Vege ishrana kod žena može da šteti kostima?

by | avgust 18, 2022
vege ishrana i zdravlje kostiju

Novo istraživanje u Velikoj Britaniji upozorava da žene vegetarijanke imaju tri puta veće šanse za prelom kuka u starosti. U kakvoj su vezi vege ishrana i zdravlje kostiju?

Veganska i vegetarijanska ishrana trend su koji je u konstantnom usponu  u poslednjoj deceniji. Osim moralnih i etičkih razloga, ljudi se sve češće odlučuju za ishranu bez mesa verujući da je ovakav jelovnik zdraviji. Vegetarijanska ishrana se često smatra zdravijom od ishrane koja sadrži meso i može smanjiti rizik od dijabetesa, gojaznosti, srčanih bolesti i određenih vrsta raka.

Veganstvo i vegetarijanstvo je posebno privlačno ženama jer im pomaže da očuvaju vitku liniju i fleksibilnost čak i kada hormonalne promene uzdrmaju njihov metabolizam. Sada, na sve to je senku sumnje bacilo nedavno istraživanje naučnika iz Velike Britanije. 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Vege ishrana i zdravlje kostiju: Šta kaže nauka?

Istraživači iz Engleske analizirali su podatke o zdravlju i ishrani više od 26.000 žena. Obuhvatili su period od 22 godine. Ispostavilo se da su vegetarijanke imale za trećinu veće šanse da slome kuk od žena koje su jele meso.

Zašto? Naučnici nemaju stvarni odgovor. Pretpostavka je da vegetarijanke ne dobijaju dovoljno nutritijenata važnih za zdravlje kostiju i mišića, a da zaboravljaju da to nadomeste alternativnim namirnicama ili suplementima. Takođe, žene na vegetarijanskoj ishranu koje su bile uključene u studiju imale su niži indeks telesne mase (BMI) od onih koji redovno jedu meso. Primećen je i manji unos proteina i manji unos vitamina D što su sve potencijalni faktori rizika za prelom kuka.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Da li to znači da treba da odustanem od vegetarijanstva?

Naučnici su saglasnika: vegetarijanke ne treba da odustaju od svog tipa ishrane, jer je zdrava za druge procese u organizmu i ekološki je prihvatljiva. Ipak,  moraju da vode računa o jelovniku i da nadomeste sve važne nutritijente.

Članak se nastavlja posle reklama

Da bi sprečili probleme sa zdravljem kostiju u starosti, vegetarijanci treba da  jedu obogaćene žitarice sa dodatkom gvožđa i vitamina B12. Ujedno, u ishranu treba često da uključuju orahe, mahunarke i pasulj. Takođe, treba da obrate posebnu pažnju na održavanje zdrave telesne težine. Važno je da se postaraju da imaju adekvatan unos proteina, kalcijuma i vitamina D.

Članak se nastavlja posle reklama

Nakon novih saznanja, šta mislite o vege ishrani?

Članak se nastavlja posle reklama
Loading ... Loading ...

 

Šta jedu vegani, a šta vegetarijanci?!

povozniuk/gettyimagesplus