanju malignih od benignih promena. Punkciona biopsija nodusa štitaste žlezde (FNAB) je zlatni standard u razlikovanju malignih od benignih nodusa. Ova rutinska procedura se izvodi pod ultrazvučnom kontrolom i omogućava preciznu analizu tkiva.“

Zakažite Vaš Pregled!

Redovan ultrazvučni pregled omogućava rano otkrivanje promena koje se ne mogu opipati, ali koje mogu značajno uticati na vaše zdravlje.

Zašto odabrati nas?

  • Stručnost i iskustvo: Prim. dr sci.med. Magdalena Radović je specijalista radiologije sa bogatim iskustvom u dijagnostici bolesti štitaste žlezde. Autor je i koautor velikog broja naučnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim stručnim časopisima.
  • Najmodernija oprema: Koristimo najnoviju ultrazvučnu tehnologiju koja omogućava detaljan pregled i preciznu dijagnostiku.
  • Individualni pristup: Svakom pacijentu prilazimo s posebnom pažnjom, osiguravajući da se osećate ugodno i informisano tokom celog procesa.
  • Briga i posvećenost: Naša misija je da se brinemo o vašem zdravlju kao da je naše vlastito. U Acibadem Bel Medic, vi ste uvek na prvom mestu.

Pozovite nas već danas na broj 060 309 1000 i zakažite svoj ultrazvučni pregled štitaste žležde kod Prim. dr sci.med. Magdalene Radović.

ACIBADEM Bel Medic – Mesto gde brinemo o vama i vašem zdravlju.