Vodič kroz četrdesete: Prepoznajte promene za koje su krivi hormoni

S kojim se promenama suočavamo krajem tridesetih i u četrdesetima i kako da se s njima izborimo?

by | maj 17, 2021
hormonalne promene, simptomi

Čim uđu u pubertet, žene se suoče sa činjenicom da njihovim telom, raspoloženjem i životom, dobrim delom upravljaju hormoni. Kada vam nivo hormona varira svakog meseca, na svakih nekoliko dana, kao što se događa svakoj ženi tokom ciklusa – to je jednostavno neminovno.

Ipak, kasne tridesete i rane četrdesete donose promene koje mogu biti prilično traumatične. Gubitak kose? Nesanica? Umor? Smanjen libido? Sve ovo su posledice hormonalnih promena kroz koje žene prolaze u ovom periodu. Dakle, rana menopauza nije jedino što može da vam se desi. Čak i ako vas od nje dele godine, izvesno je da ćete krajem četvrte i početkom pete decenije života primetiti određene promene.

Neželjeni kilogrami

U dvadesetima je bilo tako lako izgubiti kilograme! Gotovo da nema žene koja ne žali za periodom u kome je mogla da jede bilo šta, a da pritom i dalje može da obuče sve što želi. Ipak, u kasnim tridesetim godina, kada hormonalni status počne da se menja, krajnje je vreme da povedete računa o kilaži.  Jedini način da se sa time izborite jeste: ostanite aktivni!

Bezvoljnost i nedostatak energije

Konstantni osećaj umora prosto postane pratilac pojedinih žena na pragu četrdesetih. Isprva, ovo nije čudno jer: sigurno je da ste zaposleni, da se brinete o porodici, da se trošite na decu… Ipak, ako ćete biti iskrene, priznaćete da se sada zamarate mnogo lakše nego pre 5 ili 10 godina i to jeste u neposrednoj vezi sa hormonalnim promenama. Jedini način da ovome stanete na put je da se organizujete tako da obezbedite sebi minimalno 8 sati sna svakog dana. (Pročitajte i: Naučite da čuvate sebe na pravi način: Obavezni pregledi za žene u četrdesetim)

Smanjen libido

Ovo je bolna tačka mnogih brakova u periodu u kome se žena suočava sa promenama u svom telu. Mnogobrojni su razlozi zbog kojih možete osećati smanjenu seksualnu želju. Možda će biti dovoljno da nanesete preparat estrogena. Ipak, pre bilo kakve odluke koja se tiče hormona, pozovite svog lekara, proverite tačan uzrok problema i posavetujete se oko rešenja.

Članak se nastavlja posle reklama
Nesanica

Kao da bezvoljnost i umor nisu dovoljni, počinje da vas muči i nesanica. Svaka peta žena uzrasta izeđu 36 i 59 godina pati od nesanice, a veliki deo njihovih problema povezan je sa menopauzom ili hormonalnim promenama.

Opadanje kose

Gubitak kose i za žene i za muškarce uglavnom je određen genetikom. Ipak, kod žena veliku ulogu igraju hormoni koji tokom perimenopauze i menopauze mogu da ubrzaju opadanje kose. Postoje suplementi koji bi mogli da uspore gubljenje kose, ali ih nemojte koristiti bez konsultacije sa lekarom.

Promene raspoloženja
Engin_Akyurt /Pixabay