Veza između uma i tela: Kako depresija utiče na mozak

Procenjuje se da više od 264 miliona ljudi širom sveta trenutno pati od nekog oblika depresije, a ovo oboljenje može da ima trajne posledice i po psihičko, ali i po fizičko zdravlje.

by | mart 9, 2021

Iako depresija psihički utiče na pojedinca, ona dovodi i do promena u samoj strukturi mozga. U pitanju su fizičke promene koje se mogu javiti u raznim oblicima, od upala i manjka kiseonika u celom organizmu, do smanjenja veličine mozga. Ukratko, depresija može da utiče na centar za kontrolu našeg nervnog sistema.

Kako depresija utiče na mozak

Smanjenje veličine

Najnovija istraživanja pokazala su da se određene regije mozga smanjuju kod osoba koje pate od depresije. Naučnici još uvek istražuju koji sve delovi mozga mogu biti zahvaćeni, a ono što se dosad zna, jeste da depresija utiče na hipokampus, talamus, amigdalu, kao i na čeoni režanj.

Koliko će se određeni deo mozga smanjiti zavisi od dužine depresivne epizode, kao i o ozbiljnosti samog oboljenja. Ova pojava može dovesti do različitih problema, kao što su manjak empatije, loša kontrola emocija i neprepoznavanje emocija kod drugih.

Pročitajte i… Na terapiji: Depresija i kako se izboriti s njom?

Upalni procesi

Još uvek nije jasno da li upalni procesi u mozgu izazivaju depresiju ili je obrnuto, ali u svakom slučaju, upala mozga dovodi do izmiranja moždanih ćelija, što dalje uzrokuje smanjenje mozga, probleme sa učenjem, memorijom i raspoloženjem.

Manjak kiseonika

Depresija je povezana s manjkom kiseonika u telu, što nastaje usled promene ritma disanja. Manjak kiseonika u organizmu može da izazove upale, izumiranje moždanih ćelija kao i probleme s razvojem samog mozga.

Strukturalne i konektivne promene

To uključuje smanjenu funkciju hipokampusa, koji je odgovoran za memoriju, smanjenu funkciju prefrontalnog korteksa, što dovodi do problema s pažnjom, promena raspoloženja, probleme s regulacijom emocija itd.

Postoje različiti vidovi lečenja depresije, a ono što je najbitnije jeste da potražite pomoć na vreme.

 

lepotaizdravlje.rsVictor_Tongdee / Getty via Guliver